Πολιτική|16.12.2018 14:06

Νέα Δημοκρατία: Πήγε συνέδριο µε σύνθηµα «φύγετε»

Σπύρος Μουρελάτος

Με το βλέμμα στο το µετεκλογικό τοπίο και στην επείγουσα ανάγκη πολιτικής, οικονοµικής και θεσµικής ανάταξης της χώρας, την αναγέννηση της Ελλάδας, όπως είπε χαρακτηριστικά προχθές κατά την εναρκτήρια οµιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνει σήµερα τις εργασίες του 12ου τακτικού συνεδρίου της Νέας ∆ηµοκρατίας, το οποίο εκ των πραγµάτων αποτελεί και το ισχυρότερο µέχρι την σήµερον κρας τεστ κυβερνησιµότητας της παράταξης.

Εν µέσω µιας µακράς, άτυπης ακόµη προεκλογικής περιόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να προδιαγράψει µε σαφήνεια πως ο οδικός χάρτης της αυριανής του κυβέρνησης αφορά στους πολλούς και όχι στην ελίτ ούτε στους κοµµατικούς ηµετέρους.  Το άνοιγµα στην κοινωνία, που υποδηλώνει ξεκάθαρα την ηχηρή απόρριψη των πεπραγµένων της σηµερινής κυβέρνησης, είναι ένας διαρκής στόχος του αρχηγού του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, όπως παρατηρούν έµπειροι κοµµατικοί παράγοντες. Η στόχευση είναι προφανής: το πλατύ κοινωνικό και πολιτικό ρεύµα, που προσδοκά να εκφράσει στην κάλπη η Νέα ∆ηµοκρατία, εδράζεται σε µία ευρεία συµφωνία αλήθειας και εµπιστοσύνης, που εκτείνεται από τις µεταρρυθµιστικές δυνάµεις του Κέντρου έως τις πολυπληθείς τάξεις της λαϊκής ∆εξιάς.

«Να ενώσουμε την Ελλάδα»

Προς επίρρωσιν των προαναφερθέντων ο κ. Μητσοτάκης υπογράµµισε πως «στόχος της Ν∆ είναι να γεφυρώσουµε τα ρήγµατα και να ενώσουµε την Ελλάδα». Ούτως ή άλλως είναι κοινός τόπος για την Πειραιώς πως η εκλογική επικράτηση και η επίτευξη της αυτοδυναµίας περνούν µέσα από την ενίσχυση των ποσοστών της συµµετοχής, αλλά και της υψηλότερης δυνατής συσπείρωσης της παράταξης, ώστε να προσεγγίσει η Νέα ∆ηµοκρατία τηρουµένων των σηµερινών αναλογιών τα ποσοστά αλλά και τη σύνθεση της πολιτικής και κοινωνικής συµµαχίας που πέτυχε στις εκλογές του 1990 και του 2004.

«Σήµερα η µεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας απευθύνει ένα και µόνο σύνθηµα στους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ: «φύγετε». Και ζητά ένα και µόνο πράγµα από εµάς: να προχωρήσουµε µπροστά. Είναι λοιπόν διπλό το χρέος µας, να συντριβεί η καθυστέρηση και να πάει επιτέλους η Ελλάδα µπροστά» σηµείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης προχθές από το βήµα του συνεδρίου, προετοιµάζοντας, µάλιστα, τον κοµµατικό µηχανισµό για µία πολύ σκληρή εκλογική µάχη, όπου η υπεροψία και ο εφησυχασµός δεν θα γίνουν αποδεκτά.

Συνειδητή, εξάλλου, είναι και η ξεκάθαρη στόχευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του γενικότερου στρατηγικού προσανατολισµού της Νέας ∆ηµοκρατίας, στους κοινωνικά αδύναµους, αφενός για να αποδοµήσει τις κυβερνητικές αιτιάσεις περί νεοφιλελεύθερου µείγµατος πολιτικής και αφετέρου για να καταδείξει πως το µοντέλο ΣΥΡΙΖΑ έπληξε κυρίως τους ασθενέστερους, καθιστώντας τους οµήρους µιας παρωχηµένης επιδοµατικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι… πρωτοεµφανιζόµενες «γαλάζιες» δεσµεύσεις, ήτοι βοήθεια ύψους 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται στην Ελλάδα και αύξηση του κατώτατου µισθού µε ρυθµό διπλάσιο από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, που στοχεύουν µεταξύ άλλων στην αντιµετώπιση του πολύ σοβαρού προβλήµατος του δηµογραφικού.

Η «γαλάζια» πρόταση επικεντρώνεται στην ορατή όσο και άµεση βελτίωση των κύριων πτυχών της καθηµερινότητας των πολιτών, αλλά και της ενίσχυσης του εισοδήµατός τους, ενώ οι «γαλάζιες» επιτελικές πηγές συµπυκνώνουν το σχέδιο της Ν∆ στην οικονοµία σε ‹‹ λέξεις: «Λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις και καλύτερα αµειβόµενες θέσεις εργασίας».

Στενοί του συνεργάτες επεσήµαναν πως οι παρεµβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τις εργασίες του Συνεδρίου αλλά και το συνοδευτικό κείµενο που µοιράστηκε στους συνέδρους µε τίτλο «Καλύτερη ζωή» αποτελούν τη φυσική συνέχεια των œ µεγάλων στόχων που έθεσε κατά την οµιλία του στη ∆ιεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης: Κοινωνία µε ευκαιρίες και ευηµερία για όλους, ανοιχτή οικονοµία µε νέες δουλειές, πολιτικό σύστηµα λειτουργικό και κράτος αποτελεσµατικό, παιδεία που κοιτάζει στο µέλλον, κράτος ∆ικαίου και η Ελλάδα και ο Ελληνισµός στο µέλλον.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκιαγράφησε το πολιτικό στίγµα της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ µε πέντε λέξεις: «Ψέµα, φόροι, φτώχεια, φόβος, σκάνδαλα» κατηγορώντας το Μέγαρο Μαξίµου πως οδήγησε τη χώρα σε ανέχεια και σοβαρές εθνικές ταπεινώσεις. Για το Μοσχάτο προϋποτιθέµενη συνθήκη αντιστροφής του εθνικού κατήφορου είναι η άµεση προσφυγή στις κάλπες, ώστε να µην επικυρωθούν τα τετελεσµένα της Συµφωνίας των Πρεσπών.

Κακοδιαχείριση

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ν∆ δεν παραλείπει να επαναλαµβάνει πως οι δύσοσµες υποθέσεις, που ξεπηδούν ολοένα και περισσότερες στην κυβερνητική αυλή, από το κλείσιµο των τραπεζών και την κακοδιαχείριση στο Προσφυγικό έως την υπόθεση ∆ΕΠΑ και τον ρόλο του φερόµενου ως εξ απορρήτων του Νίκου Παππά, Μανώλη Πετσίτη, θα διερευνηθούν πλήρως. Είναι, εξάλλου, εµβληµατική δέσµευση του αρχηγού του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης η αποκατάσταση της ανεξαρτησίας του θεσµού της ∆ικαιοσύνης ύστερα από την περίοδο των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, όπου η συνειδητή, όπως σηµειώνουν από την Πειραιώς, επιχείρηση επηρεασµού και χειραγώγησης δικαστικών λειτουργών δυσφήµησε τη χώρα διεθνώς. 

Νέα Δημοκρατίασυνέδριο ΝΔ