Πολιτική|13.12.2018 09:18

Στους Ευρωπαίους ο Τσίπρας: Διεθνοποιείται το µπρα ντε φερ για τις Πρέσπες

Βούλα Κεχαγιά

Αντιµέτωπο µε την ευρωπαϊκή του οικογένεια, το ΕΛΚ, θέλει να φέρει η κυβέρνηση τον πρόεδρο της Ν∆ για όσα υποστήριξε στη Βουλή περί συναλλαγής, καταγγέλλοντας ότι το Μαξίµου πούλησε τη Μακεδονία για να µην περικοπούν οι συντάξεις.

Η κυβέρνηση συντηρεί την αντιπαράθεση για το θέµα εκτιµώντας πως ο κ. Μητσοτάκης διέπραξε ατόπηµα, υιοθετώντας µάλιστα ανάλογες απόψεις που είχε εκφράσει προ µηνών ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος.

Η νέα σύγκρουση για το «Μακεδονικό» εκδηλώνεται λίγες ηµέρες πριν από την ανοιχτή συγκέντρωση που οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη µε οµιλητή τον Αλέξη Τσίπρα και µε προφανή στόχευση να δείξει πως η κυβέρνηση τολµά να µιλήσει για τη Συµφωνία των Πρεσπών σε µια περιοχή που αποτελεί πυρήνα των αντιδράσεων, για να εκπέµψει µηνύµατα κατά των εθνικιστικών φωνών και των ακραίων αντιλήψεων.

Συγχρόνως επιθυµεί να στείλει ένα µήνυµα και στη Νέα ∆ηµοκρατία, η οποία, σύµφωνα µε αρµόδιους παράγοντες, έφθασε στο σηµείο να µιλάει για ανταλλαγή του «Μακεδονικού» µε τις συντάξεις, πως η κυβέρνηση νιώθει ισχυρή και στη Βόρεια Ελλάδα και δεν κάνει πίσω από τις απειλές των εθνικιστών. Εξ αυτού του λόγου ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την αξιωµατική αντιπολίτευση να σταµατήσει να τους «χαϊδεύει» και να πάρει αποστάσεις από τους σύγχρονους Γκοτζαµάνηδες.

Καλά πληροφορηµένες πηγές του «Εθνους» αναφέρουν ότι ήδη ο πρωθυπουργός έχει ενηµερώσει Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και ευρωπαϊκούς θεσµικούς παράγοντες για τους ισχυρισµούς του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης περί «συναλλαγής», καθώς πιστεύει ότι ο πρόεδρος της Ν∆ εµπλέκει µε τον τρόπο του και τους ίδιους.

Ενδεικτικό της ενόχλησης του πρωθυπουργού για όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Ν∆ στη Βουλή είναι πως το Μαξίµου εξέδωσε χθες δύο σχετικές ανακοινώσεις 

Κατά τις πληροφορίες, το Μαξίµου θεωρεί ότι επί της ουσίας ο κ. Μητσοτάκης φωτογράφισε πρώτιστα την Ανγκελα Μέρκελ και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πως βρίσκονται στην άλλη πλευρά της... συναλλαγής για τη Συµφωνία των Πρεσπών και τις συντάξεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος προανήγγειλε πως ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει εξηγήσεις σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα.

Δύο ανακοινώσεις

Είναι ενδεικτικό της ενόχλησης του πρωθυπουργού για όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Ν∆ στη Βουλή πως το Μαξίµου εξέδωσε χθες δύο ανακοινώσεις για τις δηλώσεις Μητσοτάκη, ζητώντας να δώσει συγκεκριµένα στοιχεία για να στηρίξει τους ισχυρισµούς του. «Η Ν∆ δεν τολµά ούτε να επαναλάβει τα όσα χυδαία είπε ο πρόεδρός της περί συναλλαγής, είναι ακριβώς αυτή η συµπεριφορά που χαρακτηρίζει τους θρασύδειλους» σχολίασε το πρωθυπουργικό γραφείο, αξιώνοντας από τον Κ. Μητσοτάκη να κατονοµάσει τους ηγέτες που συµµετείχαν στη «συναλλαγή» µε τον πρωθυπουργό.

Νωρίτερα είχε παρατηρήσει για τον πρόεδρο της ΝΔ πως «επειδή δεν είµαστε σίγουροι εάν έχει καταλάβει τι είπε, τον καλούµε είτε να ανακαλέσει και να ζητήσει συγνώµη, είτε να δώσει στοιχεία και ονόµατα στον ελληνικό λαό και τη διεθνή κοινότητα». Ρωτώντας µάλιστα επίµονα, «ποιοι είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συµµετείχαν στη συναλλαγή µε τον πρωθυπουργό για ένα τόσο κρίσιµο θέµα;».

Συνάντηση µε Νίµιτς

Σηµειωτέον πως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος συναντήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη µε τον ειδικό διαµεσολαβητή του γ.γ. των Ηνωµένων Εθνών για το ονοµατολογικό, Μάθιου Νίµιτς, αλλά και την ειδική απεσταλµένη του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Ζάεφ περί «µακεδονικής γλώσσας» ήταν ατυχείς, εντούτοις πιστεύει πως αποτέλεσαν µια καλή ευκαιρία ώστε η ελληνική κυβέρνηση να δει ξανά τι ακριβώς λέει η Συµφωνία των Πρεσπών, καθώς δεν δίνει καµία δυνατότητα παρέµβασης στα εσωτερικά της χώρας µας.

Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε απαράδεκτη την αναφορά του προέδρου της Ν∆ για ανταλλαγή, σχολιάζοντας ότι ποτέ δεν είχαν σχετιστεί δύο διαφορετικά και εντελώς ανόµοια θέµατα. Μετά τη συνάντησή του µε τον κ. Νίµιτς δήλωσε πως επιβεβαιώθηκε η προσήλωση της Ελλάδας στο πνεύµα και το γράµµα της Συµφωνίας των Πρεσπών, µε την αυτονόητη προϋπόθεση ότι αυτή η προσήλωση είναι αµοιβαία.

Αλέξης ΤσίπραςΣυμφωνία των Πρεσπών