Πολιτική|18.04.2019 16:52

Βουλή: Συζήτηση για τον προϋπολογισμό με το βλέμμα στις Πρέσπες

Κατερίνα Τζαβάρα

Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών βαίνει προς την ολοκλήρωσή της η συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 στην Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να ακολουθήσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και να γίνει η ψηφοφορία.

Πρώτος εκ των αρχηγών ανέβηκε στο βήμα του Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος τόνισε ότι «η χώρα χρειάζεται χάραξη μιας άλλης οικονομικής πολιτικής και η οποία πάντως δεν θα βασίζεται στην ελεημοσύνη».

Ο Βασίλης Λεβέντης τοποθετήθηκε απέναντι στην πολιτική απόδοσης αναδρομικών σε ειδικές κατηγορίες, σημειώνοντας ότι «το μέρισμα δεν μοιράστηκε δίκαια στους πιο φτωχούς» και πρότεινε την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων, τονίζοντας ότι «τα μέτρα ανακούφισης είναι μέτρα ελεημοσύνης».

Για τα κόκκινα δάνεια είπε ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να αγοράζουν οι ίδιοι τα δάνειά τους στο ποσό που τα αγοράζουν τα funds με εξάμηνο περιθώριο.

Σε μια μακρά ομιλία, ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε στην επικείμενη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι δεν θα έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση. Ειδική αναφορά έκανε, επίσης, στις «αποστασίες», όπως χαρακτήρισε τις αποχωρήσεις βουλευτών που εξελέγησαν με την Ένωση Κεντρώων.

Για «βαρβαρολαγνεία» κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Σταύρος Θεοδωράκης, με αφορμή, όπως είπε, τα φαινόμενα ανομίας που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό, ενώ τόνισε ότι η ρητορική της μισαλλοδοξίας, του διχασμού και της βίας δεν μπορεί να είναι η σύγχρονη γλώσσα των πολιτικών.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε ότι θα πρέπει τα κυβερνητικά στελέχη -και γενικότερα οι πολιτικοί- να μετράνε τα λόγια τους και να αποφεύγουν τις στοχοποιήσεις.

Επίσης, επέκρινε την «κυβερνητική πολιτική των επιδομάτων αντί των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων» καλώντας του πολίτες να δουν την «Ελλάδα αλλιώς» στις επερχόμενες εκλογές. «Η χώρα χρειάζεται μια νέα πορεία, το 2019 και να μην κάνει όλα τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος. Δεν αρκεί να χάσετε τις εκλογές. Πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις που δεν λαϊκίζουν και εξαπατούν», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης.

Τα τελευταία του πυρά τα εκτόξευσε ενάντια στην πολιτική της υπερφορολόγησης τονίζοντας ότι αν αυτή συνεχιστεί με τα υπερπλεονάσματα και την υπερφορολόγηση «δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο αλλά χρεοκοπία».

Βασίλης ΛεβέντηςΣταύρος Θεοδωράκης