Πολιτική|07.06.2020 08:09

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Η αντισυμβατική Πρόεδρος στην πρώτη γραμμή της μάχης

Φώφη Γιωτάκη

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η επιλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν ήταν τυχαία, ούτε «έλυνε» μια εύκολη εξίσωση στην πρώτη φάση της πρωθυπουργικής θητείας του. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού θυμούνται ότι διερεύνησε και εξέτασε σχολαστικά όλες τις παραμέτρους και ότι η καλή χημεία μεταξύ των δύο απέκλεισε γρήγορα όλες τις άλλες προτάσεις για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, με ευρύτατη συναίνεση, ανέλαβε τα καθήκοντά της εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού και συνέβαλε με το διακριτό στίγμα της στην ορθή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης δικαιώνοντας, όπως τονίζουν, «με το καλημέρα» την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες ήταν τακτικές όλο το τελευταίο διάστημα και οι κουβέντες τους ενδεικτικές για τις μείζονες προτεραιότητες της χώρας. Η κυρία Σακελλαροπούλου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ευρώπη και πιστεύει ότι ο ρόλος της θα είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για τη θωράκιση της οικονομίας στις χώρες της, όσο και για την απόλυτη στήριξη της Ελλάδας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Ταυτόχρονα προσεγγίζει θέματα -όπως με την πρόσφατη περιοδεία της στη Θράκη- με έναν τρόπο που σπεύδει να επικροτήσει το Μέγαρο Μαξίμου. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει στους συνομιλητές του ότι «του αρέσει ο τρόπος που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνδυάζει το προεδρικό πρωτόκολλο με ένα πιο αντισυμβατικό στυλ».

Σε καφέ της Παλιάς Πόλης

Οι εικόνες της συνάντησής της στην Ξάνθη με γυναίκες που δραστηριοποιούνται στα κοινά ήταν όχι μόνο για το Μέγαρο Μαξίμου ιδιαίτερα θετικές: η Πρόεδρος κάθισε σε καφέ της Παλιάς Πόλης και αντάλλαξε απόψεις για τα ζητήματα της περιοχής με δύο χριστιανές και τρεις μουσουλμάνες, οι οποίες την ενημέρωσαν για την προοπτική ανάπτυξης της Θράκης για το σύνολο των πολιτών. Η υποστήριξη της γυναικείας πρωτοβουλίας αλλά και της προόδου της περιοχής είναι -και το συμφώνησαν όπως φαίνεται- με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κοινός στόχος τους. Η κυρία Σακελλαροπούλου, που κατάγεται από τον ακριτικό Εβρο, περιέγραψε βήμα βήμα το ταξίδι της στη Θράκη – κάτι που της ζήτησε να το κάνει ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή της προχθεσινής τους συνάντησης. «Είχατε μια πολύ ενδιαφέρουσα, απ’ ό,τι είδα, επίσκεψη στη Θράκη και με ενδιαφέρει πολύ να ακούσω τις εντυπώσεις σας. Γιατί η Θράκη, παρά κάποιους ανυπόστατους ισχυρισμούς που εξακολουθούμε να ακούμε, παραμένει ένα παράδειγμα ισονομίας και ισοπολιτείας, μια πολιτική η οποία έχει εμπεδωθεί εδώ και 30 χρόνια και πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός από το Προεδρικό Μέγαρο.

Από εκεί επέλεξαν να στείλουν -η πρόεδρος και ο πρωθυπουργός- κοινό μήνυμα και προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει την προστασία φύλαξης όχι μόνο των ελληνικών αλλά και των ευρωπαϊκών συνόρων και θα επιτελεί αυτήν την αποστολή στο ακέραιο με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να εγκαινιάσει μια άλλη σχέση μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας και πρωθυπουργού. Θα έχει εκ του σύνεγγυς συνάντηση μία φορά τον μήνα στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ στο ενδιάμεσο ακόμη και καθημερινές -αν χρειαστεί- αναλυτικές συζητήσεις με την κυρία Σακελλαροπούλου για τις αναγκαίες κινήσεις με βάση την κυβερνητική ιεράρχηση των προτεραιοτήτων.

Η επανεκκίνηση του τουρισμού και της οικονομίας ήταν ψηλά στην ατζέντα τους και μάλιστα η ροή της συζήτησης έδειξε ότι και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σκέφτεται να περιοδεύσει μετά τη Θράκη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, προσέχοντας να μην επηρεάσει η επίσκεψη το πλαίσιο των κανονισμών για την προστασία από τον κορονοϊό. Για παράδειγμα στη Θράκη το επιτελείο της φρόντισε να είναι λιγότερα τα αγήματα και με την παρουσία της εκεί να στείλει αισιόδοξο μήνυμα για την επιστροφή στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας με τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Το γεγονός ότι η εκλογή Σακελλαροπούλου βασίστηκε στην απόφαση Μητσοτάκη για μια επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εκτός κομματικών τειχών ενισχύει, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, την προσπάθεια διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και της στρατηγικής στόχευσης της χώρας, μέσα σε κλίμα ευρείας πολιτικής συναίνεσης για τη διαχείριση της πολυεπίπεδης συγκυρίας. Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να μην προτιμά τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, καθώς θεωρεί -σύμφωνα με πληροφορίες- σε ετούτη τη φάση περιττή τη δραματοποίηση της κατάστασης όσον αφορά την ένταση με την Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα χαρακτηρίζει επιβεβλημένη την ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων. Η κυρία Σακελλαροπούλου από την άλλη πλευρά ξεκίνησε έναν κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς αμέσως μετά την καραντίνα.

Με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ συνομίλησε προχθές μία ώρα – όσο διήρκεσε δηλαδή την ίδια ημέρα και η συνάντησή της με τον πρωθυπουργό. Την Τρίτη θα δεχθεί την κυρία Γεννηματά, ενώ με τον Αλέξη Τσίπρα είχε πρόσφατα συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο και συζήτηση με έμφαση στις προτάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στήριξη των βασικών πυλώνων της οικονομίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς περιλαμβάνει και το πρώτο ταξίδι της στην Κύπρο, που λόγω κορονοϊού δεν έγινε την «επομένη» της εκλογής της, αλλά αναβλήθηκε και προετοιμάζεται, εφόσον ομαλοποιηθεί η κατάσταση με την πανδημία, για τις αρχές φθινοπώρου.

Αικατερίνη ΣακελλαροπούλουΠρόεδρος της Δημοκρατίας