Πολιτική|14.12.2018 08:42

Νέα Δημοκρατία: Με σφραγίδα Σαµαρά η ρητορική Μητσοτάκη

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Τη «σφραγίδα» του πρώην προέδρου του κόµµατος Αντώνη Σαµαρά φαίνεται πως έχει η οξυµένη ρητορική της Νέας ∆ηµοκρατίας για το «Μακεδονικό».

Αυτή που εγκαινίασε ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας στη Βουλή την Τρίτη τον πρωθυπουργό ότι αντάλλαξε το όνοµα της Μακεδονίας µε την ακύρωση της µείωσης των συντάξεων.

Το σενάριο επιβεβαιώνεται πολιτικά από το γεγονός ότι ο στενότερος συνεργάτης του Αντώνη Σαµαρά, ο πρώην υπουργός Επικρατείας ∆ηµήτρης Σταµάτης, εµφανίστηκε χθες στη Βουλή υπερασπιζόµενος τη «στροφή» της Νέας ∆ηµοκρατίας σε αυτήν τη ρητορική. Υποστήριξε µάλιστα ότι απηχεί την πλειονότητα του ελληνικού λαού.

Ο πρώην υπουργός ανέφερε: «Θύµωσαν ο κ. πρωθυπουργός και ο κ. Τσακαλώτος µε τον κ. Μητσοτάκη για αυτό που είπε, ότι η µείωση των συντάξεων συντελέστηκε στο πλαίσιο µιας συναλλαγής. Τι είπε, δηλαδή; Αυτό που λέει η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού. ∆εν το έχετε ακούσει αυτό;».

Μάλιστα «προσπέρασε» την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μαντά, που είπε ότι αυτός ο ισχυρισµός «είναι επίσηµη θέση, ξανά».
Απευθυνόµενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός δήλωσε: «Λέει τίποτα για εσάς ή για τους περισσότερους από εσάς το θέµα της Μακεδονίας; Αν δεν λέει τίποτα, τότε γιατί διαµαρτύρεστε;».

Θύµισε µάλιστα πως «ο κ. Τσακαλώτος και άλλα διακόσια στελέχη του κόµµατός σας» είναι αυτά «που το 2008 υπέγραψαν µια διακήρυξη και καλούσαν την τότε ελληνική κυβέρνηση να δώσει το όνοµα, να τα δώσει όλα στους Σκοπιανούς».

«Κουτόφραγκοι»

Και συνέχισε λέγοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης απένειµε εύσηµα στον κ. Τσακαλώτο γιατί έδωσε στους “κουτόφραγκους” το τίποτα και εισέπραξε τη µείωση των συντάξεων».

Αξίζει να επισηµανθεί ότι η τοποθέτηση ενός στελέχους της Νέας ∆ηµοκρατίας όπως ο ∆ηµήτρης Σταµάτης κάθε άλλο παρά τυχαία είναι και σαφώς εκφράζει τις θέσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαµαρά. Είναι γνωστό ότι ο ∆ηµήτρης Σταµάτης υπήρξε υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση Σαµαρά το 2012 µε αντικείµενο τον συντονισµό των υπουργών, αρµοδιότητα που προϋποθέτει τη σχεδόν τυφλή εµπιστοσύνη του πρωθυπουργού.

Επίσης, ο ∆ηµήτρης Σταµάτης είναι γνωστό πως βρίσκεται στο πλάι του Αντώνη Σαµαρά εδώ και πολλές δεκαετίες, ενώ τον ακολούθησε και στα «δύσκολα χρόνια», όταν ίδρυσε την Πολιτική Ανοιξη. Εκτοτε θεωρείται ασυζητητί άνθρωπος του στενού περιβάλλοντός του.

