Πολιτική|14.12.2018 16:40

Ποτάμι: Η Ελλάδα τελευταία στην ανακύκλωση-Πρώτη στις χωματερές

Κατερίνα Τζαβάρα

Το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων φέρνει στη Βουλή το Ποτάμι με ερώτηση που κατέθεσε καταγράφοντας δυο αρνητικές επιδόσεις της χώρας μας: ότι είναι τελευταία στην ανακύκλωση και πρώτη στις χωματερές.

Η ερώτηση που απευθύνεται προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στον υπουργό Εσωτερικών επισημαίνει πως το ποσοστό των αποβλήτων που ανακυκλώνονται δεν ξεπερνά το 19%, με μέσο όρο ανακύκλωσης στην ΕΕ το 40% και ευρωπαϊκό στόχο το 50% μέχρι το 2020. Υπογραμμίζεται επίσης ότι το 85% των αποβλήτων εξακολουθούν να οδηγούνται σε Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων, δηλαδή στις γνωστές χωματερές.

Τα ερωτήματα που θέτει η Κ.Ο του Ποταμιού είναι πόσοι ΧΑΔΑ είναι ακόμα ενεργοί στην Ελλάδα αλλά και τι ενέργειες κάνει η κυβέρνηση για να αποτραπεί ο κίνδυνος μη συμμόρφωσης της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς στόχους. Επίσης αν υπάρχει σχέδιο για την παροχή επιπλέον κινήτρων στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε επιχειρήσεις που επιτυγχάνουν υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης και πώς μπορεί να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για τη διαλογή στην πηγή, την επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.

ανακύκλωσηΠοτάμι