Πολιτική|26.10.2018 15:13

Άγκυρα: «Όχι συμβουλές από την Αθήνα για τα χωρικά ύδατα»

Newsroom

Νέα απάντηση στην Αθήνα έδωσε την Παρασκευή η Άγκυρα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, συντηρώντας την αντιπαράθεση σχετικά με την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων. «Δεν μπορεί να μας δίνει συμβουλές η Αθήνα για την οριοθέτηση βάσει του διεθνούς δικαίου», αναφέρει δηκτικά ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι.

Εξάλλου, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, τη Δευτέρα ενδέχεται να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πορθητής».

Την Πέμπτη, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε τονίσει ότι «η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στο σύνολό της, θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου και ασφαλώς όχι λαμβάνοντας υπόψη ανυπόστατες και αυθαίρετες θεωρίες που υιοθετεί η παραβάτις του διεθνούς δικαίου Τουρκία».

H ανακοίνωση του αξιωματούχου του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Όσον αφορά την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, η Τουρκία, όπως συνέβαινε προηγουμένως, θα συνεχίσει να ενεργεί σύμφωνα με τις αρχές της δικαιοσύνης και όλες τις σχετικές ειδικές περιστάσεις.

»Από την άποψη αυτή, δεν υπάρχει κάποια συμβουλή που θα μπορούσαμε να δεχθούμε από την Ελλάδα όσον αφορά τις τεχνικές οριοθέτησης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

απάντησηΆγκυραχωρικά ύδατα