Πολιτική|03.06.2020 00:52

Κλιμακούμενη αντεπίθεση της Ελλάδας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας

Σπύρος Μουρελάτος

Βήμα προς βήμα σχεδιάζουν Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών την κλιμακούμενη αντίδραση της Αθήνας στη νέα φάση της έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας και εν προκειμένω στην διακήρυξη για την ώρα της επιδίωξης της γείτονας να πραγματοποιήσει έρευνες για πετρέλαιο σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, απότοκο, όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές του άκυρου τουρκο – λιβυκού συμφώνου.

Στο κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας, ο Νίκος Δένδιας είχε σύμφωνα με πληροφορίες back to back συσκέψεις το βράδυ της περασμένης Κυριακής και το μεσημέρι της Δευτέρας, όπου και «κλείδωσε» ο σχεδιασμός για την ελληνική αντεπίθεση σε τρία επίπεδα, ήτοι στα Ηνωμένα Έθνη, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαική Ένωση έναντι των τουρκικών λεονταρισμών.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το υπουργείο Εξωτερικών είχε 24ωρα πριν έτοιμες δίδυμες επιστολές, που απεστάλησαν χθες Δευτέρα προς τον Γ.Γ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και την Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, με τις οποίες μαζί με την Κύπρο και την Αρμενία επιχειρούν να θέσουν εμπόδια στην εκλογή του Τούρκου, Βολκάν Μποζκίρ, στην προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ενώ αρχικώς δεν προεβλήθη αντίδραση, όταν η Τουρκία έθεσε την εν λόγω υποψηφιότητα τον Νοέμβριο του 2019, πλέον η Αθήνα μέσω της επιστολής της επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της στον ΟΗΕ, Μαρίας Θεοφίλη, αναλύει διεξοδικά τους λόγους της μεταστροφής της ελληνικής στάσης.

Συγκεκριμένα, στις εν λόγω επιστολές χαρακτηρίζεται παράνομη η διαδικασία αδειοδότησης για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ γίνεται αναφορά σε σωρεία υπερπτήσεων και παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων από το τουρκικό πολεμικό Ναυτικό. Επιπλέον, υπενθυμίζεται πως η Τουρκία επεχείρησε να εργαλειοποιήσει χιλιάδες κατατρεγμένους μετανάστες μεταφέροντας ασύμμετρη πίεση στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο, την ώρα που υπογραμμίζεται η καμπάνια δυσφήμισης κατά της χώρας μέσω της διασποράς fake news. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, στο διάστημα που μεσολάβησε οι προκλητικές και επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδος έχουν φθάσει σε άνευ προηγουμένου επίπεδα».

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη ξεκινήσει έναν γύρο ενημέρωσης – αφύπνισης των κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την τουρκική παραβατικότητα. Τα επόμενα 24 ωρα ο Νίκος Δένδιας σκοπεύει να ενημερώσει, πιθανώς μέσω επιστολής, τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ για τις τουρκικές ενέργειες, ενώ στις 15 Ιουνίου θα ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές πως η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς επαγρύπνησης και παρακολουθεί από πολύ κοντά την εξέλιξη της νέας φάσης της τουρκικής προκλητικότητας έχοντας ήδη κατά πληροφορίες ενημερώσει σε ανύποπτο χρονικό διάστημα στο ανώτερο δυνατό πολιτικό επίπεδο τους συμμάχους μας για την ελληνική αντίδραση, εφόσον η Άγκυρα αποφασίσει να κλιμακώσει την προκλητικότητά της.

Για τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις, αλλά και την αντίδραση της Αθήνας, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει -το απόγευμα της Τετάρτης- την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της τακτικής επαφής τους. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει την , Κατερίνα Σακελλαρόπουλου για το κυβερνητικό σχέδιο αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων, την πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης, αλλά και το άνοιγμα του τουρισμού, που αποτελεί βασικό κυβερνητικό στοίχημα.

Μέγαρο Μαξίμουτουρκικές προκλήσειςΝίκος ΔένδιαςΤουρκία