Πολιτική|30.04.2020 13:43

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: «Ερωτοτροπείτε με τον ολοκληρωτισμό»

Βούλα Κεχαγιά

«Η κρίση δεν μπορεί να είναι ευκαιρία για μικροκομματικές επιδιώξεις και για να ζήσετε εσείς τον μύθο σας του στρατηλάτη ή του Μωυσή όπως σάς χαρακτήρισε φιλικό σας μέσο, ούτε για την συρρίκνωση της Δημοκρατίας».

Χρησιμοποιώντας αυτές τις φράσεις μαζί με την επισήμανση πως «ερωτοτροπείτε με τον ολοκληρωτισμό» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατακεραύνωσε τον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς της κυβέρνησης κατά την διάρκεια της πανδημίας αλλά και για την παντελή έλλειψη σχεδιασμού σε ό,τι αφορά το πλάνο της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων και την ενίσχυση της οικονομίας.

Προειδοποίησε δε τον πρωθυπουργό πως εάν το ποσοστό της ύφεσης είναι μεγαλύτερο του 4% όπως το προσδιόρισε ο ίδιος ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος τότε η ύφεση θα φέρει την υπογραφή Μητσοτάκη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε με έμμεσο τρόπο στην πιθανότητα διενέργειας πρόωρων εκλογών όταν κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα προώθησης ενός κοινωνικού συμβολαίου μέσω της έλευσης μίας κοινωνικής πλειοψηφίας με μία μεγάλη συμμαχία προόδου και αλλαγής στο προσκήνιο. Τόνισε δε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, στις επόμενες εκλογές όποτε αυτές γίνουν «αυτό το νέο κοινωνικό συμβόλαιο να γίνει η προγραμματική δέσμευση μίας προοδευτικής κυβέρνησης που θα βασίζεται σε μία ευρεία δημοκρατική και προοδευτική συμπαράταξη».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε τον χρόνο που τής παραχώρησε ο ελληνικός λαός «για να κάνει το αυτονόητο» να θωρακίσει το χώρο της δημόσιας υγείας. Επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δεν προχώρησε στην πρόσληψη μόνιμων γιατρών στο δημόσιο-αντιθέτως πάγωσε τις 4.000 προσλήψεις που είχε προκηρύξει ο ΣΥΡΙΖΑ-και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην έλλειψη των διαγωνιστικών τεστ. «Το αποτέλεσμα είναι να πορευόμαστε χωρίς τεστ, που σημαίνει με τα μάτια δεμένα, στον επικίνδυνο δρόμο που είναι μπροστά μας» είπε χαρακτηριστικά ασκώντας κριτική και για τις επιλογές που έγιναν αναφορικά με την επαναλειτουργία των σχολείων. «Ποια είναι η λογική πίσω από αυτήν την απόφαση; Και με ποια λογική θα ανοίξετε τα δημοτικά και νηπιαγωγεία, απόφαση από την οποία ευτυχώς την τελευταία στιγμή ανακρούσατε πρύμναν, χάρη στην αντίδρασή μας αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης;» διερωτήθηκε.

Συγχρόνως κατήγγειλε την κυβέρνηση πως αξιοποίησε την κρίση ως ευκαιρία για να περάσει ρυθμίσεις που ευνοούν τους ιδιώτες της υγείας, τους μεγάλους εργοδότες και τους ισχυρούς φίλους της «όπως τον πρόεδρο του ΣΕΒ, τον πρώην διευθυντή του οποίου έχετε στο Μαξίμου, για να ανακαλύψετε ότι οι ταχυμεταφορές (μία εκ των οποίων ανήκει στον πρόεδρο των βιομηχάνων) είναι ο πρώτος κλάδος που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο πρόγραμμα με τα voucher των επιστημόνων για να σχολιάσει ότι ο κ. Βρούτσης παραμένει στη θέση του και να σχολιάσει ότι «ευτυχώς το πέπλο σιωπής που εξασφαλίσατε από μεγάλα ΜΜΕ δεν είναι σε θέση να τα σκεπάσει όλα». Ανέφερε πως «δουλειές, δουλίτσες, σκανδαλώδη ρουσφέτια και εξυπηρετήσεις φίλων και κουμπάρων έρχονται δυστυχώς στο φως μέσα στην πανδημία» αναφέροντας ότι η κυβέρνηση καταργεί τη διαύγεια «για να μοιράσετε χρήμα στα ΜΜΕ χωρίς καθορισμένα και με διαφάνεια κριτήρια».

Αλέξης ΤσίπραςΒουλή