Πολιτική|22.04.2020 17:23

Ανησυχία Τσίπρα για την τύχη του «μαξιλαριού» της ρευστότητας

Βούλα Κεχαγιά

Σπουδή της κυβέρνησης, να θέσει σε επανεκκίνηση  την καθημερινότητα , ξεκινώντας την σταδιακή άρση των περιορισμών από δικαστήρια και υποθηκοφυλακεία βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας που είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των τομέων του κόμματός του όχι μόνο διατύπωσε ενστάσεις για την επιλογή αυτή, αλλά συγχρόνως την απέδωσε σε μία πίεση των τραπεζών και των funds να επαναλειτουργήσουν τα δικαστήρια για να βγούνε αποφάσεις αναγκαστικής εκτέλεσης.

Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στις 30 Απριλίου λήγει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας δημιουργεί την αίσθηση στην αξιωματική αντιπολίτευση πως θα δημιουργηθούν συνθήκες κοινωνικής έκρηξης από ανθρώπους που θα απειλούνται τα σπίτια τους, την ίδια ώρα που θα πρέπει να προφυλαχθούν από τον ιό.

«Όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοινωνικό μείγμα, όπου η παρουσία μας, η παρέμβασή μας είναι κρίσιμη» είπε ο Αλ. Τσίπρας καλώντας τους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση «τόσο μέσα στη Βουλή όσο και μέσα στην κοινωνία».

Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το μείζον είναι ως αξιωματική αντιπολίτευση να αναδείξει τις προτάσεις του για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα θέτει σε προτεραιότητα τον άνθρωπο και όχι τα κέρδη.

«Αυτό είναι το κρίσιμο το οποίο πρέπει να βάλουμε μπροστά» είπε χαρακτηριστικά. Ασφαλώς κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο παράδειγμα των vouchers κάνοντας λόγο για εξαιρετικά ύποπτες αποφάσεις υπουργών, για ψευτοκαταρτίσεις επιστημόνων και επιλεγμένους μεσάζοντες.

«Κατά την άποψή μας εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ηθικής σημασίας ζήτημα» είπε λέγοντας ότι πρέπει να αναδειχθεί μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία καθώς οι αποκαλύψεις γύρω από το θέμα δημιουργούν ερωτηματικά για  τον λόγο για τον οποίο ο κ. Βρούτσης απέκρυψε τα εταιρικά στοιχεία της κάθε πλατφόρμας που ανέλαβε έναντι εκατομμυρίων τις καταρτίσεις έναντι δεκάδων εκατομμυρίων.

Σε σχέση με τα εργασιακά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να είπε στα στελέχη του πως οι κυβερνώντες αξιοποιούν την κρίση όχι για να αναδιαρθρώσουν την αγορά εργασίας και την οικονομία αλλά για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα, στιγματίζοντας την ιδιότυπη λειτουργία της Βουλής, όπου όλα προχωρούν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, χωρίς να υπάρχει λογοδοσία.

Εξέφρασε την ανησυχία του για την «τύχη» του μαξιλαριού ασφαλείας που δημιούργησε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Πολύ φοβάμαι ότι αν δεν αξιοποιήσουν ενεργά και στοχευμένα το «μαξιλάρι» της ρευστότητας και έρθει ο Μάης και ο Ιούνιος, θα βρεθούμε χωρίς να το καταλάβουμε τον Σεπτέμβρη, έχοντας το σπαταλήσει για ανάγκες οι οποίες θα τρέχουν και χωρίς να έχουμε δημιουργήσει μία δυναμική για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας προέβλεψε πως τον Σεπτέμβριο θα βρεθούμε με τεράστια ύφεση, λουκέτα, ανεργία αλλά και χωρίς αυτό το «όπλο» που σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας.

ΣΥΡΙΖΑΚορονοϊός