Πολιτική|10.06.2020 21:18

Το παρασκήνιο με το ταξίδι «θρίλερ» του ύποπτου πλοίου στη Λιβύη

Newsroom

Το παρασκήνιο γύρω από τα όσα συνέβησαν το πρωί της Τετάρτης στα θαλάσσια ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου με το φορτηγό πλοίο που μετέφερε όπλα στη Λιβύη και το ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο, παρουσίασε το Open TV.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αλεξίας Τασούλη, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν να παρακολουθούν το «ύποπτο» πλοίο που μετέφερε όπλα και τεθωρακισμένα από τη στιγμή που απέπλευσε από τα τουρκικά παράλια μέχρι την ώρα που έφτασε στα διεθνή χωρικά ύδατα. Από εκεί και έπειτα ανέλαβε «δράση» η επιχείρηση «IRINI». Η συγκεκριμένη επιχείρηση που αποτελείται από ευρωπαϊκές δυνάμεις έχει σαν στόχο να βλέπει εάν μεταφέρονται όπλα στη Λιβύη. 

Ο Ιταλός διοικητής έδωσε εντολή στην ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» που βρισκόταν στην περιοχή να πλεύσει κοντά στο «ύποπτο» πλοίο, να το ελέγξει και να το ρωτήσει που πηγαίνει. Ωστόσο, αντί να απαντήσει το ύποπτο πλοίο, απάντησε η τουρκική φρεγάτα που έπλεε δέκα μίλια από τη φρεγάτα «Σπέτσαι». Σύμφωνα με τα όσα είπε η τουρκική πλευρά, ο έλεγχος του συγκεκριμένου πλοίου ήταν στη δική της δικαιοδοσία και ότι μετέφερε υγειονομικό υλικό. Πλέον, μένει να φανεί εάν τις επόμενες ώρες γίνει νηοψία. 

Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή της Ευρώπης στη συγκεκριμένη επιχείρηση είναι μηδαμινή. Συμμετέχει η χώρα μας με τη φρεγάτα «Σπέτσαι», η Ιταλία (σ.σ έχει τη διοίκηση αυτό το εξάμηνο) με το ελικοπτεροφόρο «San Giorgio». Επίσης συμμετέχουν με εναέρια μέσα η Ιταλία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Πολωνία.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Ανοιχτού Καναλιού, το «πρόβλημα» με την επιχείρηση «IRINI» ξεκίνησε στα τέλη Μαρτίου. Τότε αν και συμφώνησαν όλα τα κράτη, υπήρξε απροθυμία των περισσότερων εταίρων για αποστολή στρατιωτικής δύναμης. Το αποτέλεσμα ήταν η ελληνική φρεγάτα και το ιταλικό ελικοπτεροφόρο να έχουν απέναντί τους τις ελληνικές φρεγάτες.

όπλαφρεγάταIRINIΛιβύη