Πολιτική|18.04.2020 12:14

Τσίπρας για διάγγελμα Μητσοτάκη: Κρίσιμες οι στιγμές - Δεν είναι ώρα για κάλπες

Βούλα Κεχαγιά

Την ώρα που η αξιωµατική αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση να δώσει λογαριασµό για το µαξιλάρι ρευστότητας παρουσιάζοντας διαφανή στοιχεία για το πώς έχει «αξιοποιηθεί» έως τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ συζητά παράλληλα στο εσωτερικό του την πιθανότητα εκλογικού αιφνιδιασµού από τον πρωθυπουργό.

Για την Κουµουνδούρου, το πρόσφατο πρωθυπουργικό διάγγελµα εµπεριείχε σαφέστατα προεκλογικά στοιχεία, κάτι που επισηµαίνει ο Αλέξης Τσίπρας και στους συνοµιλητές του σχολιάζοντας πως ο Κ. Μητσοτάκης έκανε εµφάνιση πολιτευτή, δίνοντας υποσχέσεις που σε καµία περίπτωση δεν ταιριάζουν µε τις κρίσιµες στιγµές που βιώνει η χώρα.

Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι «αδιανόητο» να καλλιεργούνται τέτοιες σκέψεις εν µέσω πανδηµίας, ωστόσο φαίνεται ότι ο ίδιος δεν αποκλείει την πιθανότητα η κυβέρνηση να αποφασίσει να στήσει κάλπες για µικροκοµµατικούς λόγους και µε πυξίδα τις δηµοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η Νέα ∆ηµοκρατία έχει µεγάλη επιρροή στην κοινή γνώµη.

Στην Κουµουνδούρου κάνοντας ανάγνωση της συµπεριφοράς κυβερνητικών στελεχών θεωρούν πως το Μαξίµου δεν πετά στο καλάθι των αχρήστων τις υποδείξεις για προσφυγή σε εκλογές, ώστε µε βάση το σκεπτικό που αναπτύσσεται η Ν∆ να ξεµπερδέψει µε τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Μου είναι ευχάριστο αλλά και συγχρόνως δυσάρεστο να σκέφτοµαι πως στο µυαλό του έχει το πώς θα ξεµπερδέψει µε εµένα και όχι µε τον κορονοϊό» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στα στελέχη του, προσθέτοντας µε νόηµα: «Θέλει να δείξει ότι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, αλλά υποτιµά την πραγµατικότητα που δείχνει ότι είναι δύσκολο να ξεµπερδέψει µε την Αριστερά, µε τη µεγάλη προοδευτική παράταξη του τόπου».

Ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι εάν ο πρωθυπουργός υποκύψει στον πειρασµό για µια εκλογική αναµέτρηση, µάλλον δεν έχει αξιολογήσει σωστά το τι ακολουθεί, δηλαδή την «επόµενη µέρα» στην οικονοµία, καθώς όλοι οι διεθνείς οίκοι και το ∆ΝΤ προβλέπουν µεγάλη ύφεση για τη χώρα και δραµατική αύξηση της ανεργίας. «Ή δεν έχει πάρει χαµπάρι αυτό που έρχεται και βρίσκεται σε ροζ συννεφάκι ή ακριβώς επειδή έχει πάρει χαµπάρι τι ακολουθεί, σκοπεύει να δραπετεύσει» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στο «Kontra». 

Οπως και να ’χει, πιστεύει ότι η στάση του πρωθυπουργού δεν είναι στάση ευθύνης, αλλά αυταρέσκειας και αλαζονείας, µε επιδίωξη πολιτικών σκοπιµοτήτων. Εκ των πραγµάτων και παρότι και προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», η αξιωµατική αντιπολίτευση λαµβάνει υπόψη της τα σενάρια που διακινούνται για πρόωρες εκλογές και περιµένει.

Στην Κουµουνδούρου θεωρούν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά του προτού καταλήξει σε µια «παρακινδυνευµένη», όπως λένε, απόφαση για κάλπες, και αυτό γιατί επιθυµεί να διαπιστώσει πώς θα διαµορφωθεί το σκηνικό περί την οικονοµία όταν θα επέλθει µια σχετική επιστροφή στην κανονικότητα, µε τον απεγκλωβισµό των πολιτών από τα σπίτια τους και την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων. 

Σε θεωρητικό πάντα επίπεδο θα ήταν παράλογο και αδιανόητο, αφού η πολιτεία µιλάει ήδη για σταδιακό και µακρόσυρτο απεγκλωβισµό, να υπάρχουν σκέψεις για κάλπες µέσα στο καλοκαίρι. Η κοινωνία δεν θα έχει ξεπεράσει ακόµη το σοκ του εγκλεισµού και τον φόβο του κορονοϊού, ενώ αυτοµάτως υπάρχουν και κάποιοι χρονικοί περιορισµοί για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Τα σενάρια

∆εδοµένης της κυβερνητικής βούλησης οι Πανελλαδικές Εξετάσεις να διεξαχθούν µέσα στο καλοκαίρι, ουδείς µπορεί να σκεφτεί µε ποιον τρόπο η κυβέρνηση θα προλάβαινε και τη διεξαγωγή εκλογών. Αν από την άλλη, η κυβέρνηση θα ήθελε να αξιοποιήσει το µοµέντουµ της δηµοφιλίας της λόγω της επιτυχίας των περιοριστικών µέτρων για την πανδηµία, θα έπρεπε να βρει ηµεροµηνίες για την πιθανότητα διπλών εκλογών από τη στιγµή που η πρώτη αναµέτρηση θα γίνει µε το σύστηµα της απλής αναλογικής, που οδηγεί κατά πάσα πιθανότητα και σε επόµενη αναµέτρηση. Αυτό θα σήµαινε τέσσερις εβδοµάδες µετά τις πρώτες κάλπες...

Εξετάζοντας το άλλο σενάριο που διακινείται, δηλαδή των εκλογών τον Σεπτέµβριο, η αξιωµατική αντιπολίτευση θεωρεί ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πάρει ένα πολύ µεγάλο ρίσκο, γιατί τότε δεν θα εισπράττει τη «λάµψη» της διαχείρισης της πανδηµίας και θα έχει µεσολαβήσει ένα ιδιαίτερα δύσκολο καλοκαίρι, µε εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας να έχουν χαθεί και χιλιάδες επιχειρήσεις να έχουν αναγκαστεί να βάλουν λουκέτο. Ακόµη και τον Σεπτέµβριο δεν θα έχει φανεί το σύνολο των αρνητικών επιπτώσεων του κορονοϊού στην οικονοµία, όπως εκτιµούν στον ΣΥΡΙΖΑ, συνυπολογίζοντας τις επιστηµονικές προβλέψεις πως το φθινόπωρο η χώρα θα έρθει αντιµέτωπη και µε δεύτερο κύµα της πανδηµίας. 

Οπως και να ’χει, η αξιωµατική αντιπολίτευση δεν βιάζεται να οδηγηθεί σε πρώιµα συµπεράσµατα γνωρίζοντας πως εάν η κυβέρνηση αποφασίσει εκλογές, τότε θα πρέπει να ζυγίσει και το ρίσκο µιας τέτοιας πρωτοβουλίας, το βάρος της οποίας θα σηκώσει µόνη της όταν θα κληθεί να εξηγήσει στην κοινωνία πώς από την καραντίνα οι πολίτες θα βρεθούν στην κουρτίνα του παραβάν...

ΣΥΡΙΖΑΚορονοϊόςΑλέξης Τσίπρας