Οικονομία|18.03.2020 12:28

Κορονοϊός: Η εστίαση εκπέμπει SOS

Newsroom

Τέσσερα εξειδικευμένα μέτρα για τον κλάδο της εστίασης ζητά η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), εκφράζοντας την αγωνία της για την επιβίωση των επιχειρήσεων, λόγω κορονοϊού. Η στήριξη όπως λέει είναι αναγκαία καθώς ο κλάδος της εστίασης συνεισφέρει τα μέγιστα στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας και προσφέρει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ελληνικές οικογένειες.

Παράλληλα, όπως λέει η ΕΠΟΕΣ «έχει ειδικό βάρος για τη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της αλυσίδας τροφοδοσίας των πολιτών, παρότι ταυτόχρονα υφίσταται σοβαρούς περιορισμούς στη λειτουργία του».

Συγκεκριμένα, η ΕΠΟΕΣ προτείνει τα παρακάτω μέτρα:

1.         Μείωση κατά 50% των μισθωμάτων που αφορούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από την 1η Μαρτίου έως και τουλάχιστον την 30η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

2.         Απαλλαγή του 50% των χρεώσεων παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ΔΕΚΟ) από την 1η Μαρτίου έως και τουλάχιστον την 30η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

3.         Ειδική μέριμνα για χρηματοπιστωτικούς κινδύνους που είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου (π.χ. μετακύλιση κατά 6 μήνες της εξόφλησης εκδοθεισών μετά το ξέσπασμα της κρίσης επιταγών)

4.         Άμεση, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, κάλυψη από το κράτος, με τη μορφή ειδικού επιδόματος, των αναγκών διαβίωσης στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε αναγκαστική άδεια / διαθεσιμότητα / προσωρινή παύση είτε λόγω κλεισίματος της επιχείρησης είτε επειδή έχει διακοπεί η δραστηριότητα που αφορά την ειδικότητά τους (π.χ. σερβιτόροι/service) ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο σχετιζόμενο με την παρούσα έκτακτη κατάσταση.

Κλείνοντας, η ΕΠΟΕΣ κάνει έκκληση της προς τις αρμόδιες να εισακουστεί και να υιοθετηθούν τα στοχευμένα μέτρα προς τον κλάδο της εστίασης, που όπως λέει, «πρέπει να παραμείνει ζωντανός και την επόμενη ημέρα, για την οποία με τη στήριξη όλων στη συντεταγμένη προσπάθεια της πολιτείας μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι».

Κορονοϊόςεστίαση