Πολιτική|12.06.2020 14:50

Δημήτρης Μάρδας - «2015, το ημερολόγιο του τρόμου»: Η διαπραγμάτευση, ο εκβιασμός και το «παίγνιο» με το κρατικό ταμείο

Εύρης Τσουμής

Ο Δημήτρης Μάρδας, στο νέο του βιβλίο «2015, το ημερολόγιο του τρόμου» από τις εκδόσεις Καστανιώτη δίνει τη δική του οπτική για τη διαπραγμάτευση του 2015. Ως εξωκοινοβουλευτικός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), ο συγγραφέας και μαζί του ένα επιτελείο υπηρεσιακών παραγόντων και συμβούλων επιδίωκαν να κρατήσουν το κρατικό ταμείο ζωντανό σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους «Θεσμούς». Μέσα από τα κεφάλαια του βιβλίου ο αναγνώστης βλέπει για πρώτη φορά τις τεχνικές που εφαρμόστηκαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με στόχο την επιβίωση της χώρας, τις πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τόσα άλλα.

Η ματιά με την οποία περιγράφει ο Δημήτρης Μάρδας τα διαδραματιζόμενα της περιόδου εκείνης είναι πολύ διαφορετική από όσα ζήσαμε ή μας έδιναν να δούμε οι «Θεσμοί» και οποιοδήποτε άλλοι. Ο αναγνώστης βλέπει, την αθέατη πλευρά του φεγγαριού, μέσα από τις άγνωστες πτυχές της διαπραγμάτευσης  του 2015 και τις προσπάθειες όσων από την τότε κυβέρνηση κράτησαν τη χώρα όρθια.

Ταυτόχρονα παρουσιάζει μια άλλη οπτική τόσο της τεχνικής του πολέμου που επέλεξε ο Γιάνης Βαρουφάκης όσο και της απομυθοποίησής της. Οι γλαφυρές περιγραφές του βιβλίου δείχνουν τις πρωτόγνωρες τεχνικές εύρεσης χρήματων για να πληρωθούν οι διεθνείς πιστωτές και λοιπές υποχρεώσεις, χωρίς να εκτροχιαστεί ο κρατικός κορβανάς, ακόμη και υπό καθεστώς capital controls. Αποφεύχθηκε ξυστά, προς έκπληξη πολλών, η απειλητική χρεοκοπία που σερνόταν χρόνια πριν, κινώντας την οικονομία στην κόψη του ξυραφιού.

Ο Δημήτρης Μάρδας καταθέτει τη δική του μαρτυρία για τους εκβιασμούς των «Θεσμών» (Copyright: Eurokinissi)

Στο βιβλίο σημειώνονται τα παιχνίδια του χρηματιστηρίου, όπως αναπτύσσονται μέσα από πολιτικές δηλώσεις και ειδικότερα με το δημοψήφισμα για το ευρώ του Παπανδρέου του 2011. Συνεχίζει με τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα με τους τρόπους αντιμετώπισης της έλλειψης ρευστότητας και αποπληρωμής των πιεστικών χρεών, ενδιαφέρουσες φάσεις της διαπραγμάτευσης έτσι όπως εκτυλιχθήκαν εντός και εκτός των τειχών. Ασκεί παράλληλα κριτική σε επιλογές της περιόδου του 2015.

Η αφήγηση στο ημερολόγιο αυτό «σπάει» με την παρεμβολή διαφόρων γεγονότων, που αφορούν από  το λαθρεμπόριο καυσίμων, τους πρόσφυγες, τις εμπειρίες πολιτών που βίωσαν με έναν ξεχωριστό τρόπο τα capital controls, ως και τον Όλυμπο, το γραφείο του Τρικούπη, το πανεπιστήμιο κ.λπ. Ο Δημήτρης Μάρδας καταθέτει τη δική του μαρτυρία για τους εκβιασμούς των «Θεσμών», το «παίγνιο» του κεντρικού διαπραγματευτή της χώρας και τους χειρισμούς του κρατικού ταμείου υπό τη δαμόκλεια σπάθη της χρεωκοπίας. Ένα αποκαλυπτικό χρονικό που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα.

ΣΥΡΙΖΑΔημήτρης ΜάρδαςβιβλίομνημόνιαΚαστανιώτης