Οικονομία|06.04.2020 10:54

Κορονοϊός: Βουλιάζουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις

Newsroom

Η πανδημία του κορονοϊού πλήττει πλέον σχεδόν το σύνολο των μεταποιητικών επιχειρήσεων σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος» που επικαιροποιήθηκε.

Όπως προκύπτει από τα νέα στοιχεία της έρευνας το 90% των μεταποιητικών επιχειρήσεων δηλώνει ότι πλήττεται (άμεσα ή έμμεσα) από την πανδημία. Όπως εκτιμούν οι υπεύθυνοι των εταιριών η πτώση του κύκλου εργασιών για την περιφερειακή βιομηχανία σε ετήσια βάση αναμένεται να είναι κατά μέσον όρο μεγαλύτερη από 60%.

Η αρχική έρευνα είχε διενεργηθεί το διήμερο 12 και 13 Μαρτίου και πήραν μέρος 174 επιχειρήσεις απ' όλους τους κλάδους της μεταποίησης. Η έρευνα επικαιροποιήθηκε το διήμερο 30-31 Μαρτίου και σ΄ αυτήν πήραν μέρος 213 μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Βουτιά του κύκλου εργασιών

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επικαιροποιημένης έρευνας:

-Το 90% των μεταποιητικών επιχειρήσεων δηλώνει ότι πλήττεται (άμεσα ή έμμεσα) από την πανδημία του κορωνοϊού. Στην αρχική έρευνα το ποσοστό αυτό ήταν 45%!

-Η πτώση του κύκλου εργασιών για την περιφερειακή βιομηχανία σε ετήσια βάση αναμένεται να είναι κατά μέσον όρο μεγαλύτερη από 60%. Στην προηγούμενη έρευνα το ποσοστό αυτό ήταν κατά μέσο όρο 28%.

-Στο τέλος του 2020 κερδοφόρες αναμένεται αναμένεται να είναι μόνο το 18% των βιομηχανικών επιχειρήσεων. Στην πρώτη έρευνα περισσότερες από το 52% των μεταποιητικών επιχειρήσεων δήλωναν ότι στο τέλος του έτους θα είναι κερδοφόρες.

-Στην αρχική έρευνα καμία επιχείρηση δεν δήλωσε ότι έχει αναστείλει τη λειτουργία της. Μετά από 15 μέρες το 25% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.

-Το 88% των επιχειρήσεων εξακολουθεί να δηλώνει ότι υπάρχει αδυναμία είσπραξης οφειλών από πελάτες, γεγονός που έχει επηρεάσει αρνητικά τη ρευστότητά τους.

Οι κλάδοι με τις χειρότερες συνέπειες

-Οι κλάδοι οι οποίοι καταγράφουν τις μεγαλύτερες πτώσεις στον κύκλο εργασιών τους είναι οι εξής: Δομικά Υλικά (80%), παραγωγή μηχανολογικού εξοπλισμού για τη βιομηχανία(67%), μεταποίησης νωπών κτηνοτροφικών προϊόντων (62%), Ποτά(58%), Κλωστοϋφαντουργία(42%) και Βιομηχανία Ξύλου(34%).

κρίσηΚορονοϊόςεπιχειρήσεις