Πολιτική|05.05.2020 20:08

Ψήφος αποδήμων: Βήμα-βήμα η διαδικασία για εγγραφή στους καταλόγους

Άρης Χατζηγεωργίου

Πρώτο βήμα από την κυβέρνηση για την ενεργοποίηση των διευκολύνσεων στην ψήφο των αποδήμων Ελλήνων με την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

Με την υπουργική απόφαση Θεοδωρικάκου, ορίζεται αναλυτικά η διαδικασία για την εγγραφή των Ελλήνων του εξωτερικού στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, όπως προβλέφθηκε στον νόμο 4648/2019. Ο νόμος 4648 ψηφίσθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Βουλή με 288 θετικές ψήφους ύστερα από διαβουλεύσεις με τα κόμματα. Στόχος είναι η διευκόλυνση των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό ώστε να ψηφίσουν εκεί. Προϋπόθεση είναι να είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους κοινούς εκλογικούς καταλόγους και να αποδεικνύουν μέσω στοιχείων τη δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα επί τουλάχιστον 2 έτη την τελευταία 35ετία.

Η υπουργική απόφαση προκάλεσε σχόλια για «άρωμα εκλογών», ωστόσο από τον Δεκέμβριο είχε ανακοινωθεί πως η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εγγραφή των αποδήμων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού θα έμπαινε σε λειτουργία μετά από δύο μήνες.

Σύμφωνα με την απόφαση Θεοδωρικάκου προβλέπεται ότι:

1) Δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής στους Ειδικούς Εκλογικούς Καταλόγους Ψηφοφόρων Εξωτερικού, έχουν Έλληνες πολίτες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Ο εκλογέας που επιθυμεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή πρέπει να εγγραφεί ως χρήστης. Η πιστοποίηση του κατά την εγγραφή γίνεται, μέσω των διαπιστευτηρίων που διαθέτει στην εφαρμογή «ΤaxisNet» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

2) Κατά τη διαδικασία της εγγραφής, ο εκλογέας συμπληρώνει ενεργή διεύθυνση προσωπικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με την ολοκλήρωση της εγγραφής του, η εφαρμογή αποστέλλει ενημερωτικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την επιτυχή εγγραφή του στο σύστημα. Η κατοχή προσωπικού Α.Φ.Μ. από τον εκλογέα και των αντίστοιχων κωδικών Α.Α.Δ.Ε. είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση της εφαρμογής. Η χρήση των κωδικών πρόσβασης γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τον εκλογέα.

3) Μετά την επιτυχή είσοδό του στην εφαρμογή, ο εκλογέας έχει τη δυνατότητα να συμπληρώσει και να υποβάλει αίτηση εγγραφής στους Ειδικούς Εκλογικούς Καταλόγους Ψηφοφόρων Εξωτερικού. Ο εκλογέας αναζητεί την εγγραφή του στο βασικό εκλογικό κατάλογο και την επιλέγει, ώστε να συμπληρωθούν αυτόματα τα βασικά του στοιχεία στην αίτηση. Τα στοιχεία αυτά πρέπει να ταυτίζονται με τα στοιχεία του εκλογέα στην Α.Α.Δ.Ε., προκειμένου να του επιτραπεί η υποβολή της αίτησης. Ακολούθως, καταχωρεί τη διεύθυνση της μόνιμης κατοικίας του και τηλεφωνικούς αριθμούς επικοινωνίας.

4) Ο εκλογέας επιλέγει τη χώρα και την πόλη που επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εξωτερικό. Η χώρα και η πόλη επιλέγονται από λίστες χωρών και πόλεων στις οποίες εδρεύει ελληνική διπλωματική αρχή.

5) Σε ειδικό τμήμα της αίτησης αναρτώνται από τον εκλογέα τα δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν την διετία παρουσίας του στην Ελλάδα, όπως αποδεικτικά σπουδών, εργασίας η στρατιωτικής θητείας. Ειδικότερα, ο εκλογέας επιλέγει το δημόσιο φορέα έκδοσης του εγγράφου (ενδεικτικά στρατολογικά γραφεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα οποιασδήποτε βαθμίδας και ασφαλιστικούς φορείς), συμπληρώνει τα στοιχεία που απαιτούνται και επισυνάπτει ηλεκτρονικό αντίγραφο του δικαιολογητικού. Θα υπάρχει όμως και δυνατότητα να μην τα επισυνάψει αλλά να εξουσιοδοτήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την αναζήτηση των δικαιολογητικών μέσω ΕΦΚΑ, Στρατολογίας ή Υπουργείου Παιδείας.

6) Μόλις η αίτηση υποβληθεί από τον εκλογέα, εκκινεί η διαδικασία ελέγχου και οριστικοποίησής της, από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών. Αφού εξετασθούν τα δικαιολογητικά, ο Διευθυντής Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών αποδέχεται ή απορρίπτει την αίτηση του εκλογέα και ενημερώνεται ο αιτών-εκλογέας.

7) Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, ο εκλογέας ενημερώνεται για το δικαίωμα προσφυγής ενώπιον του τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου, σύμφωνα με τις παρ. 4 και 5 του άρθρου 2 του ν. 4648/2019. Εφόσον δεν ακολουθηθεί η διαδικασία προσφυγής του προηγούμενου εδαφίου, ο εκλογέας μπορεί να προσφύγει ενώπιον της Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 4648/2019.

ψήφος αποδήμων