Πολιτική|16.12.2018 13:55

Άδωνις Γεωργιάδης: Εθνικό έγκληµα η κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών

Σπύρος Μουρελάτος

«Θέλουμε να µην κυρωθεί η Συµφωνία των Πρεσπών και θα χρησιµοποιήσουµε κάθε νόµιµο µέσο» τονίζει ο αντιπρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας, Αδωνις Γεωργιάδης, και διαµηνύει πως «όποιος στηρίξει µε την ψήφο του µια συµφωνία που προκαλεί εθνική βλάβη, αναλαµβάνει και την ευθύνη των πράξεών του», αποφεύγοντας πάντως να συσχετίσει τη συγκεκριµένη στάση µε ενδεχόµενες µετεκλογικές συνεργασίες.

Απαντώντας, δε, στις κυβερνητικές αιτιάσεις περί σκανδαλολογίας στην υπόθεση της ∆ΕΠΑ, ο κ. Γεωργιάδης κάνει λόγο για µέγα σκάνδαλο, σηµειώνοντας ότι «εάν δεν τα ψάξουµε όλα αυτά, θα κατηγορηθούµε για συγκάλυψη».

Υπάρχει περιθώριο τροποποιήσεων ή ακόµη και εξουδετέρωσης των αρνητικών κατ’ εσάς τετελεσµένων της Συµφωνίας των Πρεσπών;

Το Μέγαρο Μαξίµου σάς κατηγορεί ότι παρεµβαίνετε παρασκηνιακά ώστε να µπλοκάρετε την κύρωση της συµφωνίας. Τι απαντάτε; Εάν οι εκλογές γίνουν προτού η ελληνική Βουλή κυρώσει τη Συµφωνία των Πρεσπών, όπως ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας έχει δηµοσίως ξεκαθαρίσει, η συζήτηση αυτή θα ξεκινήσει από µηδενική βάση. Όλα από την αρχή. Για εµάς αυτή η συµφωνία δεν ισχύει και δεν θα ισχύσει παρά µόνο εάν καταστεί διεθνή συµφωνία. Αυτό µπορεί να γίνει µόνο αν η ελληνική Βουλή κυρώσει τη διεθνή συµφωνία. Αγωνιζόµαστε όσο µπορούµε περισσότερο για να µην προχωρήσει το ελληνικό Κοινοβούλιο σε ένα τέτοιο εθνικό έγκληµα. ∆εν παρεµβαίνουµε πουθενά παρασκηνιακά για να εµποδίσουµε την κύρωση συµφωνίας. Παρεµβαίνουµε δηµόσια και καθαρά. Θέλουµε να µην κυρωθεί η συµφωνία και θα χρησιµοποιήσουµε κάθε νόµιµο µέσο. Αποτελεί για τη Ν∆ η στάση κοµµάτων και βουλευτών επί του Σκοπιανού πρόκριµα για µετεκλογικές συνεργασίες; Οποιος στηρίξει µε την ψήφο του µια συµφωνία που προκαλεί εθνική βλάβη, αναλαµβάνει και την ευθύνη των πράξεών του. Αυτό δεν αφορά τη µετεκλογική συνεργασία, αυτό αφορά τη συνείδηση του ελληνικού λαού.

Τάσσεστε υπέρ µιας αυτοδύναµης κυβέρνησης της Νέας ∆ηµοκρατίας ή προτιµάτε µια κυβέρνηση συνεργασίας, και εάν ναι, µε ποια κόµµατα;

Η Νέα ∆ηµοκρατία, ακόµα και αν έχει αυτοδυναµία, θα ζητήσει ευρύτερη συνεργασία. Είναι η ώρα των συνεργασιών για την αναθεώρηση του Συντάγµατος, για την εκλογή νέου Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, για τη δηµιουργία ενός κλίµατος πολιτικής σταθερότητας. ∆εν πάµε µε αλαζονεία στις εκλογές. Θα δώσουµε τη µάχη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα, αλλά θα είµαστε µέχρι τέλους ανοιχτοί σε συνεργασίες.

Υποστηρίζετε πως το τρίτο πρόγραµµα απέτυχε, ωστόσο ο πρωθυπουργός εσχάτως επιδίδεται σε ένα κρεσέντο παροχών, ενώ οι εταίροι µας περίπου θριαµβολογούν για την πορεία της ελληνικής οικονοµίας. Πώς το εξηγείτε;

Όσον αφορά τον πρωθυπουργό, επιδίδεται σε ένα κρεσέντο παροχών, πρώτον, γιατί θέλει να κλείσει την ψαλίδα µε τη Νέα ∆ηµοκρατία εν όψει εθνικών εκλογών και δεύτερον, διότι θέλει να ξοδέψει τα λεφτά του κράτους για να µην αφήσει τίποτα στην επόµενη κυβέρνηση.

