Πολιτική|17.12.2018 08:23

Πρώτος στόχος για τη ΝΔ οι αναποφάσιστοι

Σπύρος Μουρελάτος

Στην κορύφωση του προεκλογικού της σχεδιασμού εν όψει των κρίσιμων πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων του 2019 προχωρά πλέον η Νέα Δημοκρατία την επαύριο του 12ου Εκλογικού Συνεδρίου της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ισχυρή εντολή διακυβέρνησης, θέτοντας εκ νέου το κύριο δίλημμα των εθνικών εκλογών: «Στις επόμενες κάλπες δεν θα αναμετρηθούν απλώς δύο κόμματα, αλλά διαφορετικοί κόσμοι: από τη μία πλευρά η αλήθεια, η ευθύνη και το μέτρο και από την άλλη ο λαϊκισμός, τα ψέματα και ο τυχοδιωκτισμός... θα αναμετρηθούν τα ρεαλιστικά σχέδια για προκοπή και ανάπτυξη με τα συνθήματα της καθήλωσης και της μιζέριας, θα αναμετρηθούν όμως και πρόσωπα, ηγετικές ομάδες αλλά και αρχηγοί».

Εξάλλου, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαιροποίησε τρόπον τινά το άνοιγμά του προς τους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, επισημαίνοντας ότι «οι διαφορές μας είναι πολύ μικρότερες από την κοινή απειλή της οικονομικής καταστροφής, από τη σκιά του κυνισμού και από την παρακμή, όπου οδηγεί τη χώρα η πολιτική της χυδαιότητας».

Από τα κύρια όπλα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προσέγγιση των αναποφάσιστων η χορήγηση βοηθήματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται στην Ελλάδα και η αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της χώρας

Προγραμματική υπεροπλία

Ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί πως το κόμμα του έχει ξεκάθαρη προγραμματική υπεροπλία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ως εκ τούτου αρμόδιες πηγές επιβεβαιώνουν πως πυξίδα της «γαλάζιας» στρατηγικής έως τις εθνικές κάλπες θα είναι το δίπτυχο «θετική προγραμματική ατζέντα και ανανέωση-άνοιγμα στην κοινωνία», καθ’ όσον παραμένει κυρίαρχη εκτίμηση στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος πως το plan A του Μεγάρου Μαξίμου είναι η ταυτόχρονη διενέργεια εκλογών τον προσεχή Μάιο.

Σε αυτό το πνεύμα ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι από τις 10 Ιανουαρίου, ακριβώς τρία χρόνια μετά την άνοδό του στην ηγεσία του κόμματος, η Πειραιώς θα ανακοινώνει 10άδες νέους υποψηφίους, νέους και γυναίκες, κυρίως από το Μητρώο Στελεχών, ώστε να έχουν τον απαραίτητο χρόνο να γίνουν ευρέως γνωστοί στους ψηφοφόρους. Στην Πειραιώς δίδουν, εξάλλου, ιδιαίτερη έμφαση και στη διπλή εξαγγελία της εναρκτήριας ομιλίας του κ. Μητσοτάκη υπέρ της οικογένειας και της εργασίας, ήτοι για τη χορήγηση βοηθήματος ύψους 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται στην Ελλάδα και για την αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.

Κατά το σκεπτικό Μητσοτάκη οι εν λόγω δεσμεύσεις ουδόλως προσιδιάζουν στην αποσπασματική-επιδοματική τακτική του κυβερνώντος κόμματος, στο πλαίσιο της εναγώνιας προσπάθειάς του να καλύψει το σοβαρό πολιτικό και δημοσκοπικό του μειονέκτημα, αλλά στην πεποίθηση πως το μέρισμα της ανάπτυξης θα πρέπει να καταστεί εργαλείο και σοβαρό υποστύλωμα κοινωνικής συνοχής.

Από 10 Ιανουαρίου θα ανακοινωθούν νέοι υποψήφιοι, από το Μητρώο Στελεχών, ώστε να γίνουν γνωστοί στους ψηφοφόρους

Εμπειροι κομματικοί παράγοντες παρατηρούν πως βασικός στόχος του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο αμέσως προσεχές διάστημα έως τις εκλογές είναι να εδραιώσει την πολιτική ηγεμονία της παράταξής του, πείθοντας όλους όσοι απείχαν από τις κάλπες κατά τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις αλλά και μεγάλο μερίδιο ψηφοφόρων άλλων κομμάτων να συστρατευθούν στην προσπάθεια εθνικής ανάταξης.

Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει πως η ΝΔ θα αντιμετωπίζει... αφ’ υψηλού τις πάσης φύσεως συριζαϊκές προκλήσεις, όπως λέγεται χαρακτηριστικά. Αιχμές της αντιπολιτευτικής τακτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελούν το Σκοπιανό αλλά και οι δύσοσμες υποθέσεις, όπως οι συνεχείς αποκαλύψεις στην υπόθεση της ΔΕΠΑ και στον ρόλο του φερόμενου ως εξ απορρήτων του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Μανώλη Πετσίτη.

Σε ετοιμότητα Στην Πειραιώς παρακολουθούν με προσοχή τις ενδοκυβερνητικές και όχι μόνο παρασκηνιακές ζυμώσεις εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο και διαμηνύουν πως η ΝΔ είναι πανέτοιμη ακόμη και για το ενδεχόμενο να επισπευσθούν οι πολιτικές εξελίξεις στο μέτωπο του Σκοπιανού. Εως τότε η ηγεσία του κόμματος εξακολουθεί να υπογραμμίζει σε εγχώριους και διεθνείς συνομιλητές του ότι βρίσκεται σταθερά απέναντι σε μια συμφωνία που υποδαυλίζει τον αλυτρωτισμό των Βορείων γειτόνων μας, είτε στην παρούσα είτε στην επόμενη Βουλή.

Την ίδια ώρα η ΝΔ θα κλιμακώνει την πίεσή της προς το Μέγαρο Μαξίμου, αξιώνοντας απαντήσεις στα όσα αποκαλύπτονται γύρω από την υπόθεση της ΔΕΠΑ και δη τον ρόλο του Μανώλη Πετσίτη, που φαίνεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις «γαλάζιων» αξιωματούχων, ότι βρισκόταν στις παρυφές της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Πειραιώς θεωρούν πως υποθέσεις όπως η κακοδιαχείριση στο Προσφυγικό, η πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία αλλά και η ΔΕΠΑ καταρρίπτουν μετά βαΐων και κλάδων την κυβερνητική ρητορική περί αριστερού ηθικού πλεονεκτήματος, που αποτέλεσε από το 2014 προμετωπίδα της επικοινωνιακής και πολιτικής στρατηγικής της πλατείας Κουμουνδούρου.

εκλογέςΝέα Δημοκρατία