Πολιτική|18.12.2018 08:28

Πυρά του ΚΙΝΑΛ στην επιδοματική πολιτική

Φώφη Γιωτάκη

Στην τελευταία πριν από τις γιορτές πολιτική αντιπαράθεση εντός της Βουλής, σε επίπεδο αρχηγών, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής προσέρχεται με επιδίωξη κατ’ αρχάς την πλήρη αποδόμηση του κυβερνητικού πλάνου για τη δημοσιονομική, φορολογική και επιδοματική στόχευση αλλά και την ανάδειξη του σχεδίου της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας για την οριστική έξοδο από την κρίση.

Η κυρία Γεννηματά θα επιμείνει στην καθοριστικής σημασίας διεξαγωγή των εθνικών εκλογών «το συντομότερο δυνατό», όπως και στο ότι η επόμενη κυβέρνηση οφείλει να υιοθετήσει ως κεντρικό «στοίχημα» τη διαπραγμάτευση για τη μείωση των υψηλών πλεονασμάτων από το 3,5 στο 2% για τα επόμενα χρόνια.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, δεν είναι βιώσιμα τέτοια ποσοστά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα» εξήγησε για άλλη μία φορά ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος που, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, ανέλαβε να παρουσιάσει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής του κόμματός του. Μιλώντας χθες στη Βουλή υποστήριξε ότι το δημόσιο χρέος πρέπει να γίνει βιώσιμο με άλλους τρόπους και όχι με αυτόν τον τρόπο των υπερβολικών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι χρειάζεται ταυτόχρονα ένα ισχυρό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, με προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση και σταθερό φορολογικό σύστημα. Στη συνέχεια επέκρινε τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, για το ότι δεν ολοκλήρωσε εντός της τετραετούς διακυβέρνησης ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα.

«Γιατί δεν προχωρήσατε και λέτε ότι θα το κάνετε την επόμενη τετραετία;» ρωτά χαρακτηριστικά τον κ. Τσακαλώτο το Κίνημα Αλλαγής υπενθυμίζοντας με νόημα ότι: «Η επιδοματική πολιτική ανακύκλωσης της φτώχειας δεν είναι σοσιαλδημοκρατική πολιτική και δεν οδηγεί σε έξοδο από την κρίση. Μια πραγματικά προοδευτική πολιτική δεν μπορεί παρά να ενισχύει την υγεία, την παιδεία, την εργασία και την υγιή επιχειρηματικότητα». Παίρνοντας τη σκυτάλη σήμερα η 
κυρία Γεννηματά θα συνεχίσει τη σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ υπογραμμίζοντας ότι «ο προϋπολογισμός κινείται στην ακριβώς αντίθετη από την απαιτούμενη κατεύθυνση».

Πρέσπες

Η επίθεση βέβαια προς την κυβέρνηση θα αφορά το σύνολο των «καυτών» θεμάτων, προκειμένου η κυρία Γεννηματά και τα άλλα στελέχη να περιγράψουν για άλλη μία φορά τη  στάση του ΚΙΝΑΛ απέναντι στις επιλογές της πλειοψηφίας. Παρότι η προγραμματισμένη συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τον προϋπολογισμό, κάθε άλλο παρά αποκλείεται λοιπόν να γίνει και από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα κομματικής πειθαρχίας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών» δήλωσε επίσης χθες ο Σταμάτης Μαλέλης.

Ο γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής αναγνώρισε ότι η ΔΗΜΑΡ έχει διαφορετική άποψη από το ΠΑΣΟΚ στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά όπως πρόσθεσε δεν υπάρχει ζήτημα συνοχής για το Κίνημα Αλλαγής. Και έστρεψε τα προειδοποιητικά πυρά προς την πλευρά του Μαξίμου: «Εάν δεν κυρωθεί η συμφωνία με 151, υπάρχει πολιτικό θέμα. Πρέπει να πάμε σε εκλογές»…

ΚΙΝΑΛκοινωνικό μέρισμαεπιδόματα