Οικονομία|24.03.2020 13:21

Κορονοϊός: Μπλόκαρε και τις εξαγωγές κρόκου Κοζάνης στην Κίνα

Εύρης Τσουμής

Η πανδημία του κορονοϊού μπλοκάρισε και τις εξαγωγές κρόκου Κοζάνης στην Κίνα. Τα όνειρα των κροκοπαραγωγών της Κοζάνης που είδαν μετά από σχεδόν μια πενταετία τις προσπάθειές τους για εξαγωγές στη μεγάλη ασιατική χώρα να καρποφορούν, μπήκαν στο… ψυγείο εξαιτίας της πανδημίας.

Κανένας δε μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξη αυτή όταν τον περασμένο Νοέμβριο η ελληνική κυβέρνηση προχωρούσε στην υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας στον τομέα των τροφίμων με την Κίνα για την εξαγωγή κρόκου. Η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την ασιατική χώρα ήρθε αμέσως μετά από αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα για την προστασία 100 προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης, όπως η φέτα, η μαστίχα Χίου, τα κρασιά Σάμου κ.α.

Το ξέσπασμα της πανδημίας όμως έβαλε φρένο στα όνειρα των κροκοπαραγωγών της Κοζάνης. Το πάγωμα ουσιαστικά κάθε οικονομικής και παραγωγικής δραστηριότητας καταρχήν στην Κίνα και στη συνέχεια και στη χώρα μας όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου ήρθε μόλις λίγες εβδομάδες πριν αρχίσουν οι εξαγωγές του προϊόντος. «Απέμεναν κάποιες λίγες τυπικές γραφειοκρατικές διαδικασίες για να εξάγουμε το προϊόν. Ξαφνικά όμως πάγωσαν όλα αφού δε λειτουργεί και δικαιολογημένα κανένας φορέας σχετικός με το θέμα. Αυτό που περιμένουμε τώρα είναι να επανέλθει η οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα στα προηγούμενα επίπεδα, να αρχίσει να λειτουργεί η διοικητική μηχανή και όλοι οι μηχανισμοί ελέγχων για να δρομολογηθούν και οι εξαγωγές του κρόκου», είπε στο ethnos.gr κροκοπαραγωγός της περιοχής.

Σύμφωνα με το νέο πρόεδρο του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης Βασίλη Μητσόπουλο, «ο συνεταιρισμός είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στη ζήτηση αμέσως μόλις ξεπεραστούν τα προβλήματα και επανέλθουν στους κανονικούς ρυθμούς. Μπορεί φέτος να είχαμε σχετικά χαμηλή παραγωγή αλλά υπάρχουν αποθέματα και μπορούμε να καλύψουμε την όποια ζήτηση». Όπως επισήμανε ο ίδιος «έτσι κι αλλιώς εμείς μπαίνουμε στην αγορά της Κίνας στοχευμένα, με συσκευασμένο προϊόν ανώτερης ποιότητας».

Σε αντιστάθμισα τυχόν απωλειών που θα προκύψουν εξαιτίας του μπλοκαρίσματος στην αγορά της Κίνας, οι κροκοπαραγωγοί Κοζάνης στρέφονται και σε άλλες αγορές ξεκινώντας τους επόμενους μήνες ένα σημαντικό πρόγραμμα προώθησης του προϊόντος. Η νέα στόχευση του Συνεταιρισμού αφορά τις αγορές της Ευρώπης και κυρίως της Γερμανίας αλλά και την αγορά των αραβικών χωρών.

Κορονοϊόςκρόκος Κοζάνης