Πολιτική|22.06.2020 23:07

Συνάντηση Πατούλη - Μητσοτάκη: Στην ατζέντα η ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου

Άρης Χατζηγεωργίου

Πρόσκληση από το Μέγαρο Μαξίμου έλαβε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, που θα βρεθεί την Τρίτη ενώπιον του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκηπροκειμένου να τον ενημερώσει για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται και πρωτίστως εκείνο για την ανάπλαση στον Φαληρικό Όρμο.

Αυτή την περίοδο εκδηλώνεται έντονη κινητικότητα γύρω από μεγάλα έργα που θα μπορούσαν να αυξήσουν την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ αλλά και να αξιοποιήσουν το νέο πακέτο των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Η έναρξη τέτοιων έργων θα οδηγούσαν στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς υπάρχουν τα περιθώρια να ξεκινήσουν εμπροσθοβαρώς την ώρα που άλλες «ατμομηχανές» της απασχόλησης, όπως ο Τουρισμός, τελούν σε πλήρη αβεβαιότητα. Βασικός μοχλός υλοποίησης τέτοιων έργων είναι οι 13 περιφέρειες της χώρας και κυρίως η Αττική, οπότε και η κυβέρνηση εντείνει τις πιέσεις στις ηγεσίες τους να μην καθυστερούν ούτε στην υλοποίηση ούτε στον σχεδιασμό.

Δείγμα αυτών των πιέσεων, ειδικά σε ότι αφορά τα έργα στο Παραλιακό Μέτωπο του Φαληρικού ορμου έχει δοθεί ήδη εδώ και 11 μέρες, όταν ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος κάλεσε σε συνάντηση τον Γιώργο Πατούλη όπου παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου και εκπρόσωποι του Δήμου Καλλιθέας. Στη σύσκεψη εκείνη ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε επιτάχυνση λέγοντας ότι «πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο στο Λεκανοπέδιο Αττικής, ένα έργο πνοής, ποιότητας ζωής και ασφάλειας που αφορά άμεσα τους κατοίκους της Καλλιθέας, του Μοσχάτου και του Ταύρου, αλλά και ολόκληρης της Αττικής. Ένα έργο που θα αναβαθμίσει όλη την περιοχή». «Το έργο αυτό έχει το απεριόριστο προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη» ανέφερε στη δήλωσή του ο υπουργός Εσωτερικών, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και από την επικείμενη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ύστερα από αναλυτική ενημέρωση που έκανε τότε ο Περιφερειάρχης Αττικής, κατέστη σαφές ότι η πρώτη φάση του έργου ολοκληρώνεται εντός του έτους ενώ ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι εντάσσει το συνοδό έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας  στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών ώστε να προστατευθούν από τους κινδύνους πλημμυρών οι κάτοικοι της περιοχής.

Την ίδια εκείνη μέρα, με δική του δήλωση ο κ. Πατούλης ανέφερε πως είναι «δέσμευση της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, η ολοκλήρωση του έργου της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου», ότι η Α’ Φάση του θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2020 και «θα κάνουμε ότι χρειαστεί, για να προκηρυχθεί στο ίδιο διάστημα και η Β’ Φάση του». Ο Περιφερειάρχης απέδωσε ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας μιλώντας για «σημαντικές ελλείψεις τόσο σε επίπεδο μελετών (προμελέτες), όσο και σε επίπεδο επαρκών πόρων, για το σύνολο της παρέμβασης σε όλο το Φαληρικό Όρμο και όχι μόνον σημειακά».

Τόνισε ιδιαιτέρως ο κ. Πατουλης «την ανυπαρξία οποιουδήποτε σχεδιασμού για το διάστημα μετά την ολοκλήρωση του έργου. Δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη που να αφορά την μελλοντική αξιοποίηση, βιωσιμότητα και συντήρηση του χώρου, είτε μέσω ενός φορέα λειτουργίας και διαχείρισης, είτε μέσω της πρόσκλησης επενδυτών, ώστε να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα ότι δεν θα είναι ένα ακόμη "έργο φάντασμα", το οποίο θα αποτελεί βαρίδι για τους φορολογούμενους».

Υπενθυμίζεται ότι η Β' Φάση του έργου αφορά την ανάπλαση μιας περιοχής περίπου 400 στρεμμάτων μπροστά στη θάλασσα από το γήπεδο του tae kwon doμέχρι τις εκβολές του Κηφισού Ποταμού. Βάσει των σχεδίων του Ρέντζο Πιάνο που σχεδίασε την ανάπλαση στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σ.Νιάρχος, μέσα στον χώρο αυτόν τοποθετούνται ένα τεράστιο πάρκο και χώροι πρασίνου, χώροι άθλησης (πισίνες, γήπεδα διαφόρων διαστάσεων και αθλημάτων), μια μεγάλη παιδική χαρά, adventure park, καταστήματα εστίασης, εκθεσιακοί χώροι, πάρκινγκ και η ανάπλαση πρώην ολυμπιακών εγκαταστάσεων όπως τα Γήπεδα tae kwon do και beach volley.

Ολόκληρη αυτή η ανάπλαση εκτιμάται ότι μπορεί να κοστίσει 200 εκατομμύρια ευρώ αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θέλει να ξεκαθαρίσει από τώρα και το σχήμα βάσει του οποίου θα λειτουργήσει αυτός ο χώρος στο μέλλον. Πιθανολογείται, ότι θα αναζητηθεί επενδυτής ο οποίος θα συμβάλλει κατά ένα μέρος και θα αναλάβει στη συνέχεια το μάνατζμεντ για τα επόμενα χρόνια μέσα από μια διαδικασία Σύμπραξης Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Σημειωτέον ότι σήμερα Δευτέρα, ο κ. Πατούλης βρέθηκε στο χώρο που γίνονται τα έργα της Α' Φάσης, προϋπολογισμού 150 εκ. ευρώ, δηλαδή τα έργα οδοποιίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης των παραλιακών Δήμων Καλλιθέας και Μοσχάτου - Ταύρου, τα οποία ξεκίνησαν τον Μάιο του 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του 2020, όπως είπε. Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε και σήμερα ότι «δεν θα χαθεί ούτε μία μέρα πλέον για την ολοκλήρωση των έργων του Φαληρικού Όρμου» και εξήγγειλε την ίδρυση Παρατηρητηρίου μέσω του οποίου θα ελέγχεται η πρόοδος των εργασιών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα.

Μέγαρο ΜαξίμουΓιώργος ΠατούληςΚυριάκος Μητσοτάκης