Οικονομία|18.03.2020 23:21

Κορονοϊός: Αγωνία για τα δάνεια των τραπεζών - Σενάρια για παρατάσεις

Newsroom

Τις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο, κυρίως αναφορικά με το τι θα γίνει με τα δάνεια των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί λόγω των μέτρων για τον κοροναϊό αλλά και των ιδιωτών, περιμένουν πολίτες με το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες για πανευρωπαϊκή αντιμετώπιση του ζητήματος.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες ακόμα και μέσα στην εβδομάδα να προχωρήσουν σε προσωρινή αναστολή πληρωμών τοκοχρεολυτικών δανείων για επιχειρήσεις, που είτε κλείνουν με κρατική εντολή είτε έχουν μείωση τζίρου λόγω της επέλασης του κορονοϊού.

Παράλληλα φέρεται να εξετάζονται μέτρα για τη διευκόλυνση δανειοληπτών με προσωρινό πάγωμα στην πληρωμή δόσεων αλλά και νέες διευκολύνσεις στις ρυθμίσεις δανείων. Είναι πολύ πιθανό να πάρει παράταση και η ημερομηνία προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, δεδομένων των εκτάκτων συνθηκών. 

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι δεδομένο, αφού οι τελικές αποφάσεις, καθώς και ο μηχανισμός, με τον οποίο αυτά θα μπορούσαν να δρομολογηθούν, δεν έχουν κλειδώσει. Το ζητούμενο είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία αλλά και των επιχειρήσεων, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με τις διοικήσεις των ελληνικών συστημικών τραπεζών και της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδα για το ενδεχομένο αναστολής δόσεων, χρεολυσίων ή νέων ρυθμίσεων.

Σε κάθε περίπτωση όλες οι πρωτοβουλίες θα έχουν στοχευμένο και καθαρά συγκυριακό χαρακτήρα.

επιχειρήσειςδάνειαΚορονοϊός