Πολιτική|07.05.2020 13:56

Δήμος Θεσσαλονίκης: Τρύπα 2,6 εκατ. ευρώ - Ανησυχία Ζέρβα για τα τραπεζάκια

Τίμος Φακαλής

Στον αέρα τίναξε τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης η πανδημία του κορονοϊού και αν δεν καταβληθεί έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών μέσα στο καλοκαίρι όπως έχει ζητήσει η διοίκηση Ζέρβα αναμένεται να δημιουργηθούν ζητήματα όπως είπε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Στα 2,6 εκατομμύρια ευρώ, τουλάχιστον, υπολογίζεται μέχρι στιγμής η ζημιά του δήμου λόγω κορονοϊού ενώ η τρύπα αναμένεται να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα μετά κα τα νέα μέτρα ελάφρυνσης που Θα ανακοινώσει για την εστίαση την επόμενη βδομάδα η κυβέρνηση. 

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η ζημιά του δήμου από ανείσπρακτα έσοδα το δίμηνο της καραντίνας ενώ από την άλλη πλευρά ο δήμος δαπάνησε, εκτάκτως, 600.000 ευρώ σε υλικά και δράσεις πρόληψης για τον κορονοϊό όπως απολυμάνσεις, μάσκες και καμπάνια ενημέρωσης. Μειωμένες ήταν και οι εισπράξεις Απριλίου οι οποίες έκλεισαν με μείωση 70% σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα έσοδα του μήνα.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη. Αν δεν βάλει πλάτη η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσουμε ζητήματα. Δεν κινδυνεύει η μισθοδοσία των εργαζομένων» τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας. Σύμφωνα με τον δήμαρχο η μόνο έκτακτη επιδότηση που πήρε ο δήμος ήταν 100.000 ευρώ και 15.000 ευρώ κονδύλι για τα αδέσποτα σκυλιά από το υπουργείο Εσωτερικών.  «Προφανώς περιμένουμε αντίστοιχη βοήθεια από το υπουργείο Εσωτερικών. Θα πρέπει να υπάρχει κάποια εξισορρόπηση» είπε o δήμαρχος. 

Τι θα γίνει με το τεχνικό πρόγραμμα 

«Η πρόθεσή μας είναι όλοι οι διαγωνισμοί με συγκεκριμένους κωδικούς να ολοκληρωθούν  και να τους τρέξουμε. Ήδη τρέξαμε διαγωνισμό για την συντήρηση του στόλου καθαριότητας και το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για τους υπόγειους κάδους. Θα φροντίσουμε να ολοκληρωθεί το τεχνικό πρόγραμμα στο μεγαλύτερο βαθμό» απάντησε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας σε ερώτηση στου ethnos.gr σχετικά με το κατά πόσον θα επηρεάσει η τρύπα στα έσοδα του δήμου το τρέχον τεχνικό πρόγραμμα. 

Στο μεταξύ ξεκίνησε η συζήτηση με όλους τους αντιδημάρχους προκειμένου η διοίκηση να προχωρήσει σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού και μετασχηματισμού των δράσεων που αφορούν τον τουρισμό, και τον πολιτισμό μεταξύ άλλων.  Οι ανείσπρακτες οφειλές των 2 εκατ. ευρώ αφορούν ποσά από την απαλλαγή τελών όλων των κλειστών επιχειρήσεων (800.000 ευρώ), κατάληψης κοινόχρηστων χώρων (500.000 ευρώ), μισθωμάτων επιχειρήσεων . απαλλαγής τροφείων κ.α. 

