Οικονομία|20.03.2020 13:31

Κορονοϊός: Η κυβέρνηση νομοθετεί για να συγκρατήσει την έκρηξη απολύσεων

Γιάννης Φώσκολος

Τη δυνατότητα να μπαίνουν εργαζόμενοι στον "πάγο" με αναστολή της σύμβασης εργασίας τους κατ’ αρχήν για έναν μήνα λόγω -κορονοϊού- και να εισπράττουν τα 800 ευρώ ώστε να συγκρατηθεί η έκρηξη των απολύσεων νομοθετεί η κυβέρνηση. Οι αιτήσεις από εργοδότες και εργαζόμενους πρέπει να γίνουν μέχρι 31 Μαρτίου.

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, δίνεται η δυνατότητα σε εργοδότες με σημαντική μείωση τζίρου να θέτουν ως έκτακτο μέτρο σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας μέρος ή όλο το προσωπικό τους. Οι εργαζόμενοι που υπάγονται σε αναστολή της εργασιακής τους σύμβασης γίνονται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη υπολογιζόμενη επί του συνολικού ονομαστικού τους μισθού.

«Η προσωρινή αναστολή εργασιακής σχέσης εισάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια ανάλογη περίοδο με την άδεια άνευ αποδοχών μόνο που εδώ θα συνυπολογίζεται ο χρόνος αναστολής σε κάθε εργατικό δικαίωμα όπως προϋπηρεσία, συνταξιοδοτικό κ.α.», παρατηρεί ο δικηγόρος – εργατολόγος Γιάννης Καρούζος σε μια πρώτη ανάγνωση του τρίτου πακέτου μέτρων.

Αναλυτικά η νέα ΠΝΠ θα προβλέπει

1 Όσες επιχειρήσεις – εργοδότες πλήττονται σημαντικά από τις επιπτώσεις του φαινομένου του κορωνοιού και για να προσαρμοστούν οι λειτουργικές τους ανάγκες στο δυσμενές περιβάλλον που δημιουργείται θα μπορούν με απόφασή τους να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας – οι επιχειρήσεις εργοδότες που πλήττονται καθορίζονται από το υπουργείο οικονομικών και ορίζονται βάσει ΚΑΔ

2 Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί για έναν μήνα με δυνατότητα παράτασης εφόσον δεν έχουν βελτιωθεί οι σημερινές συνθήκες

3 Απολύτως προσωρινό έκτακτο και αναγκαίο για την προστασία της δημόσιας υγείας τη συγκράτηση των απολύσεων και την παρεμπόδιση των καταχρηστικών συμπεριφορών

4 Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου αυτού ρητά απαγορεύονται οι απολύσεις. Όποια απόλυση γίνει θα λογίζεται άκυρη.

5 Με την ολοκλήρωση του χρόνου αναστολής συμβάσεων εργασίας ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για το ισόποσο χρονικό διάστημα με εκείνο που έκανε χρήση του μέτρου αναστολής των συμβάσεων εργασίας. Για παράδειγμα αν ανέστειλε τις συμβάσεις του προσωπικού του για ένα μήνα υποχρεούται να διατηρήσει τους ίδιους υπάλληλους για ένα ακόμη μήνα μετά την άρση του μέτρου.  

6 Δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης είναι: όλοι που τελούν ήδη ή τυχόν θα τελούν σε αναστολή σύβασης μέχρι 30/4 και υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στην ειδική πλατφόρμα Εργάνη μέχρι 31/3 του 2020

7 Ο εργοδότης υποχρεούται να δηλώσει στο Εργάνη τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή σύμβασης και να το γνωστοποιήσει στους εργαζόμενούς του  

8 Αν ο εργοδότης δεν δηλώσει στο Εργάνη τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή σύμβασης θα αποκλείεται από την υπαγωγή του στα ευνοικά μέτρα αναστολής οφειλών δόσεων και καταβολών προς το Δημόσιο.

9 Ο εργαζόμενος για να λάβει την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ θα πρέπει να υποβάλλει δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τηρείται στη ΓΓ Εργασίας ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του.

μέτρα κορονοϊόςαπολύσεις