Όσον αφορά τους Ευρωπαίους εταίρους, αγωνιούν ότι αν η Ελλάδα καταφέρει να βγει στις αγορές, θα πρέπει σε λίγους µήνες ή να µας δώσουν καινούργια λεφτά ή να µας περικόψουν το χρέος. Και τα δύο είναι πολιτικά τοξικές επιλογές για τα δικά τους Κοινοβούλια. Αρα κάνουν τον σταυρό τους η Ελλάδα να µπορέσει να βγει στις αγορές.

∆υστυχώς για τον κύριο Τσίπρα οι αγορές δεν… τσιµπάνε.

Τα επιτόκια της Ελλάδος παραµένουν πάνω από 4% και µάλιστα τις τελευταίες µέρες παρατηρήθηκε κάτι πάρα πολύ ανησυχητικό. Ενώ αποκλιµακώνονται τα ιταλικά οµόλογα, δεν αποκλιµακώνονται τα ελληνικά οµόλογα. Η δικαιολογία ότι για όλα ευθύνεται η κρίση στην Ιταλία στη δική µας περίπτωση δεν ευσταθεί, καθόσον δεν ακολουθούµε την πορεία των ιταλικών οµολόγων.  Αυτό είναι ένας µεγάλος κίνδυνος, γιατί αν µπει ο Μάρτιος και αγγίξουµε το «µαξιλάρι» για να πληρώσουµε τα 9 δισ. για το δηµόσιο χρέος, τότε τα επιτόκια θα ανέβουν περαιτέρω και δεν γνωρίζω πραγµατικά ποιο είναι το «plan Β» των Βρυξελλών.

Κατηγορείτε την κυβέρνηση για σκανδαλολογία, ωστόσο και το κόµµα σας ασχολείται επιµόνως µε υποθέσεις όπως η ∆ΕΠΑ, ενώ πυκνώνουν οι διαρροές για τη σύσταση αρκετών εξεταστικών µετά τις εκλογές. Μήπως και το κόµµα σας επιδίδεται σε ένα «κυνήγι µαγισσών»;

Εµείς δεν ψάξαµε να βρούµε ψευδοµάρτυρες για να πούµε ότι ο κ. Πετσίτης πήρε λεφτά από τον κύριο Λαυρεντιάδη. Ο κ. Πετσίτης πήρε λεφτά από τον κύριο Λαυρεντιάδη νόµιµα ως υπάλληλός του. Ζητάµε, όµως, να µάθουµε γιατί ένας κύριος που µέχρι το 2015 είχε ετήσιο εισόδηµα 5.000 ευρώ, όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ετήσιο εισόδηµα 200.000 ευρώ; Η µόνη εξήγηση είναι ότι ο κ. Πετσίτης χρησιµοποίησε τις καλές του σχέσεις µε το Μαξίµου και αυτό «πούλησε» στον εν λόγω επιχειρηµατία.

Τώρα µένει να αποδειχθεί αν αυτό λειτούργησε και αντίστροφα. Αν ο εν λόγω επιχειρηµατίας πλήρωνε τον κ. Πετσίτη είτε προσδοκώντας είτε επειδή πήρε κάτι ως αντάλλαγµα από το Μαξίµου. Αυτό ακόµα δεν έχει αποδειχθεί. Εχει όµως αποδειχθεί ότι ο πρώην διευθύνων σύµβουλος της ∆ΕΠΑ, κ. Κιτσάκος, ο οποίος διώκεται σε βαθµό κακουργήµατος, δήλωσε ότι ο κ. Πετσίτης µπαινόβγαινε στη ∆ΕΠΑ ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μαξίµου.

Έχει αποδειχθεί ότι ο κ. Πετσίτης µπήκε ως εκπρόσωπος του κ. Λαυρεντιάδη στις offshore εταιρείες που είχε τα χρήµατα της ELFE και άρα ο κ. Λαυρεντιάδης ευνοήθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα. Αν δεν τα ψάξουµε όλα αυτά, θα κατηγορηθούµε για συγκάλυψη. Αρα δεν µιλάµε για «κυνήγι µαγισσών». Μιλάµε για µέγα σκάνδαλο, για το οποίο ο κ. Τσίπρας, ενώ µίλησε 70 λεπτά στη Βουλή, δεν είπε κουβέντα. Το Μαξίµου δεν µπορεί άλλο να σιωπά. 

Άδωνις ΓεωργιάδηςΣυμφωνία των Πρεσπών