Οικονομία|17.03.2020 14:00

Κορονοϊός: Προκαλεί «πονοκέφαλο» και στη ΔΕΗ για την «Πτολεμαίδα 5»

Εύρης Τσουμής

Φρένο στην απολιγνιτοποίηση της δυτικής Μακεδονίας και στο σχεδιασμό για σταδιακό κλείσιμο Ατμοηλεκτρικών Σταθμών και ορυχείων, αλλά και των μέτρων που επρόκειτο να ληφθούν σε  αντιστάθμισμα για τις αρνητικές συνέπειες για την περιοχή, βάζουν οι εξελίξεις στο θέμα του κορονοϊού.

Οι διαδικασίες έχουν πάει πίσω αφού κανένας δε φαίνεται να ασχολείται με το ζήτημα αυτό με δεδομένες τις σοβαρές εξελίξεις στο θέμα του κορονοϊού και των επιπτώσεών του σε κάθε διάσταση της ζωής του τόπου.

Πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαίδας Αναστάσιος Τσιλφίδης με επιστολή του ζήτησε να σταματήσουν οι εργασίες στην υπό κατασκευή μονάδα «Πτολεμαίδα 5» αφού οι περίπου 1.800 – 2.000 εργαζόμενοι στην έργο ανησυχούν για το ενδεχόμενο να προσλβηθούν από τον κορονοϊό. Όπως ανέφεραν σε τμήματα του εργοταξίου κυρίως στην έναρξη και στη λήξη της βάρδιας, αλλά και τη διάρκεια της εργασίας, παρατηρείται συνωστισμός σε μικρούς χώρους.

«Αυτή τη στιγμή δουλεύει περίπου το 60% του συνόλου των εργαζομένων στο εργοτάξιο της υπό κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαίδα 5 κι αναμένεται, αύριο, αυτό το ποσοστό  να πέσει στο 50%», δήλωσε σήμερα ο κ. Τσιλφίδης. Από την πλευρά της η κατασκευάστρια εταιρία ΤΕΡΝΑ μέσω του εκπροσώπου της στην περιοχή Δημήτρη Σαγιάννη απάντησε πως από την επιχείρηση λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας που απαιτούνται και επομένως δεν πρέπει να σταματήσει η κατασκευή της μονάδας.

. Το χρονικό πλαίσιο για την εμβληματική μονάδα της ΔΕΗ που θα στοιχίσει συνολικά πάνω από 1,2 δισ. ευρώ είναι πλέον πιεστικά. Αν η μονάδα δεν ολοκληρωθεί στην ώρα της, τότε δε θα μπορέσει να υλοποιηθεί και ο σχεδιασμός της ΔΕΗ που ήθελε μετά το κλείσιμο ΑΗΣ στην περιοχή, το σύστημα τηλεθέρμανσης να στηριχτεί από τη νέα μονάδα που θα βάλει λουκέτο μετά το 2028.

Μια καθυστέρηση θα μπορούσε να τινάξει αυτό τον προγραμματισμό στον αέρα με αποτέλεσμα χιλιάδες νοικοκυριά κι επιχειρήσεις να μείνουν κυριολεκτικά στα «κρύα του λουτρού».

Πριν ένα μήνα περίπου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας άναψε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η σύνδεση της Πτολεμαΐδας 5 με το δίκτυο τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας και ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου. Το έργο αφορά τη λειτουργία του δικτύου διανομής - μεταφοράς, καθώς και την κατασκευή των απαιτούμενων επεκτάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας. Η ολοκλήρωση του έργου αυτού αποτελεί προϋπόθεση να υλοποιηθεί η τροφοδοσία της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας και από τη νέα μονάδα της ΔΕΗ, όταν αυτή ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία. Σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές της Πτολεμαίδας 5, η νέα μονάδα της ΔΕΗ θα έχει δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140MWth για τηλεθέρμανση.

Ένα λουκέτο στο εργοτάξιο της «Πτολεμαίδας 5» θα έβαζε φρένο και στο σχεδιασμό αυτό της κυβέρνησης και της ΔΕΗ προκαλώντας σοβαρές αντιδράσεις στην περιοχή.

Όπως είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του τμήματος Δυτικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Στέργιος Κιάνας «πολλά πρόγραμμα στο προγραμματισμό έχουν πάει πίσω λόγω κορονοϊού. Κανένας δεν ξέρει αν το χρονοδιάγραμμα θα ισχύσει ή όχι. Όλα έχουν πάει πίσω στην υπόθεση της απολιγνιτοποίησης».

Αυτό που επισήμαναν στο ethnos.gr παράγοντες της περιοχής ήταν πως ακόμα κι αν ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας για τους χιλιάδες εργαζόμενους στο εργοτάξιο μαμούθ της μονάδας «Πτολεμαίδα 5» είναι πολύ πιθανό να υπάρξει κάποια στιγμή ένα κρούσμα. «Και τότε θα πρέπει να κλείσει όλο το εργοτάξιο που έχει αναπτυχθεί σε μια έκταση 800 στρεμμάτων» ανέφεραν χαρακτηριστικά. 

λιγνίτηςΔΕΗλιγνιτικές μονάδες