Πολιτική|10.05.2020 09:41

Σε ύψιστη επιφυλακή το Μαξίμου: Το θετικό δείγµα και ο... αστερίσκος

Σπύρος Μουρελάτος

Στα κρισιμότερα 24ωρα εισέρχεται από αύριο η χώρα, καθώς τίθεται σε εφαρµογή η πρώτη φάση του σχεδίου εξόδου από την κρίση. Στο Μέγαρο Μαξίµου ξεκινά η αντίστροφη µέτρηση για την πρώτη συνολική αποτίµηση του αποτυπώµατος, πρώτιστα στην Υγεία και δευτερευόντως στην Οικονοµία. Τις τελευταίες ηµέρες, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η οµάδα κρούσης, που είναι σε ύψιστη επιφυλακή καθηµερινά στο Μέγαρο Μαξίµου, ήτοι ο Γρηγόρης ∆ηµητριάδης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Ακης Σκέρτσος, ο Στέλιος Πέτσας, η Αριστοτελία Πελώνη και ο ∆ηµήτρης Τσιόδρας, αξιολογούσαν καθηµερινά τα δεδοµένα που συνέλεγε και επεξεργαζόταν η Επιτροπή Λοιµωξιολόγων υπό τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Υψιστο µέληµα των κυβερνώντων παραµένει να µην κινδυνέψει η οµαλή εφαρµογή της σταδιακής άρσης της καραντίνας, πολλώ δε µάλλον να σηµειωθεί οδυνηρό πισωγύρισµα, που δύναται να ανατρέψει τον συνολικό προγραµµατισµό µε ολέθριες οικονοµικές -και όχι µόνο- συνέπειες.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο κάνουν λόγο για δικαίωση, όσον αφορά στην απόφαση του πρωθυπουργού να εκκινήσει την πολυσύνθετη άσκηση της σταδιακής άρσης των περιορισµών από τη Δευτέρα 4 Μαΐου, αίροντας τους περιορισµούς στη µετακίνηση, αλλά εµπλέκοντας σε αυτήν µόνο ένα µικρό µέρος του λιανεµπορίου. Και αυτό γιατί πρώτιστα τα αποτελέσµατα των δειγµατοληπτικών ελέγχων που διενεργούν οι κινητές µονάδες του ΕΟΔΥ στα µεγάλα αστικά κέντρα και σε περιοχές µε βαρύ επιδηµιολογικό φορτίο και δευτερευόντως ο ρυθµός εξέλιξης των κρουσµάτων της νόσου υποδηλώνουν πολύ χαµηλή µεταδοτικότητα του κορονοϊού, γεγονός που επιτρέπει την απρόσκοπτη εφαρµογή του στρατηγικού σχεδιασµού της κυβέρνησης. Σε γενικές γραµµές οι υπουργοί-κλειδιά, όπως ο Κώστας Αχ. Καραµανλής, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Βασίλης Κικίλιας, µετέφεραν την εικόνα πως τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και στα καταστήµατα που επαναλειτούργησαν, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών πειθαρχεί στις οδηγίες των ειδικών.

Ηχηρό μήνυμα

Φαινόµενα καταστρατήγησης των κανόνων ασφαλείας σε πλατείες προβληµάτισαν την κυβέρνηση. Στα ηγετικά κλιµάκια της κυβέρνησης αλλά και στην Επιτροπή Λοιµωξιολόγων σήµανε συναγερµός, καθώς ο συνωστισµός που παρατηρήθηκε µπορεί δυνητικά να λειτουργήσει ως εστία υπερµετάδοσης του ιού. Οπως εξηγεί επιτελική κυβερνητική πηγή, «προς το παρόν τέτοια φαινόµενα έχουν ενδηµικό χαρακτήρα και καταβάλλεται προσπάθεια να µην αποκτήσουν επιδηµικό ή, ακόµη χειρότερα, πανδηµικό χαρακτήρα». Εξ ου και η λήψη περιοριστικών µέτρων τοπικής εµβέλειας -όπως ο χρονικός περιορισµός στην πρόσβαση σε συγκεκριµένες πλατείες στο Λεκανοπέδιο- που ισοδυναµεί κατ’ ουσίαν, όπως τονίζουν από την κυβέρνηση, µε ένα ηχηρό µήνυµα ότι οι Αρχές δεν πρόκειται να «διαπραγµατευθούν» το κεκτηµένο των τελευταίων 2,5 µηνών. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν πως σε κεντρικό επίπεδο ο αρχικός προγραµµατισµός δεν µεταβάλλεται και ως εκ τούτου οι διακριτές φάσεις του σχεδίου πρόκειται να υλοποιηθούν κανονικά και βάσει του υφιστάµενου χρονοδιαγράµµατος.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναµένεται προς τα τέλη της ερχόµενης εβδοµάδας τι θα δείξει το επιδηµιολογικό αποτύπωµα ύστερα από 14 ηµέρες εφαρµογής του σχεδίου εξόδου από την κρίση. Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ακόµη ένα τηλεοπτικό µήνυµα του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά το οποίο ο πρωθυπουργός αφενός µεν θα συνοψίσει τα κύρια συµπεράσµατα της πρώτης φάσης της επανόδου σε κανονικούς ρυθµούς, αφετέρου -και σηµαντικότερο- όµως θα προδιαγράψει µε µεγαλύτερη λεπτοµέρεια τα κύρια ορόσηµα της δεύτερης φάσης του κυβερνητικού σχεδίου, που εκτείνεται χρονικά έως τις αρχές Ιουνίου. Πριν από αυτό, πάντως, εκκρεµεί η οριστικοποίηση της απόφασης για την απελευθέρωση των µετακινήσεων από περιφερειακή ενότητα σε περιφερειακή ενότητα και η αντίστοιχη προς τα νησιά, κάτι που αναµένεται να «κλειδώσει» στα µέσα της εβδοµάδας.

Εφόσον δεν παρατηρηθεί ανοδική τάση της επιδηµιολογικής καµπύλης, από την επόµενη ∆ευτέρα, 18 Μαΐου, θα απελευθερωθούν οι µετακινήσεις από νοµό σε νοµό. Μοναδική εξαίρεση, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, θα είναι περιοχές µε ιδιαιτέρως βαρύ επιδηµιολογικό φορτίο, όπως η Ξάνθη για παράδειγµα, που πιθανώς να «προστατευθούν» για το επόµενο χρονικό διάστηµα. Κυβερνητικά στελέχη µεταδίδουν πως η Επιτροπή Επιδηµιολόγων εµφανίζεται προσώρας επιφυλακτική ως προς την προοπτική της ταυτόχρονης απελευθέρωσης της µετακίνησης προς τα νησιά.

άρση μέτρωνΚυριάκος Μητσοτάκηςαπαγόρευση μετακινήσεωννησιάγέφυρα ασφαλείας