Πολιτική|11.06.2020 16:24

ΥΠΕΞ για Τσαβούσογλου: Χαιρόμαστε που αναγνωρίζει τα δικαιώματα των νησιών σε ΑΟΖ

Newsroom

«Χαιρόμαστε που ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκφράζει την ικανοποίησή του για την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, η οποία κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, διότι αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μεταβάλλει τη μέχρι σήμερα στάση της και έρχεται σε αντίθεση με την υιοθέτηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου», σημειώνουν διπλωματικές πηγές, υπογραμμίζοντας ωστόσο παράλληλα ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ «συνεχίζει να έχει μια τάση επιλεκτικής ανάγνωσης του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας». 

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είχε - με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV - χαρακτηρίσει «θετική» τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας με το σκεπτικό ότι αναγνωρίζει μειωμένη και όχι πλήρη επήρεια σε κάποια από τα ελληνικά νησιά στο Ιόνιο. 

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η τουρκική ηγεσία θα πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσει εάν τα νησιά τελικώς έχουν ή δεν έχουν επήρεια ως προς τη χάραξη θαλασσίων ζωνών, διότι εάν έχουν (έστω και μειωμένη) τότε αυτομάτως οι χάρτες του τουρκολιβυκού μνημονίου και των 24 νέων «οικοπέδων» που διεκδικεί η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου TPAO ανατολικά της Κρήτης... δεν έχουν καμία πραγματική υπόσταση. 

ελληνική ΑΟΖυπουργείο Εξωτερικώνδιπλωματικές πηγέςΜεβλούτ Τσαβούσογλου