Οικονομία|07.04.2020 15:04

Κορονοϊός:Τι προτείνουν στον Μητσοτάκη 471 επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας

Newsroom

Προς τη σωστή κατεύθυνση κινούνται τα πρώτα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης μετά το σοκ που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού στις αγορές, διεθνώς, σύμφωνα με ανακοίνωση 471 μεγάλων επιχειρήσεων και Ενώσεων Πολιτών της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και του Think Tank Νέο Ρεύμα - Νέο Όραμα. Όπως υποστηρίζουν η χώρα δεν έχει οικονομικό βάθος αποθεμάτων και παραγωγής.

Στο πλαίσιο αυτό με νέα επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εκτιμούν ότι είναι απαραίτητη  η Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση χωρίς δάνειο (new money ή άτοκο μακρόχρονιο) και η διαγραφή ιδιωτικών χρεών στο εσωτερικό (ως μνημόνιο 2015) προκειμένου η χώρα να αποφύγει τους κινδύνους που ελλοχεύουν, λόγω Covid 19.

Συνοπτικά προτείνονται:

  1. Διεθνή και νέα κρίση: για τις επιπτώσεις πρέπει να εκτιμηθεί εμπροσθοβαρώς το μέγεθος της και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για ανέργους και επιχειρήσεις. Να αντιμετωπιστούν αναπόφευκτα μέτρα όπως η “διαγραφή” νέων ζημιών και οφειλών, χωρίς νέα δάνεια και χωρίς gradual roll out στο εσωτερικό. Επειδή το Ευρωομόλογο έχει δυσκολίες, να χρησιμοποιηθεί η ΕΚΤ αυτόνομα ή το ESM να αγοράσει τα κρατικά ομόλογα (δίκη νέου χρήματος) για 50 χρόνια με επιτόκιο 0.5%. 
  2. Ελληνικές παθογένειες: Για τις αναγκαίες ανατροπές στη χώρα μας, προτείνουμε να μην συνεχίσουμε με τις άτολμες λογικές του παρελθόντος. Να διαγραφεί πλήρως το πλασματικό και καταστροφικό εσωτερικό χρέος από τις καταχρηστικές προσαυξήσεις 300-500% - εξωλογιστικών στα ληξιπρόθεσμα δημοσίου και ταμείων (240 δις €) και από υπερημέριες και πανωτόκια στα κόκκινα δάνεια (110 δις €). Να υιοθετηθούν ανατροπές για τον επαναπατρισμό καταθέσεων, τις επενδύσεις, τα φορολογικά και τα χωροταξικά. Υλοποιούνται σε ένα μήνα και μελέτη σε μία εβδομάδα! Έτσι θα ανακουφιστεί η οικονομία. Οι προτάσεις προβλέπονται στις διεθνείς συμβάσεις! 
επιχειρήσειςΚορονοϊόςΚυριάκος Μητσοτάκης