Πολιτική|18.12.2018 08:14

Προϋπολογισμός με συμβολισμούς απόψε (18/12) στη Βουλή από τον Τσίπρα

Βούλα Κεχαγιά

Για το Μέγαρο Μαξίμου η υπερψήφιση του προϋπολογισμού του 2019 υπέχει τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, γι’ αυτό και αποκτά πρόσθετη βαρύτητα η πιθανή έγκρισή του από έναν επιπλέον βουλευτή, τον Γιάννη Σαρίδη από την Ενωση Κεντρώων. Η κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από αυτή την εξέλιξη καθώς θεωρεί ότι κερδίζει προκαταβολικά τις εντυπώσεις και ενισχύει τη δυναμική της και σε ό,τι αφορά την πλειοψηφία των 151 βουλευτών για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη εξακολουθούν να εκφράζουν τη βεβαιότητά τους πως η συμφωνία για το «Μακεδονικό» θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Αυτή υπάρχει» δηλώνει ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης (στο Πρώτο Πρόγραμμα), την ώρα που και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζει ότι θεωρεί δεδομένη την πλειοψηφία, με την επισήμανση πως, αν και συνταγματικά είναι ανεκτό, ένα τέτοιο μείζον διακύβευμα θα απαιτεί πολιτική δέσμευση μεγαλύτερη από την απλή πλειοψηφία.

«Μακεδονικό»

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για τις προκλήσεις της κυβέρνησής του το επόμενο διάστημα θα αναφερθεί πιθανότατα και στη Συμφωνία των Πρεσπών, με αιχμή ωστόσο τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και πρώτιστα της Νέας Δημοκρατίας. Δεν αποκλείεται να μιλήσει για τον «διχαστικό» λόγο που εκφωνεί ο Κ. Μητσοτάκης με αιχμή το «Μακεδονικό» και να επαναλάβει πως η αξιωματική αντιπολίτευση πολιτεύεται με εθνικιστικές κορώνες και ταυτιζόμενη με ακραία στοιχεία, επαναλαμβάνοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει παραδώσει τα κλειδιά του κόμματός του στους κ. Σαμαρά, Βορίδη και Γεωργιάδη.

Ομως ο πρωθυπουργός, όπως αναμένεται, θα επικεντρώσει την ομιλία στα ζητήματα της οικονομίας και στις προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα στον τομέα της ανάπτυξης. Ο Αλέξης Τσίπρας θα τονίσει ότι η κυβέρνηση κατάφερε να υλοποιήσει όλα τα μέτρα που ο ίδιος εξήγγειλε και για τα οποία δεσμεύτηκε στη ΔΕΘ μετά την έξοδο από τα μνημόνια 

και θα αναφέρει ότι η αντιπολίτευση κάνει την καρδιά της πέτρα και αναγκάστηκε να ψηφίσει μαζί με την κυβέρνηση όλα τα θετικά μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό θα μιλήσει για τη δικαιοσύνη στις εργασιακές σχέσεις και στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, απέναντι στα συστήματα της διαπλοκής και σε όσους λεηλάτησαν τον δημόσιο πλούτο. Θα πει επίσης ότι η ΝΔ είχε προεξοφλήσει την αποτυχία της κυβέρνησης πιστεύοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μία σύντομη παρένθεση και θα επισημάνει ότι δεν υπήρξε παράδοση ούτε στους δανειστές ούτε στα μεγάλα συμφέροντα.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να αναφερθεί στην οικονομική πολιτική που επαγγέλλεται ο κ. Μητσοτάκης προβλέποντας πως ο πρόεδρος της ΝΔ θα επαναφέρει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, κάτι που υπαινίχθηκε κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού και η «γαλάζια» βουλευτής Κατερίνα Μάρκου διαβάζοντας μάλιστα την παρέμβασή της από γραπτό κείμενο.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για παρεμβάσεις που έγιναν από την κυβέρνησή του στη  διάρκεια της τελευταίας τριετίας, κάνοντας αναφορά στη θεσμοθέτηση του δικαιώματος της καθολικής πρόσβασης για 1,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους στη δημόσια υγεία, τη στήριξη των δημόσιων σχολείων, τη μείωση της υπέρογκης επιβάρυνσης των ασφαλισμένων, τη  διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος, την απόδοση της υπεραπόδοσης της οικονομίας στους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες με την εφάπαξ παροχή 13ης σύνταξης το 2016 και το κοινωνικό μέρισμα πέρυσι και φέτος.

ΒουλήΑλέξης ΤσίπραςΓραφείο Προϋπολογισμού