Πολιτική|06.05.2020 07:14

ΣΥΡΙΖΑ: Η αποχώρηση από την ψηφοφορία και το μήνυμα προς την κυβέρνηση

Βούλα Κεχαγιά

Ως μήνυμα προς την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να περάσει με συνθήκες υπολειτουργίας της Βουλής τα 26 προγραμματισμένα για τους δύο επόμενους μήνες νομοσχέδια μπορεί να ερμηνευθεί η χθεσινή αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου για το περιβάλλον.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζουν την ανησυχία τους πως η πλειοψηφία ενδεχομένως να επιδιώξει την ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων με μειωμένη παρουσία βουλευτών στην Ολομέλεια επικαλούμενη περιορισμούς της καραντίνας οι οποίοι ωστόσο επιβλήθηκαν ειδικά για θέματα που αφορούσαν την πανδημία.

Είχε προηγηθεί εντονότατη αντίδραση από την αξιωματική αντιπολίτευση και τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που επέμεινε ιδιαίτερα στην ψηφοφορία δια της επιστολικής ψήφου που εφαρμόστηκε για το πολυνομοσχέδιο κατά παράβαση του Κανονισμού της βουλής που αναφέρει ότι προβλέπεται μόνο για αποστολές της Βουλής ή της κυβέρνησης στο εξωτερικό, ούτε καν για βουλευτές που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.

Σημειωτέον πως στην έναρξη των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας στην Διάσκεψη των Προέδρων και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε στους αυστηρούς περιορισμούς της λειτουργίας του κοινοβουλίου που εισηγήθηκε ο Πρόεδρος του Σώματος. Η συμφωνία προέβλεπε ότι σε αυτό το διάστημα η Βουλή θα συζητούσε και θα αποφάσιζε μόνο θέματα που αφορούν την επιδημία, αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως με την εισαγωγή του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου και σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις της διάσκεψης των προέδρων η αξιωματική αντιπολίτευση εξέφρασε την διαφωνία της στο να συζητηθούν σοβαρά νομοσχέδια με περιορισμένη συμμετοχή βουλευτών. Και πρότεινε τη λειτουργία της Βουλής σε θερινά τμήματα (Απρίλιο και Μάιο) διαδικασία συνταγματικά κατοχυρωμένη που δεν αφήνει κενά νομιμοποίησης της λειτουργίας του κοινοβουλίου, πρόταση που απορρίφθηκε από την πλειοψηφία.

Από την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στην συζήτηση για το αντι-περιβαλλοντικό όπως το χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ νομοσχέδιο γίνεται σαφές πάντως ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιμείνει το επόμενο διάστημα στην ανυπαρξία σχεδιασμού εκ μέρους της κυβέρνησης για την στήριξη της οικονομίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί στις αντιφάσεις της ίδιας της κυβέρνησης για το μέγεθος της ύφεσης, υπερτονίζοντας πως την ίδια ημέρα που ο υπουργός Οικονομικών μιλούσε για ύφεση στο 4,7% ο πρωθυπουργός με συνέντευξή του στο CNN την προσδιόριζε στο 10%. Μάλιστα υπενθύμισε πως στην αρχή της κρίσης με τον κορονοϊό ο κ. Σταϊκούρας υπολόγιζε την ύφεση στο μηδέν, έπειτα την εκτίμησε στο 2-3% για να φθάσει ακολούθως στο 4,7% αλλά και στο 7,9% στο δυσμενέστερο σενάριο «με το πακέτο στήριξης της οικονομίας να μην αλλάζει».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα το σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει εικόνα «τού τί μάς έρχεται» αλλά και συγχρόνως ότι δεν σκέφτεται να ενισχύσει την στήριξη προς την οικονομία αγνοώντας το μαξιλάρι ασφαλείας που άφησε παρακαταθήκη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην χώρα. «Και δεν είναι λεφτόδεντρα αυτά» είπε ο Αλέξης Τσίπρας διερωτώμενος για μία ακόμη φορά για ποιον λόγο η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί το μαξιλάρι ρευστότητας για να περιορίσει με εμπροσθοβαρή μέτρα την ύφεση. «Εδώ δεν είναι αριθμοί, είναι ανθρώπινες ζωές, λουκέτα στην αγορά, επιχειρήσεις που καταρρέουν, άνθρωποι που βγαίνουν στην ανεργία, όνειρα που καταστρέφονται είπε χαρακτηριστικά.

Έδωσε δε έμφαση και στον χαρακτηρισμό «ζόμπι» που επεφύλαξε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ζαβός για τις επιχειρήσεις λέγοντας πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως μπαταχτσήδες όσους μέχρι χθες υμνούσε, την μεσαία τάξη.

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπραςπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο