Πολιτική|28.05.2020 13:53

Γεννηματά προς Μητσοτάκη: Κάνε γρήγορα σωστή αξιοποίηση των πόρων

Φώφη Γιωτάκη

Στο χέρι του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι για τη Φώφη Γεννηματά η δυνατότητα σωστής αξιοποίησης των πόρων που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει για την υπέρβαση της κρίσης και στη χώρα μας.

Η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής έχει από την Τετάρτη διαδοχικές συζητήσεις με στελέχη και ειδικούς για την αξιολόγηση και την προοπτική της πρότασης της Κομισιόν. Γνωρίζει ότι η έγκριση της πρότασης από τη Σύνοδο της Κορυφής, με τρόπο ώστε να εξασφαλίσει η χώρα μας ένα ισχυρό πακέτο, απαιτεί μαχητικές και τεκμηριωμένες πιέσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Τώρα- λέει η κυρία Γεννηματά- είναι η ώρα των κυβερνήσεων: «Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ο Έλληνας Πρωθυπουργός οφείλει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο ώστε να εγκριθεί  η πρόταση χωρίς καθυστερήσεις, περικοπές και αστερίσκους».

Το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «Ταμείο Ανασυγκρότησης» θετική και στην κατεύθυνση που είχε ζητήσει προκειμένου να συμβάλει ουσιαστικά στην  υπέρβαση της κρίσης. «Περιλαμβάνει σημαντικές μεταβιβάσεις πόρων, που δεν συνδέονται με πρόσθετες δημοσιονομικές δεσμεύσεις και για την Ελλάδα αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία» εξηγεί η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ και απευθύνεται με προειδοποιητικούς τόνους προς το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζοντας ότι η ευρωπαϊκή ενίσχυση δεν θα πρέπει να καλύψει τρύπες του Προϋπολογισμού, ούτε πελατειακού χαρακτήρα επιλογές των Υπουργών.

«Είναι απαραίτητο οι πόροι αυτοί να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ''Ανασυγκρότησης'' και για τη δημιουργία ενός νέου βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής και της ''πράσινης οικονομίας''», εισηγείται καλώντας το Μέγαρο Μαξίμου να ανοίξει διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις στη βουλή και με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) με τη συμμετοχή και των Κοινωνικών Εταίρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Γεννηματά χαρακτηρίζει κρίσιμο τον ρόλο των σοσιαλδημοκρατών καθώς από την πρόταση της Κομισιόν φαίνεται ότι έχουν γίνει ήδη αποδεκτές σημαντικές εισηγήσεις του σχεδίου που κατέθεσαν. Μάλιστα, σκοπεύει να συμβάλει περαιτέρω στον διάλογο που αναπτύχθηκε για την υπέρβαση της κρίσης εντός της σοσιαλδημοκρατικής οικογένειας και να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη χώρα μας στην Προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που θα γίνει λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Φώφη ΓεννηματάΚυριάκος ΜητσοτάκηςΚομισιόν