Πολιτική|14.12.2018 16:29

Τσίπρας: Όλοι γνωρίζουν την υποκρισία κάποιων πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα

Μαρία Ψαρά

Για ατολμία κατηγόρησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την ευρωπαϊκή ηγεσία που δεν είναι ικανή να λάβει σοβαρές αποφάσεις για τις κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. Ερωτηθείς για τα θέματα της εσωτερικής επικαιρότητας, ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει.

Για το αν συζήτησε τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη με άλλους Ευρωπαίους πέραν του Επιτρόπου Μοσκοβισί, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει στην Ελλάδα και την υποκρισία κάποιων πολιτικών δυνάμεων. Ως εκ τούτου δεν χρειάστηκε να κουραστώ πολύ για να τους ενημερώσω. Όλοι βλέπουν και κρίνουν τις θεσεις και τις στάσεις των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα», δήλωσε.

«Δεν άκουσα κάποιες δηλώσεις, όλα καλά», είπε ο Πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου.

Προβληματισμένος για τα αποτέλεσματα της Συνόδου

Σε σχέση με τη Σύνοδο, ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε αναλυτικός. «Δύο μέρες είχαμε πολύ δύσκολη συζήτηση για κορυφαία θέματα που αφορούν το μέλλον της ΕΕ. Συζητήσαμε τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την 7ετία 2021-2027, για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, το Brexit και για ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου για να αντιμετωπίσουμε τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση», δήλωσε εξερχόμενος της Συνόδου ο Πρωθυπουργός.

«Δυστυχώς σε όλα αυτά τα μεγάλα ζητήματα που συζητήσαμε αυτές τις δύο μέρες αποφάσεις ουσιαστικές δεν ελήφθησαν. Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν έχει την τόλμη ή την συνοχή να μπορέσει να πάρει καίριες αποφάσεις στα καίρια ζητήματα που την απασχολούν. Στα περισσότερα θέματα –εκτός μπρέξιτ- στα άλλα τρία κρίσιμα ζητήματα υπάρχει κίνδυνος οι αποφάσεις να μετατεθούν στις καλένδες, πάντως μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές», σχολίασε.

«Για κάποιους, κατά την άποψή μου, είναι επιλογή, σκοπιμότητα. Για τις δυνάμεις εκείνες που επενδύουν στη λογική της λιγότερης Ευρώπης και αλληλεγγύης, ότι η κάθε χώρα σε εθνικό επίπεδο τα προβλήματά της και θεωρούν ότι θα έχουν ενισχυμένες θέσεις μετά τις ευρωεκλογές καθώς βλέπουμε άνεμο ενίσχυσης ακροδεξιάς και εθνικού απομονωτισμού», τόνισε και πρόσθεσε: «Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί αυτοί που λένε ότι αντιμάχονται αυτές τις ευρωσκεπτικιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις φαίνονται τόσο αδύναμες, άτολμες να πάρουν αποφάσεις. Και βεβαίως με την στάση τους αυτή δεν κάνουν τίποτα παραπάνω από το ρίχνουν νερό στο μύλο τυο ευρωσκετπικισμό.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Αντιλαμβάνεστε ότι οι 27 δεν μπορούν να λύσουν στις Βρυξέλλες το πολιτικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο Λονδίνο. Εναπόκειται στη βρετανική κυβέρνηση και στο Κοινοβούλιο να τοποθετηθούν πάνω στη συμφωνία η οποία έχει επιτευχθεί. Εκφράσαμε την πρόθεσή μας να κάνουμε διευκρινίσεις επί της συμφωνίας, εκφράσαμε τη βούλησή μας να προβούμε το συντομότερο δυνατόν σε μία συμφωνία εταιρικής σχέσης προκειμένου η εφεδρική λύση το λεγόμενο backstop που αφορά τα σύνορα Ιρλανδίας-Βρετανίας να είναι μία προσωρινή λύση αλλά ξεκαθαρίσαμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε το νομικό πλαίσιο της συμφωνίας. Αναμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις στη βρετανική πρωτεύουσα».

Τέλος σε ότι αφορά το νέο σύστημα κατανομής μεταναστών και προσφύγων «και εδώ φαίνεται ότι κάποιες δυνάμεις επιχειρούν να μεταθέσουν τη συζήτηση για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές. Αυτό για μας κρύβει σκοπιμότητα, η Ελλάδα έθεσε μετ' επιτάσεως να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στην αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου πράγμα το οποίο αναμένεται να θέσω και στη συνάντηση των χωρών του Νότου που από ότι φαίνεται θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία τέλος Γενάρη προκειμένου να υπάρξει μια στάση σθεναρή και συλλογική περισσότερων χωρών στο αίτημα της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Διότι δεν μπορεί στο κρίσιμο θέμα της μετανάστευσης η λογική να είναι ότι το θέμα θα το διαχειριστεί κάθε χώρα μόνη της. Δεν μπορεί η Ελλάδα που φιλοξενεί 70.000 αιτούντες άσυλο να αντιμετωπίζεται ως μια χώρα που μπορεί να λύσει μόνη της το πρόβλημα. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πρέπει η ευθύνη να επιμεριστεί. Αυτή είναι η στάση μας, αυτή είναι η θέση μας», κατέληξε.

Αλέξης ΤσίπραςΣύνοδος ΚορυφήςΕυρωπαϊκή Ένωση