Πολιτική|13.05.2020 18:48

Τα συμπεράσματα του Κώστα Παναγόπουλου της ALCO από τη δημοσκόπηση

Newsroom

Ο Κώστας Παναγόπουλος αναλύει τη δημοσκόπηση της ALCO για το OPEN και ιχνηλατεί τις τάσεις της κοινής γνώμης στο κατώφλι της επιστροφής στην κανονικότητα. Μάλιστα μεταξύ άλλων αναφερόμενος στο 49% που εμπιστεύεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε πως «έχουμε να δούμε πολλά χρόνια τόσο μεγάλο ποσοστό. Ίσως θα πρέπει να γυρίσουμε 15 χρόνια πίσω». 

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alco «είναι πολύ υψηλό το ποσοστό του 84% που θεωρεί επιτυχημένους τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση σε αυτό το επίπεδο έχει πετύχει».

Σχολεία

Παράλληλα σχολιάζοντας το 60% των ερωτηθέντων που τόνισε ότι έπρεπε τα σχολεία να ανοίξουν μόνο για τις Πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά και το 73% που θεωρεί ότι τα σχολεία δεν έπρεπε να ανοίξουν καθόλου είπε ότι «είναι φανερό πως οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα σχολεία δεν έπρεπε να ανοίξουν. Δεν μας εκπλήσσει ότι τα ποσοστά είναι ακόμα υψηλότερα ανάμεσα στους γονείς και ακόμα υψηλότερα ανάμεσα στις Ελληνίδες μητέρες».

Αρση μέτρων

Ακόμη αναφερόμενος στα αποτελέσματα που προκύπτουν από το ερώτημα για τον ρυθμό της άρσης των μέτρων είπε ότι «δεν στέκομαι στο 60% που λέει ότι ο ρυθμός είναι αυτός που πρέπει αλλά στα άλλα δύο. Δηλαδή στο ότι ένας στους τέσσερις ανησυχεί ότι κινούμαστε πιο γρήγορα απ ότι θα έπρεπε αλλά πιο πολύ θα σταθώ στο 10% που λέει ότι έχουμε αργήσει πολύ να προχωρήσουμε στην άρση των μέτρων. Είναι πολύ πιθανόν αυτό να σημαίνει ότι το συγκεκριμένο ποσοστό δεν εφαρμόζει κανόνες προφύλαξης».

Μέτρα στήριξης επιχειρήσεων - εργαζομένων

Σχετικά με τα ποσοστά που προκύπτουν για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για επιχειρήσεις και εργαζόμενους ο Κώστας Παναγόπουλος τόνισε ότι «πρέπει να δούμε τι άλλαξε συγκριτικά με την προηγούμενη έρευνά μας. Ένα ποσοστό 10% και 14% αντίστοιχα έρχεται να προστεθεί σε αυτούς που πιστεύουν ότι δεν είναι αρκετά. Αυτή η αντίληψη είναι ένα ζήτημα που μπορεί να το βρούμε στην ευρύτερη διαμόρφωση των τάσεων. Κατά κύριο λόγο οι συγκεκριμένες απαντήσεις προέρχονται από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης ηλικίας 25 έως 50 ετών. Εκεί τα ποσοστά είναι έως και 10 μονάδες υψηλότερα από τον μέσο όρο».

Διαχείριση του κορονοϊού από τα πολιτικά πρόσωπα

Στο συγκεκριμένο ερώτημα ο διευθύνων σύμβουλος της Alco υποστήριξε ότι «είναι η πρώτη φορά που σε μέτρηση μπαίνει ο Νίκος Χαρδαλιάς ενώ έχουμε αθροίσει μαζί το πολύ και το αρκετά. Το ίδιο κάναμε και για το λίγο και το καθόλου. Και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για τον Βασίλη Κικίλια και για τον Νίκο Χαρδαλιά τα ποσοστά είναι υψηλά. Το υψηλότερο είναι για τον πρωθυπουργό, ενώ πολύ υψηλό είναι και το ποσοστό για τον υπουργό Υγείας. Επίσης πολύ υψηλό είναι το ποσοστό για τον κ. Χαρδαλιά. Για τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Κικίλια είναι εντυπωσιακά ενώ αυτό που φαίνεται είναι ότι σε αυτό το συνολικό ποσοστό περιλαμβάνεται ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων της αντιπολίτευσης και ειδικότερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έξι στους δέκα εκφράζονται θετικά για τον πρωθυπουργό και ένας στους δύο για τον κ. Κικίλια».

Η στάση του Αλέξη Τσίπρα

Αναφορικά με τα ποσοστά που προκύπτουν από τη στάση του Αλέξη Τσίπρα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού σχολίασε πως «το 64% που απαντάει θετικά προέρχεται από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό του κ. Τσίπρα είναι σχεδόν διπλάσιο από την απήχηση που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το δεύτερο που έχει ενδιαφέρον είναι ότι μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν δυσαρέσκεια επειδή θεώρησαν ότι ο κ. Τσίπρας ήταν πολύ ήπιος».

Σωτήρης Τσιόδρας

Κληθείς να σχολιάσει τα ποσοστά που προκύπτουν από το ερώτημα που σχετίζεται με την εγκυρότητα στις ενημερώσεις του καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε ότι «τα ποσοστά εξακολουθούν να είναι συντριπτικά, ενώ έχουμε αρχίσει να τον συνηθίζουμε στην καθημερινότητά μας».

Εμπιστοσύνη σε Μητσοτάκη - Τσίπρα 

Στο μεταξύ σχολιάζοντας το 49% που εμπιστεύεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε πως «έχουμε να δούμε πολλά χρόνια τόσο μεγάλο ποσοστό. Ίσως θα πρέπει να γυρίσουμε 15 χρόνια πίσω. Στο διάστημα των τριών τελευταίων μηνών ο κ. Μητσοτάκης έχει κερδίσει 10 μονάδες. Είναι προφανές ότι υπάρχει θετικός αντίκτυπος στον χειρισμό του κορονοϊού».

Εκλογές

Αναφερόμενος στο 89% των ερωτηθέντων που δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών επεσήμανε πως «από πλευράς κοινωνίας αυτή η συζήτηση είναι κλειστή. Και σε σχέση με την επιθυμία και σε σχέση με την εκτίμηση».

Πρόθεση ψήφου

Σχολιάζοντας τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, ο διευθύνων σύμβουλος της Alco τόνισε τα εξής:

«Δεν έχουμε αναγωγή απλά αφαιρούμε την αποχή και αυτούς που μας λένε ότι θα ψηφίσουν λευκό. Το ποσοστό της ΝΔ σε σχέση με τον Μάρτιο είναι τρεις μονάδες πάνω, ενώ το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι μειωμένο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι παρά την ύπαρξη αναποφάσιστων το ποσοστό της ΝΔ είναι λίγο μεγαλύτερο από αυτό που πήρε τον Ιούλιο του 2019. Αυτό είναι σπάνιο σε επίπεδο δημοσκοπικής καταγραφής. Το ΚΙΝΑΛ έχει μία πτωτική τάση και αυτό οφείλεται στις μετακινήσεις. Η Ελληνική Λύση έχει υψηλότερο ποσοστό συγκριτικά με το αποτέλεσμα των εκλογών του 2019. Αναφορικά με το 13,5% των αναποφάσιστων έρχεται να συνδεθεί με αυτό που λέγαμε αρχικά. Και αυτό διότ είναι δύο τα εντυπωσιακά στοιχεία. Το πρώτο είναι το ύψος του ποσοστού της ΝΔ και το τι ερμηνεύει αυτή την εικόνα. Υπάρχουν πολλές μετακινήσεις από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, και της Ελληνικής Λύσης».

Κώστας Παναγόπουλοςδημοσκόπηση Alco