Πολιτική|21.06.2020 20:57

Λιβύη: Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο με φόντο τη Σύρτη

Newsroom

Το σκηνικό στη Λιβύη παραμένει ιδιαίτερα εύφλεκτο, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open tv την Κυριακή. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι, προειδοποιεί με «τελεσίγραφο» ότι τυχόν προώθηση των δυνάμεων Σάρατζ που υποστηρίζονται από την Άγκυρα προς τη Σύρτη, μπορεί να οδηγήσει σε στρατιωτική επέμβαση του Καΐρου.

Ετσι, «μπαρούτι» μυρίζει η ατμόσφαιρα στη Λιβύη μετά και τη χθεσινή δήλωση –  έμμεση απειλή του Αιγύπτιου προέδρου, για στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή με φόντο την παραθαλάσσια πόλη της Σύρτης. Στο μήνυμα που είχε ως… τελικό αποδέκτη την Τουρκία, ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι έκανε λόγο για «κόκκινες γραμμές» στη Λιβύη και κάλεσε τον στρατό της χώρας του να βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Μια μέρα μετά, η πλευρά του Φαγέτ Αλ Σαράτζ, απαντά σε σκληρούς τόνους στον πρόεδρο της Αιγύπτου, καλώντας τον να «κατεβάσει τα χέρια του από τη Λιβύη». «Κάτω τα χέρια σου από τη Λιβύη, μην επαναλάβετε την τραγωδία της Υεμένης» έγραψε ο Αμπντουραχμάν Σατέρ, μέλος της λιβυκής βουλής, στο Twitter. Παράλληλα, κατηγόρησε την Αίγυπτο ότι παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας εδώ και τέσσερα χρόνια. Ακόμα, υπογράμμισε πως οι δηλώσεις του Αλ Σίσι «χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου» ξεκαθαρίζοντας πως η πλευρά του Σάρατζ δεν έχει σκοπό να κάνει πίσω.

Οι αντιδράσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου

Αντίστοιχα, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της επίλυσης της λιβυκής κρίσης με πολιτικές διαδικασίες, σημειώνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, σε ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη και τις αιγυπτιακές προσπάθειες για πολιτική λύση.

«Η χώρα μας τάσσεται σταθερά υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της επίλυσης της λιβυκής κρίσης με πολιτικές διαδικασίες, ενώ πρόσφατα από κοινού με άλλες χώρες, εξέφρασε την υποστήριξή της στις αιγυπτιακές προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση, την οποία και επαναλαμβάνει», επισημαίνει ο κ. Γεννηματάς.

Ταυτόχρονα, η προέλαση των δυνάμεων Σάρατζ προκαλεί την αντίδραση της Αιγύπτου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open Tv. Την ίδια ώρα, η Τουρκία εδραιώνει την παρουσία της στην περιοχή, ενώ η κυβέρνηση Σάρατζ- ενισχυμένη από τις πρόσφατες επιτυχίες στις στρατιωτικές επιχειρήσεις- δηλώνει πως δεν θα συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα υπό την αιγίδα του Αραβικού συνδέσμου.

Πιο συγκεκριμένα, την πόρτα στη Λιβύη, ανοίγει για τους Αμερικανούς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την παραχώρηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και στρατιωτικής βάσης στα δυτικά της χώρας. Όπως αποκάλυψε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την ώρα που οι συνομιλίες για εκεχειρία μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας καρκινοβατούν, η τουρκική ηγεσία βάζει στο παιχνίδι και την Ουάσιγκτον.

Δείτε το θέμα όπως μεταδόθηκε στο Open

ΣύρτηΛιβύη