Πολιτική|20.05.2020 12:17

Γενοκτονία Ποντίων: Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή για την «Ημέρα Μνήμης»

Newsroom

Με ενός λεπτού σιγή και ομόφωνη δήλωση «Δεν ξεχνάμε» η Βουλή των Ελλήνων τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Η Βουλή των Ελλήνων, στις 24 Φεβρουαρίου 1994 αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ποντίων από το τουρκικό κράτος και ψήφισε ομόφωνα τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με τον νόμο 2193/1994.

Ο Α' αντιπρόεδρος της Ολομέλειας της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, εκ μέρους του Σώματος επεσήμανε ότι το επίσημο τουρκικό κράτος διαχρονικά τηρεί μια πάγια γραμμή άρνησης του εγκλήματος της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου κατατάσσοντας το στις παράπλευρες απώλειες και πρόσθεσε ότι στο ίδιο μοτίβο συνεχίζει και σήμερα με απειλές και με Δούρειο Ίππο τους μετανάστες.

«Χρέος μας είναι να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη και τη θυσία των Ελλήνων του Πόντου και από εκεί να αντλούμε δύναμη. Ας σταθούμε στο δράμα των ακριτών του Πόντου ως ένα άστρο φωτεινό σαν η πατρίδα της πατρίδας», κατέληξε ο κ. Κακλαμάνης. «Ακόμα και σήμερα, η Τουρκία συνεχίζει να μην αναγνωρίζει το έγκλημα της Γενοκτονίας που είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 353.000 νεκρούς», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που μίλησε εκ μέρους της κυβέρνησης.

«Η μνήμη τους παραμένει ζωντανή, όπως ζωντανός παραμένει και ο εθνικός μας στόχος για αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας. Το οφείλουμε στους αδερφούς μας που έχασαν τη ζωή τους, το οφείλουμε στους απογόνους τους, το οφείλουμε σε ολόκληρο τον Ελληνισμό. Το οφείλουμε και σε ολόκληρο τον κόσμο, που οφείλει να μην ξεχνά. Να μην ξεχνά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε: «Χρέος και υποχρέωση της Πολιτείας είναι να θυμόμαστε και να τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων του ελληνικού Πόντου, όχι μόνο αυτή τη μέρα, αλλά κάθε μέρα. Να προσπαθούμε για το αυτονόητο, να αναγνωριστεί η ποντιακή γενοκτονία όχι ως πνεύμα αντεκδίκησης, αλλά ως πνεύμα αναγνώρισης της αλήθειας». 

ΒουλήΓενοκτονία Ποντίων