Πολιτική|14.12.2018 08:37

Το τριπλό µήνυµα του Τσίπρα - Ποιοι θα είναι οι αποδέκτες της ομιλίας του

Βούλα Κεχαγιά

Εχοντας εξασφαλίσει την υπερψήφιση του προϋπολογισµού από τους βουλευτές της πλειοψηφίας -plusτην ψήφο του βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων Σαρίδη- και µε φόντο την αντιπαράθεσή της µε την αξιωµατική αντιπολίτευση για τους ισχυρισµούς Μητσοτάκη περί ανταλλαγής «Μακεδονικού» µε συντάξεις, η κυβέρνηση ανηφορίζει στη Θεσσαλονίκη για την οµιλία του Αλέξη Τσίπρα στο «Παλέ ντε Σπορ».

Η αποψινή συγκέντρωση δίνει την αφορµή για ακόµη µία σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ µε αιχµή τις αντισυγκεντρώσεις που πραγµατοποιούνται στη συµπρωτεύουσα και την απροθυµία της Πειραιώς να πάρει αποστάσεις από αυτές, γνωρίζοντας ότι οι περισσότερες διοργανώνονται από ακροδεξιά στοιχεία.

Οπως και να ’χει, το Μαξίµου διόλου τυχαία διοργάνωσε την εκδήλωση της Θεσσαλονίκης, θέλοντας να στείλει πολλά και διαφόρων ειδών µηνύµατα από τη συµπρωτεύουσα, µε κυρίαρχο το ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υποχωρήσει σε ό,τι αφορά τη Συµφωνία των Πρεσπών, υπό το βάρος των αντιδράσεων που εκδηλώνονται από ακραία εθνικιστικά στοιχεία µε επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα.

Η πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης µε οµιλητή τον πρωθυπουργό αποσκοπεί και στην εκποµπή µηνυµάτων και προς τη γειτονική ΠΓΔΜ, που συνεχίζει τη διαδικασία της τροποποίησης του συντάγµατός της στο πλαίσιο της Συµφωνίας.

Ο πρωθυπουργός κατανοεί ότι πολλές λεκτικές υπερβάσεις γίνονται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, εντούτοις µε τον τρόπο του θέλει να υπενθυµίσει στον Σκοπιανό οµόλογό του ότι η Συµφωνία των Πρεσπών θα πάρει σάρκα και οστά µόνο εφόσον τηρηθεί στο ακέραιο, χωρίς να επιτρέπει περιθώρια παρερµηνειών.

Επιπλέον, η αποψινή οµιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη συνιστά µήνυµα και προς την αξιωµατική αντιπολίτευση πως η κυβέρνηση δεν νιώθει άβολα στη Βόρεια Ελλάδα για το «Μακεδονικό». Αντιθέτως, νιώθει ισχυρή και αποφασισµένη να µιλήσει για τη Συµφωνία των Πρεσπών ακόµη και όταν αυτή η επιλογή αµφισβητείται από τµήµα των πολιτών.

«Προαναγγέλλει έκτροπα»

Μάλιστα, η σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ και Ν∆ για τη συγκέντρωση στο «Παλέ» έγινε πιο έντονη έπειτα από ανακοίνωση της οργάνωσης Θεσσαλονίκης της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, µε σχόλια πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που «βάφει µαύρη τη Θεσσαλονίκη» και «διακινδυνεύει την οµαλότητα της πόλης για να δηµιουργήσει επικοινωνιακό αντιπερισπασµό» απέναντι στο συνέδριό της.

Για την Κουµουνδούρου η ΝΔ, επί της ουσίας, προαναγγέλλει έκτροπα, καταλογίζοντας προκαταβολικά στον ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη γι’ αυτά. Την ίδια ώρα, ο γραµµατέας της Πειραιώς Λευτέρης Αυγενάκης απέφυγε να πάρει αποστάσεις από τις αντισυγκεντρώσεις εθνικιστικών στοιχείων, αδιαφορώντας για τη διαφορά που υπάρχει -όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ- ανάµεσα στο δηµοκρατικό δικαίωµα της διαδήλωσης και τις αντισυγκεντρώσεις εναντίον εκδηλώσεων πολιτικού φορέα.

«Οι αντισυγκεντρώσεις συνιστούν µια αντιδηµοκρατική και φασιστική πρακτική, από την οποία η Ν∆ θα έπρεπε να παίρνει αποστάσεις» αναφέρει το κυβερνών κόµµα, σχολιάζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει παραδώσει τα κλειδιά του κόµµατός του σε ακροδεξιά στοιχεία 

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπρας