Πολιτική|11.06.2020 21:46

Ανατολική Μεσόγειος: Η «σφήνα» της Άγκυρας στις συζητήσεις Ελλάδας-Αιγύπτου

Newsroom

Η συμφωνία της Αθήνας με την Ρώμη για την χάραξη ΑΟΖ έχει εκνευρίσει την Άγκυρα, καθώς υπάρχει πλέον φόβος ότι, αντίστοιχη συμφωνία θα μπορούσε να συνάψει η Ελλάδα και με την Αίγυπτο με αποτέλεσμα να «ακυρώσει» το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Τόσο η υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας για την ΑΟΖ, όσο  και η επικείμενη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο έχει προβληματίσει σοβαρά την Άγκυρα, διότι αυτή τη στιγμή βλέπει την Ελλάδα να κινείται στην ανατολική Μεσόγειο και φαίνεται να θέλει να προλάβει εξελίξεις.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN TV στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, η Άγκυρα προσπαθεί να αντιδράσει, με δυο τρόπους, απέναντι στις κινήσεις της Ελλάδας. Πρώτα απ΄όλα με την Λιβύη και την Αλβανία, ώστε να αντιδράσουν και να καταγγείλουν την συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία, γιατί θεωρεί ότι η Ελλάδα καταπατά δικαιώματα αυτών των δυο χωρών. Δεύτερον, ανησυχεί για το επόμενο βήμα της Ελλάδας με την Αίγυπτο και το οποίο προσπαθεί να αποτρέψει, αναζωογονόντας τα «κανάλια» επικοινωνίας με την Αίγυπτο, μέσω της διπλωματικής οδού και όχι, μεταξύ των προέδρων.

Το «τυράκι» που προσφέρει η Άγκυρα προς το Καϊρο είναι περισσότερα τετραγωνικά χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο. «Πρέπει να κάνετε συμφωνία μαζί μας και όχι με την Ελλάδα ή με την Κύπρο, γιατί εμείς μπορούμε να δώσουμε μεγαλύτερο οικόπεδο», είναι το μήνυμα που μεταφέρουν οι Τούρκοι στην Αίγυπτο. Ο λόγος που ανησυχεί η Άγκυρα για το ενδεχόμενο να συνάψει η Ελλάδα συμφωνία με την Αίγυπτο, είναι ότι θα περιορίσει κατά πολύ την υφαλοκρηπίδα που έχει δηλώσει η Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη και θεωρεί ότι την έχει ήδη κατοχυρωμένη, ενώ θα ακυρώσει και του τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. 

Τουρκίαελληνική ΑΟΖΑνατολική ΜεσόγειοςΑΟΖΛιβύη