Πολιτική|12.06.2020 09:04

Μιχάλης Ιγνατίου: Αδύνατον να δεχθεί η Ελλάδα τα ανταλλάγματα που ζητούν οι Τούρκοι

Μιχάλης Ιγνατίου

Ηχηρή και σαφής ήταν η παρέμβαση του αμερικανικού State Department για το θέμα της Αγίας Σοφίας. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του «Έθνους» και του Open TV στην Νέα Υόρκη, Μιχάλη Ιγνατίου, δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνονται τέτοιες συστάσεις προς την Τουρκία.

Η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης για την Αγία Σοφία είναι γνωστή και μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει, και είναι αυτή που περιλαμβάνεται στην έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, πρόκειται για την έκθεση για τις θρησκευτικές ελευθερίες και περιγράφει τη θρησκευτική δημογραφία και ζητήματα ελευθερίας θρησκευτικής έκφρασης των επιμέρους θρησκευτικών κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της μουσουλμανικής μειονότητας Θράκης.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Αγία Σοφία είναι ένας χώρος εξαιρετικής σημασίας και υποστηρίζουν τη διατήρησή της κατά τέτοιο τρόπο που να γίνεται σεβαστή η πολύπλοκη διαθρησκευτική της ιστορία, ενώ τη χαρακτηρίζουν «σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης και ουσιαστικού διαθρησκευτικού διαλόγου και σεβασμού».

«Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσουν τους Τούρκους», τονίζει ο Μιχάλης Ιγνατίου, «ούτε για την Αγία Σοφία ούτε για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης». «Άλλωστε θυμόμαστε ότι οι Αμερικανοί εκδίδουν ανακοινώσεις εδώ και τέσσερις δεκαετίες και κατά καιρούς θέτουν το θέμα σε πρωθυπουργούς της Τουρκίας και τώρα στον Ερντογάν. Δεν εκπληρώθηκε καμία υπόσχεση των Τούρκων στους Αμερικανούς προέδρους, με την πιο χαρακτηριστική αυτή προς τον πρόεδρο Κλίντον. Όταν ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια την Αθήνα», αναφέρει. Τα ανταλλάγματα που ζητούν οι Τούρκοι είναι αδύνατον να τα δεχθεί η Ελλάδα, διότι συνδέουν την επαναλειτουργία της Χάλκης με τους μουφτήδες στην Θράκη και τελευταία με το τζαμί στην Αθήνα. Όπως αναφέρει ο ανταποκριτή του «Έθνους» και του Open TV στην Νέα Υόρκη, οι Τούρκοι θέλουν και άλλα τζαμιά, κάτι που δείχνει για μια ακόμη φορά ότι «χωρίς μαστίγιο, δεν επηρεάζονται οι Τούρκοι».

«Μου έλεγε ένας γνωστός κληρικός εδώ πως θα μπορούσε να υπάρξει θετική εξέλιξη, αν κάποιος έπειθε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι η Αγία Σοφία και η Χάλκη θα του δώσουν ψήφους. Κατά τα άλλα η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να συνομιλεί με την Άγκυρα, αλλά δεν βλέπουμε αποτελέσματα μέχρι στιγμής. Αντίθετα η επιθετικότητα της Τουρκίας αυξάνεται», τονίζει ο Μιχάλης Ιγνατίου, ενώ αναφέρει ότι μια υπόθεση που γίνεται είναι ότι η κατάσταση θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Open:

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑγία ΣοφίαΝτόναλντ ΤραμπΘεολογική Σχολή της ΧάλκηςΗΠΑ