Οδικός χάρτης στο Συνέδριο της ΝΔ

ις προτεραιότητες του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, που θα θέσει σε άµεση ισχύ η Νέα ∆ηµοκρατία, την εποµένη των επικείµενων εθνικών εκλογών συµπυκνώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρόλογο του εντύπου που θα διανεµηθεί σήµερα, κατά την έναρξη των εργασιών του 12ου Εκλογικού Τακτικού Συνεδρίου του κόµµατος.

Μεταξύ άλλων, ο «γαλάζιος» οδικός χάρτης για το αύριο της χώρας περιλαµβάνει τη δηµιουργία νέων και καλύτερα αµειβόµενων θέσεων εργασίας µέσω της προσέλκυσης επενδύσεων και της ενθάρρυνσης του επιχειρείν, αλλά και της µείωσης φόρων και εισφορών.

Κατά πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ θα µιλήσει για ένα σχέδιο που «επιτρέπει στους πολίτες να βλέπουν το σπίτι τους ως χώρο ασφάλειας και θαλπωρής και όχι σαν πηγή εξόδων και επιβαρύνσεων, ως αληθινό περιουσιακό στοιχείο και όχι σαν βάρος», αλλά και για παρεµβάσεις που εγγυώνται την ασφάλεια κάθε πολίτη, την απρόσκοπτη πρόσβαση σε ένα ανοιχτό, σύγχρονο και ποιοτικό εκπαιδευτικό σύστηµα, αλλά και σε υψηλού επιπέδου δηµόσιες υπηρεσίες.

Υψιστη µέριµνα κατά τον κ. Μητσοτάκη είναι και η διασφάλιση της κοινωνικής αλληλεγγύης µέσω της δηµιουργίας, όπως θα επισηµάνει, ευκαιριών για όλους, ώστε κανείς να µην υποχρεώνεται να ζει σε συνθήκες φτώχειας, ανασφάλειας και φόβου για το µέλλον. ∆ίληµµα Εν τω µεταξύ, την κρισιµότητα της πολιτικής συγκυρίας εν όψει και των πολλαπλών εκλογικών αναµετρήσεων του 2019 θα υπογραµµίσει, σύµφωνα µε αρµόδιες πηγές, ο αρχηγός του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, προϊδεάζοντας και για το προεκλογικό δίληµµα στο οποίο καλούνται να τοποθετηθούν οι πολίτες.

«Ο ένας δρόµος είναι των εύκολων και ανέξοδων υποσχέσεων, του λαϊκισµού, του κρατισµού, της ανάπτυξης µε δανεικά, που χρεοκόπησε και τελικά οδήγησε σε επώδυνα µέτρα για όλους. Ο άλλος δρόµος είναι αυτός της αλήθειας, της ευθύνης και του ρεαλισµού, που θα απελευθερώσει την Ελλάδα από τα δεσµά του κρατισµού και του λαϊκισµού. Είναι ο δρόµος που προτάσσει τις αρχές της ανάπτυξης, της αξιοκρατίας, της αξιοπρέπειας και της αξιοπιστίας, που δεν ικανοποιείται µε µία Ελλάδα χαµηλών προσδοκιών και κλειστών οριζόντων» σηµειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα, πάντως, από την Πειραιώς επανέρχονται µε συνεχή ερωτήµατα στο θρίλερ, όπως το χαρακτηρίζουν, ∆ΕΠΑ - Πετσίτη. Η Μαρία Σπυράκη ζήτησε εκ νέου απαντήσεις από τους κ. Τσίπρα και Παππά για «τον ρόλο του Μανώλη Πετσίτη και για τις σχέσεις του µε τον δικηγόρο των offshore Αρτέµη Αρτεµίου, που επίσης µπαινόβγαινε στο Μέγαρο Μαξίµου». Επιπλέον, η εκπρόσωπος Τύπου του κόµµατος ερωτά την κυβέρνηση υπό ποια ιδιότητα ο κ. Πετσίτης µπαινόβγαινε και φωτογραφιζόταν στο Μέγαρο Μαξίµου.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα ΔημοκρατίαΑντώνης Σαμαράς