Οικονομία|30.03.2020 19:21

Κορονοιός: Εποχικοί μένουν εκτός μέτρων λέει η Ομοσπονδία. Δεν έχουν ούτε το ενοίκιο

Γιάννης Φώσκολος

Επιστολή στον πρωθυπουργό απέστειλε η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό τονίζοντας πως τέσσερις κατηγορίες εποχικών εργαζομένων στον τουρισμό μένουν αποκλεισμένοι από τα μέτρα στήριξης. 

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον κλάδο πρόκειται περίπου για 25.000 - 30.000 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα που βρίσκονται σε απόγνωση καθώς κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία, ποτέ θα ξεκινήσει η σεζόν και πότε θα πάρει μπροστά η βιομηχανία του τουρισμού. Στην επιστολή οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αναφέρονται σε χιλιάδες εργαζόμενους που χάνουν ρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ και δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ούτε το ενοίκιο τους καθώς δεν υπάγονται σε καμία ρύθμιση...

Αναλυτικά, σύμφωνα με επιστολή που έστειλε η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό από την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ και τα γενικότερα μέτρα στήριξης προς το παρόν αποκλείονται :

  • Εργαζόμενοι των οποίων το επίδομα ανεργίας έληξε τον Δεκέμβριο του 2019 αλλά και αυτών που λήγει τον Απρίλιο του 2020, καθώς δεν υπάρχει - όπως αναφέρεται - σε όλη την επικράτεια 6μηνη τουριστική σεζόν. Υπενθυμίζεται πως για όσους έληξε το επίδομα ανεργίας το πρώτο τρίμηνο το 2020 (πλειοψηφία των εποχικών) προβλέφθηκε η παράταση της επιδότησης για 2 μήνες, δηλαδή επιπλέον καταβολή 800 ευρώ. 

  • Εργαζόμενοι που έλαβαν το ειδικό εποχικό επίδομα καθώς δεν είχαν συγκεντρώσει την καλοκαιρινή σεζόν του 2019 τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων, ώστε να δικαιούνται να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας. 

  • Εργαζόμενοι με συμβάσεις μιας ημέρας (εξτρατζήδες) και εργαζόμενοι που κάνουν δυο μεροκάματα την εβδομάδα κυρίως στον επισιτισμό.

  • Εργαζόμενοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης του κλάδου

“Εμείς οι εργαζόμενοι στον κλάδο Επισιτισμού - Τουρισμού βιώνουμε όσο κανένας άλλος κλάδος την κρίση από τον κορονοϊό. Αποδείξαμε στην πράξη την υπευθυνότητα μας παγώνοντας τις διαπραγματεύσεις με τους Ξενοδόχους για την υπογραφή νέας Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας και παρατείναμε την ισχύουσα έως τέλος Αυγούστου”, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτιμού – Τουρισμού, Γιώργος Χότζογλου στην επιστολή του προν τον πρωθυπουργό.“Τονίσαμε παντού πως η πανδημία δεν προσφέρεται για συνδικαλισμό περασμένης νοοτροπίας και πρακτικής. Ίσως αυτή η θέση μας να παρεξηγήθηκε”, παρατηρεί ο κ. Χότζογλου, ζητώντας να επιδοτηθούν οι εργαζόμενοι αυτοί δεδομένου ότι κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ξεκινήσει η σεζόν. 

Η επιστολή της Ομοσπονδίας στον πρωθυπουργό
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρισμού Γιώργος Χότζογλου

εποχικοί υπάλληλοιΚορονοϊός