Οικονομία|16.03.2020 11:12

Κορονοϊός: Λουκέτο με τους όρους των μεγάλων εμπορικών κέντρων ζητούν οι έμποροι

Newsroom

Το υποχρεωτικό κλείσιμο των καταστημάτων στο σύνολο της αγοράς με τους ίδιους όρους που ισχύουν για το κλείσιμο των μεγάλων εμπορικών κέντρων ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, λόγω του κορονοϊού. Και αυτό για δυο λόγους:  

Πρώτον, για τη διαφύλαξη της υγείας των καταναλωτών, που επισκέπτονται τα ανοικτά καταστήματα, των εργαζομένων που όχι μόνο  πρέπει να έρχονται σε επαφή με χιλιάδες ανθρώπους αλλά και να χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με ό,τι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται, και φυσικά των καταστηματαρχών, που για ακόμα μία φορά πρέπει να σταθούν όρθιοι και να παλέψουν μόνοι και απροστάτευτοι.

Δεύτερον, για να προστατευθεί η επιχειρηματική κοινότητα σε μια αγορά που υπολειτουργεί, επειδή σωστά ζητάμε κανείς να μην βγει από το σπίτι του. Ως  αποτέλεσμα σωρεύονται ζημίες που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν σε οριστικό λουκέτο πολλές επιχειρήσεις και σε άμεση απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και μη αναστρέψιμης καταστροφής του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ) με επιστολή προς τον πρωθυπουργό ζητά επίσης και μέτρα στήριξης του εμπορίου γιατί όπως λέει «κλείσιμο, χωρίς μέτρα στήριξης αποτελεί καθαρή οικονομική αυτοκτονία του εμπορίου»

Αναλυτικότερα, τα μέτρα που προτείνει ο ΕΣΑ τα παρακάτω μέτρα:  

- Παράταση μέχρι την ομαλοποίηση και στη συνέχεια ένταξη όλων των φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών υποχρεώσεων στο  καθεστώς των 48 δόσεων.

- Κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού από το κράτος, αξιοποιώντας όλα τα  διαθέσιμα πιθανά κονδύλια για τη μείωση της ανεργίας, με την υποστήριξη και της Ε.Ε.

- Παράταση πληρωμής των πάσης φύσεως ρυθμίσεων προς το Δημόσιο, τους Ασφαλιστικούς φορείς, τα Τραπεζικά Ιδρύματα, την  Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους οργανισμούς ΔΕΚΟ, έως την ομαλοποίηση της κατάστασης.

- Μηδενισμός υποχρέωσης καταβολής ενοικίων, για το διάστημα που οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές.


Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: Αυτές είναι οι χώρες του κόσμου που δεν έχουν ούτε ένα κρούσμα

Κορονοϊός: Τι να κάνετε εάν μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα

Κορονοϊός: Κόκκινος συναγερμός στα νοσοκομεία - Το σχέδιο για να «αντέξουν»

Πρόβλεψη-«βόμβα» καθηγητή για κορονοϊό: «Πιθανότητα για 5.000 κρούσματα σε 15 ημέρες»


ΚορονοϊόςΕμπορικός Σύλλογος Αθηνών