Οικονομία|14.03.2020 13:00

Κοροναϊός: Πόσο θα πληγεί η ελληνική οικονομία - Τα 3 σενάρια και τα κυβερνητικά μέτρα

Newsroom

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε φτάσει στο πικ για να ξέρουμε ότι από εδώ και στο εξής θα έχουμε αποκλιμάκωση. Αυτά τα μέτρα μπορεί να τα σηκώσει ο προϋπολογισμός, αλλά από εκεί και πέρα εξαρτάται πόσο θα διαρκέσει. Το κόστος θα φτάσει γύρω στα 2-3 δισεκατομμύρια για την ελληνική οικονομία» τόνισε αναφερόμενος στον κοροναϊό και τις επιπτώσεις του στην ελληνική οικονομία.

Ανέφερε δε, ότι πρόκειται για μια απότομη πτώση, η οποία όταν τελειώσει θα φέρει αυτομάτως και μια απότομη άνοδο.

Ποια μέτρα θα ανακοινώσει η κυβέρνηση

Τι μέτρα θα ανακοινώσει η κυβέρνηση και ποιοι δικαιούνται αποζημιώσεις. Επιπλέον, τι είναι η άδεια ειδικού σκοπού για γονείς με παιδιά ως 15 ετών και πως θα πληρώνονται ενώ ο πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου δίνει διευκρινήσεις για τα κλειστά καταστήματα.

Τη διεύρυνση των μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την ανάσχεση των επιπτώσεων του κοροναϊού στην πραγματική οικονομία προανήγγειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός κάνοντας λόγο για μια μεγάλη δοκιμασία την οποία βιώνει η παγκόσμια οικονομία και φυσικά και η ελληνική, αναφέρθηκε σε σχέδιο 8 πυλώνων. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ότι θα νομοθετηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα στήριξης των εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία, ένεκα της αναστολής καταβολής μισθών από τις επιχειρήσεις, για τις οποίες απαγορεύτηκε προσωρινά η λειτουργία τους και το σύστημα αυτό θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την οικονομική ενίσχυση, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Ο υπουργός προανήγγειλε νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες θα προχωρήσει άμεσα η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς τις επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα καθώς και ότι θα φθάσουν στα 200 εκατ. ευρώ θα φθάσουν οι επιπλέον πόροι που θα διαθέσει ο κρατικός προϋπολογισμός για την ενίσχυση του συστήματος δημοσίας υγείας. Ταυτόχρονα θα διατεθεί ρευστότητα στις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητά τους, σε συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τη χρήση επιπλέον μέσων τόνωσης της ρευστότητας αυτών των επιχειρήσεων, όπως αυτά που ξεκίνησαν να ανακοινώνονται τις τελευταίες ώρες με μέσα όπως είναι τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια για κεφάλαιο κίνησης, η ευελιξία στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, τα χρηματοδοτικά εργαλεία

μέτρα κορονοϊόςΚορονοϊόςελληνική οικονομία