Φοβάμαι ότι θα είναι δύσκολη η επαναφορά στην προτέρα κατάσταση 

Σε ότι αφορά τα τραπεζοκαθίσματα κα των μέτρων διευκόλυσνης που ζήτησαν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης για να λειτουργήσουν, ο δήμαρχος Θεσαλονίκης τόνισε ότι ο δήμος θα φροντίσει να δοθεί ζωτικός χώρο καθώς παρά τα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να λειτουργήσουν τα καταστήματα. «Ως δήμαρχος της πόλης οφείλω να φροντίζω η πόλη να λειτουργεί. Και εννοώ την κυκλοφορία της πόλης, που πρέπει να είναι απρόσκοπτη όπως και την προσβασιμότητα», επισήμανε ο δήμαρχος. 

Ερωτηθείς αν φοβάται ότι μετά το πέρας της κρίσης θα είναι δύσκολο να επαναφέρει τους καταστηματάρχες στην πρότερη κατάσταση, ο κ. Ζέβρας αποκρίθηκε πως το φοβάται και μάλιστα πάρα πολύ. «Για αυτό θέλω ό,τι ισχύσει να ισχύσει για ένα πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο θα είναι δυναμικό -Όπως όλα τα μέτρα ασφαλείας έχουν να κάνουν με βάση την αποτελεσματικότητα των θεραπειών και την εξέλιξη του κορονοϊού - ούτως ώστε να έρθουμε όσο το δυνατόν γρήγορα στην κανονικότητα και σε ένα συγκεκριμένο κανονιστικό πλαίσιο. Για εμένα είναι σημαντικό να λειτουργεί η πόλη σε όλα τα επίπεδα».

Ελεύθεροι χώροι για τραπεζοκαθίσματα 

Κάποιοι από τους ελεύθερους χώρους που πρότεινε ο δήμος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων , όπως ανέφερε ο κ. Ζέρβας, είναι η πλατεία Δικαστηρίων, η πλατεία Αριστοτέλους, η Νέα Παραλία, το Πάρκο Ξαρχάκου και η ΔΕΘ. Αντίστοιχα, υπάρχουν σκέψεις και για δρόμους όπως είναι η Καρόλου Ντηλ, τα Λαδάδικα και η Λεωφόρος Νίκης. Ο δήμαρχος έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι δεν σκοπεύει να πεζοδρομήσει τη Λεωφόρο Νίκης επ' αόριστον αλλά σε συγκεκριμένες ώρες και ημέρες της εβδομάδας ώστε να μην γίνει σε βάρος της κυκλοφορίας.

Τέλος οι ουρές στο δήμο-Ηλεκτρονικά όλες οι πληρωμές 

Στο μεταξύ, τέλος στις ουρές στα γκισέ του δήμου βάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης εγκαινιάζοντας την ηλεκτρονική κάρτα πληρωμής. Πλέον όλες οι βεβαιωμένες οφειλές θα γίνονται ηλεκτρονικά. Ενδεικτικό είναι ότι για βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ χρειάστηκε να δοθούν το 2019 συνολικά 8.195 βεβαιώσεις οι οποίες απαιτούσαν την φυσική παρουσία του πολίτη.

Από την ερχόμενη Δευτέρα οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλούν ηλεκτρονικά όλες τις οφειλές τους, από όπου και αν βρίσκονται ανά πάσα ώρα και στιγμή. Για κάθε βεβαιωμένη οφειλή προς τον δήμο, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργος Αβαρλής, θα αποδίδεται αυτόματα ένας μοναδικός αριθμός πληρωμής και ο δημότης θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει χωρίς να χρειάζεται να βγει από το σπίτι του ή να περιμένει στην ουρά του γκισέ.

Με αυτό τον τρόπο, θα μειωθεί σημαντικά η ταλαιπωρία των δημοτών και θα αυξηθούν τα έσοδα του δήμου, καθώς θα είναι πιο εύκολο κάποιος να καλύψει τις υποχρεώσεις του. Το σύστημα του δήμου θα ανανεώνεται καθημερινά έτσι ώστε οι πληρωμές με το που διεκπεραιώνονται από τους πολίτες, να σβήνονται και από το σύστημα.

έσοδαεστίασηΚορονοϊόςΚωνσταντίνος Ζέρβας