Οικονομία|13.04.2020 19:26

Η επιστολή Σεντένο στον Μισέλ για το κορονο-ομόλογο ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Μαρία Ψαρά

Επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέστειλε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 23ης Απριλίου. Στην επιστολή, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών ενημερώνει τον ανώτατο αξιωματούχο για την απόφαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο Πρόεδρος Σεντένο αποφεύγει να αναφέρει τα κορονο-ομόλογα. Επιμένει στο Ταμείο Ανάκαμψης, σημειώνοντας ότι «ορισμένες χώρες  ήταν της άποψης ότι το Ταμείο πρέπει να βασίζεται στην κοινή έκδοση χρεών, ενώ άλλοι υποστήριζαν εναλλακτικές λύσεις, κυρίως στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου».

Και συνεχίζει: «Σε σχέση με τα εναπομένοντα μέτρα που εγκρίθηκαν, οδηγούμαστε από μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης να δημιουργήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου».

Αναλυτικά, στην επιστολή υπογραμμίζεται:

«Η στρατηγική που προτείνουμε βασίζεται σε τέσσερα δομικά στοιχεία. Πρώτον, να δημιουργήσουμε άμεσα τρία δίκτυα ασφαλείας για να μας προστατεύσουν από τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες της κρίσης COVID-19: για τους εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κυρίαρχα κράτη. Ο τέταρτος πυλώνας στοχεύει να εξασφαλίσει ότι, από τη στιγμή της άμεσης κρίσης στην υγεία έχει τελειώσει, η οικονομική ανάκαμψη που θα ακολουθήσει θα είναι ισχυρή, ισορροπημένη και χωρίς αποκλεισμούς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συμφωνήσαμε να δουλέψουμε σε ένα Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα κινητοποιήσει επενδύσεις προσανατολισμένες στο μέλλον και θα βοηθήσει στην διανομή του κόστους της έκτακτης κρίσης με την πάροδο του χρόνου μέσω κατάλληλης χρηματοδότησης. Ορισμένες χώρες ήταν της άποψης ότι αυτό πρέπει να βασίζεται στην κοινή έκδοση χρεών, ενώ άλλοι υποστήριζαν εναλλακτικές λύσεις, κυρίως στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Σε σχέση με τα εναπομένοντα μέτρα που εγκρίθηκαν, οδηγούμαστε από μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης να δημιουργήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου».

«Η συνολική στρατηγική που προτείνουμε είναι φιλόδοξη και μαακροπρόθεσμη. Είναι μια απόδειξη ισχυρής Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης μπροστά στην τεράστια που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες μας και πιστεύω ότι θα βοηθήσει να οικοδομήσουμε κοινό μέλλον με ευημερία. Υπό την καθοδήγησή σας, το Eurogroup είναι έτοιμο να συνεχίσει τις επείγουσες εργασίες για την ανάπτυξη και την εφαρμογή αυτής της συνολικής στρατηγικής», καταλήγει ο Μάριο Σεντένο.

Μάριο ΣεντένοΣαρλ ΜισέλΣύνοδος ΚορυφήςΚορονοϊός