Πολιτική|18.12.2018 17:25

Χαρίτσης: Τα πολύ δύσκολα βρίσκονται πίσω μας

Κατερίνα Τζαβάρα

«Τα πολύ δύσκολα βρίσκονται πίσω μας» είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, επισημαίνοντας από το βήμα της Βουλης ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι εξόδου από μια πρωτοφανή κρίση και ενημερώνοντας διεξοδικά για τα μέτρα ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης, τις προσλήψεις και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν ένα από τα μεγάλα θύματα της κρίσης. Είδε τους πόρους της να συρρικνώνονται περισσότερο από 60%, τα πρώτα χρόνια της κρίσης, μια μείωση για την οποία δεν ευθύνονται μόνο τα μνημόνια αλλά και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και στόχευαν στην ιδιωτικοποίηση κρίσιμων υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης» σημείωσε ο κ. Χαρίτσης. Στον αντίποδα πρόσθεσε, σήμερα η κυβέρνηση προχωράει αποφασιστικά στην ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης σε όλους τους τομείς.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, ο προϋπολογισμός του 2019, για πρώτη φορά μετά από 9 χρόνια, περιλαμβάνει την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ. Αναγνώρισε ότι η αύξηση είναι μεν μικρή αλλά είναι πολύ σημαντική μετά από όλες αυτές τις μειώσεις που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα.

Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στη «δημοκρατική τομή» για την Αυτοδιοίκηση, που έγινε με τη μεγάλη μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη», με την καθιέρωση της απλής αναλογικής και άλλες θεσμικές παρεμβάσεις (τοπικά δημοψηφίσματα, ενίσχυση λαϊκών συνελεύσεων, επιτροπών διαβούλευσης).

Επίσης ενημέρωση τη Βουλή για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει το υπουργείο στο πρώτο δίμηνο του 2019: αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με ειδική μέριμνα για τις σχολικές καθαρίστριες. Νομοθετική πρωτοβουλία για τις διαδικασίες απόδοσης ιθαγένειας όπως και πρωτοβουλία για την προώθηση της ισότητας των φύλων.

Αλέξης ΧαρίτσηςΒουλήπροϋπολογισμός