Πολιτική|17.06.2020 17:17

Κοτζιάς σε Ντιμιτρόφ, δύο χρόνια από τις Πρέσπες: Είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Τίμος Φακαλής

Με τα λόγια τoυ Νέλσον Μαντέλα, «πάντα φαίνεται αδύνατο μέχρι να γίνει» χαιρετίζει τα δύο χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικολά Ντιμιτρόφ. Ο κ. Ντιμιτρόφ επισκέπτεται την Τετάρτη 17 Ιουνίου την περιοχή των Πρεσπών συνοδευόμενος από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Όλιβερ Σπασόφσκι και τον υπουργό Διασποράς Έντμοντ Αντέμι.

Κοτζιάς: Μετατρέψαμε την Ιστορία από μια φυλακή σε σχολείο για το μέλλον

«Έχουν περάσει δύο χρόνια, φίλε μου. Η ζωή μας δικαίωσε. Προωθήσαμε τη συνεργασία και τη φιλία μεταξύ των λαών μας και των χωρών μας. Είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Μετατρέψαμε την Ιστορία από μια φυλακή σε σχολείο για το μέλλον» έγραψε την Τετάρτη 17 Ιουνίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και ένας από τους αρχιτέκτονες της Συμφωνίας Νίκος Κοτζιάς με τον Νικολά Ντιμιτρόφ να του απαντά:  «Αποδείξαμε, φίλε μου, ότι τα θαύματα είναι πιθανά. Αποδείξαμε ότι εμείς στα Βαλκάνια, μπορούμε επίσης να επιλύσουμε δύσκολες διαφορές με ευρωπαϊκό τρόπο…».

Όπως δήλωσε ο κ. Ντιμιτρόφ στα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Μακεδονίας η γειτονική χώρα επέλεξε τον σωστό δρόμο, έναν δρόμο που οδήγησε την χώρα στην ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.
«Έχουμε τελικά ξεφορτωθεί το επιθετικό "ex" και ολοκληρώσαμε τη διαδικασία για την ταυτότητα του κράτους στην παγκόσμια οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών» είπε ο Νικολά Ντιμίτροφ.

eurokinissi/Συμφωνία των Πρεσπών

Για τη συμβολή του στην επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, και τη φιλοευρωπαϊκή του δέσμευση για μια ελεύθερη και ανοιχτή κοινωνία, το Ίδρυμα Friedrich Ebert απένειμε την Τετάρτη 17 Ιουνίου το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον πρώην πρωθυπουργό και Πρόεδρο του SDSM Ζόραν Ζάεφ. 

Ακριβώς πριν δύο χρόνια στους Ψαράδες της Μ. Πρέσπας οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και της ΠΓΔΜ (τότε), Νικολά Ντιμιτρόφ μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς υπέγραψαν τη συμφωνία για το ονοματολογικό.

T
Νίκος ΚοτζιάςΝικολά ΝτιμιτρόφΣυμφωνία των Πρεσπών