Πολιτική|04.05.2020 21:52

Θεοδωρικάκος: Πολλές φορές η τηλεργασία είναι πιο αποτελεσματική και αποδοτική

Newsroom

Για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα - προ κορονοϊού - αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV.

Παράλληλα σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί με τις πληγείσες επιχειρήσεις εστίασης υπογράμμισε ότι «δίνεται η δυνατότητα για επέκταση των κοινόχρηστων χώρων χωρίς επιβάρυνση στα δημοτικά τέλη και διευκρίνισε πως «όπου αυτό δεν είναι δυνατό θα μειωθούν δραστικά τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι επιχειρήσεις ακόμα και ως 50%». Τέλος σχετικά με την τηλεργασία υποστήριξε πως αποδείχθηκε ότι είναι πιο αποτελεσματική.

Εξαιρετική συνεργασία κυβέρνησης - αυτοδιοίκησης

Αναφερόμενος στην κρίση του κορονοϊού στη χώρα μας και συγκρίνοντας την εικόνα που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στη Γερμανία, υπογράμμισε ότι «υπήρξε ένα εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας της κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση». 

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών «η συνταγή της μεγάλης επιτυχίας στην αντιμετώπιση του κορονοϊού οφείλεται στις έγκαιρες και κρίσιμες αποφάσεις που πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και σε αυτή την κρίση αποδείχθηκε ότι πρέπει να ακούγονται οι απόψεις των επιστημόνων».

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ώστε σταδιακά να παίρνονται οι σωστές αποφάσεις» τόνισε ακόμη ο κ. Θεοδωρικάκος και συνέχισε λέγοντας πως «αισιοδοξούμε ότι τα δύσκολα και τα χειρότερα έχουν μείνει πίσω μας». 

Κάνουμε τα πάντα για να ανοίξουν επιχειρήσεις εστίασης

Αναφορικά με τις πληγείσες επιχειρήσεις εστίασης υπογράμμισε πως «κάνουμε τα πάντα για να ανοίξουν. Γνωρίζουμε ότι ειδικότερα το καλοκαίρι ένα πολύ μεγάλο μέρος του ΑΕΠ συνδέεται με τον τουρισμό και την εστίαση. Για τη διευκόλυνσή τους έχουμε συζητήσει με την ΚΕΔΕ και δημάρχους, για να δοθεί η δυνατότητα επέκτασης των κοινόχρηστων χώρων χωρίς να δημιουργείται κοινωνικό πρόβλημα. Η συγκεκριμένη επέκταση δεν θα έχει επιβάρυνση στα δημοτικά τέλη. Όμως όπου αυτό δεν είναι δυνατό θα μειωθούν δραστικά τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι επιχειρήσεις ακόμα και ως 50%. Γύρω από το συγκεκριμένο θέμα αύριο Τρίτη θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη όπου θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις».

Σχετικά με το εάν επανεξετάζεται το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των εστιατορίων -κανονικά θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου- ο Τάκης Θεοδωρικάκος επεσήμανε πως «είναι μία απόφαση που δεν παίρνει ο υπουργός Εσωτερικών. Ωστόσο θέλω να παρακαλέσω τους επιχειρηματίες και τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα, γιατί μπορεί με αυτό τον τρόπο να απελευθερωθούν και οι χώροι εστίασης γρηγορότερα. Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει τέτοια πιθανότητα».

Αποτελεσματική η τηλεργασία

Όσον αφορά τις αλλαγές που σημειώθηκαν στο Δημόσιο το τελευταίο διάστημα και ειδικότερα για την τηλεργασία σχολίασε πως «όλα θα παραμείνουν καθώς το ελληνικό κράτος έχει χτίσει μία σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Κάναμε αλλαγές που εκκρεμούσαν για πάνω από δέκα χρόνια. Η τηλεργασία αποδείχθηκε ότι είναι πιο αποτελεσματική. Θα πρέπει να εξετάσουμε ποιο είναι το πλαίσιο όπου η τηλεργασία προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις συγκεκριμένων τομέων του Δημοσίου και να την ακολουθήσουμε».

Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι δεν θα σημειωθεί καμία μείωση μισθών στον δημόσιο τομέα. «Στον τομέα της οικονομίας τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Χρειάζεται πολύ σκληρή προσπάθεια. Σε κανένα πλαίσιο δεν υπάρχει η περίπτωση της μείωσης μισθών».

Καμία συζήτηση για πρόωρες εκλογές

Τέλος απαντώντας στο εάν η κυβέρνηση προκηρύξει πρόωρες εκλογές και αν ακολουθεί ανασχηματισμός ο κ. Θεοδωρικάκος, ήταν απόλυτος λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση πρόωρων εκλογών. Από τη στιγμή που το ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης οποιαδήποτε άλλη συζήτηση περισσεύει. Όσον αφορά τον ανασχηματισμό είναι αποκλειστικό θέμα του πρωθυπουργού».

Κορονοϊόςμέτρα κορονοϊόςTάκης Θεοδωρικάκος