Πολιτική|06.06.2020 09:05

Αντιπολίτευση σε δύο μέτωπα: Σκληρό ροκ από τη... Ρόδο μέχρι τη Βουλή

Βούλα Κεχαγιά

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνοντας από την «καραντίνα» ξαναπιάνουν το νήμα από εκεί που το έκοψε τον προηγούμενο Μάρτιο η πανδημία. Εξορμήσεις στην περιφέρεια, επαφή με την κοινωνία, επικοινωνία των θέσεων και προτάσεων του κόμματος για την οικονομία, διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και οριστικοποίηση της νέας ονομασίας του είναι τα πρώτα βήματα της επιστροφής στην κανονικότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χωρίς ωστόσο η Κουμουνδούρου να έχει πειστεί από τις πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις ότι δεν προτίθεται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Κάτι που ασφαλώς σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται αθόρυβα για παν ενδεχόμενο...

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αυτήν την εβδομάδα την πρώτη του έξοδο εκτός Αθηνών. Την ώρα που ο πρωθυπουργός παρουσίαζε το κυβερνητικό σχέδιο για τον τουρισμό, εν μέσω καταγγελιών για απευθείας αναθέσεις της τουριστικής καμπάνιας της χώρας σε ιδιώτες, ο Αλέξης Τσίπρας από την τουριστική Ρόδο επεσήμαινε τις αδυναμίες του προγράμματος της κυβέρνησης για την ενίσχυση αυτού του κρίσιμου κλάδου για την οικονομία και συνομιλούσε με επιχειρηματίες του νησιού για τις συνέπειες της ύφεσης σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής δραστηριότητας.

Περιοδείες

Οι εξορμήσεις θα συνεχιστούν, όπως αναμένεται, και την επόμενη εβδομάδα, με τον Αλέξη Τσίπρα να βγαίνει και πάλι εκτός των τειχών σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την αμφίδρομη σχέση που είχε αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία και η οποία διακόπηκε μάλλον απότομα λόγω της απειλής του κορονοϊού. Το ίδιο θα πράξουν και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος. Περιοδείες σε γειτονιές της Αττικής και σε πόλεις της περιφέρειας συνθέτουν το πρόγραμμα του επόμενου διαστήματος για βουλευτές και στελέχη που έχουν ως πρώτο μέλημα να γνωστοποιήσουν το πρόγραμμα «Μένουμε Ορθιοι ΙΙ» στους πολίτες, προκειμένου να δείξουν ότι υπάρχει και η άλλη προσέγγιση -πέραν της ΝΔ, που δεν είναι μονόδρομος στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και μάλιστα με κύριο μέλημα την προστασία εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Η προβολή του προγράμματος γίνεται εκ παραλλήλου και με διαδικτυακές εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα αυτή που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη το βράδυ με πρωτοβουλία των Νομαρχιακών Επιτροπών Ανατολικού και Νότιου Τομέα και με τη συμμετοχή και των πέντε βουλευτών του κόμματος (Ν. Παππάς, Θ. Φωτίου, Γ. Μουζάλας, Γ. Μπαλάφας, Ρ. Χρηστίδου), οι οποίοι θα απαντήσουν και στα ερωτήματα των πολιτών. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προϊδεάζουν για μια αντιπολιτευτική τακτική «σκληρού ροκ», με δεδομένη την καταγραφόμενη αύξηση της ανεργίας, τις μειώσεις των μισθών, την κυβερνητική αδιαφορία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον τουρισμό, και μπροστά στη διαπίστωση πως σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η χώρα βρισκόταν σε τροχιά ύφεσης ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2020, προτού η χώρα έρθει αντιμέτωπη με τις συνέπειες της πανδημίας.

Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το επόμενο διάστημα διμέτωπη, με σημεία αναφοράς τη Βουλή και την κοινωνία. Ως γνωστόν, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε τις προηγούμενες ημέρες επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό ζητώντας να απαντήσει στο Κοινοβούλιο για θέματα της οικονομίας, προκειμένου να εξηγήσει για ποιους λόγους η κυβέρνηση δεν λαμβάνει προστατευτικά μέτρα για τη διάσωση επιχειρήσεων και εργαζομένων, ενώ έχει τη δυνατότητα να κάνει ακριβώς το αντίθετο με βάση τις ανακοινώσεις της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αίρουν και τις τελευταίες επιφυλάξεις.

Στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να οδηγήσει τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή για να δώσει εξηγήσεις αναφορικά με τις επιλογές της κυβέρνησης στον τομέα της στήριξης της οικονομίας, την ώρα που όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν βαθιά ύφεση για το 2020. Ως προς τα βήματα που γίνονται στην πορεία μετασχηματισμού του κόμματος, πρώτος μεγάλος σταθμός θεωρείται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) σε έναν μεγάλο χώρο της Αθήνας, που θα επικυρώσει και το νέο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα εκφράζει τη διεύρυνση και την ένταξη σε αυτόν της Προοδευτικής Συμμαχίας και όλων των άλλων προοδευτικών δυνάμεων που στηρίζουν το άνοιγμά του και τη μετεξέλιξή του σε μια μεγάλη παράταξη.

Το συνέδριο

Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει και η διαδικασία των εγγραφών νέων μελών στο κόμμα. Ως προς τον χρόνο του συνεδρίου, αυτός παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό τόσο για υγειονομικούς όσο και για πολιτικούς λόγους. Η Κουμουνδούρου δεν αποκλείει έναν εκλογικό αιφνιδιασμό μετά τον Δεκαπενταύγουστο και εκ των πραγμάτων στην παρούσα φάση τηρεί στάση αναμονής, μη θέλοντας να εγκλωβιστεί σε προσυνεδριακές διαδικασίες που ενδεχομένως να μείνουν και πάλι στη μέση λόγω πολιτικών εξελίξεων. Με αυτό το δεδομένο υπάρχουν στελέχη που εισηγούνται στον πρόεδρο του κόμματος να κάνει κάποιες αλλαγές (έναν ανασχηματισμό) σε όλα τα επίπεδα έκφρασης του ΣΥΡΙΖΑ, από το κοινοβουλευτικό και το κομματικό έως και το οργανωτικό κομμάτι.

συνέδριο ΣΥΡΙΖΑΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπρας