Πολιτική|23.06.2020 08:15

Νέα Δημοκρατία: «Στριμωγμένοι ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρας από το υπόμνημα Μιωνή»

Σπύρος Μουρελάτος

Νέα, πολύ επιβαρυντική για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, το Νίκο Παππά, τον ΣΥΡΙΖΑ και κατ επέκταση τον Αλέξη Τσίπρα τροπή προσλαμβάνει η προανακριτική σύμφωνα με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, στο φόντο της κατάθεσης του υπομνήματος Μιωνή και δη του ηχητικού ντοκουμέντου, βάσει του οποίου ο τότε Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, δηλώνει ότι γνώριζε την ύπαρξη παραδικαστικού συστήματος με στόχο τον πλουτισμό και ότι ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, είχε δική του ατζέντα, αποσυνδεδεμένη από αυτήν του Μεγάρου Μαξίμου.

«Μετά τη σημερινή αποκάλυψη καθίσταται πλέον σαφές με μάρτυρα μάλιστα το Νίκο Παππά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στήσει ένα παραδικαστικό σύστημα για να κάνει δουλειές» ανέφεραν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας. Ακόμη πιο αιχμηρός εμφανίστηκε από το briefing των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Κάποιοι δεν ενδιαφέρονταν να κυβερνήσουν την χώρα, αλλά για να σπιλώσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους, να συγκροτήσουν παρακράτος, να γίνουν καθεστώς. Και ο κ. Τσίπρας, πρωθυπουργός ήταν, γνώριζε για όλα αυτά; Οφείλει να απαντήσει σήμερα». Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας επιμένουν ότι εφόσον το υπόμνημα Μιωνή ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και εφόσον το ηχητικό υλικό είναι αληθινό, τότε μετά την παραδοχή του Νίκου Παππά δένει η κατηγορία της εκβίασης, καθώς ο στόχος του παραδικαστικού συστήματος ήταν ο πλουτισμός. Η επίμαχη τοποθέτηση του τότε Υπουργού Επικρατείας αναδεικνύει, εξάλλου, κατά τα ίδια στελέχη, και τη σχέση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με το παραδικαστικό σύστημα, το οποίο χρεώνεται στον κ. Παπαγγελόπουλο. Κατά την Πειραιώς, οι προβολείς του ενδιαφέροντος πέφτουν πάνω στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. «Όσο δεν εμφανίζεται ο κ. Τσίπρας να δηλώσει ευθαρσώς κατά πόσον γνώριζε για την ύπαρξη του παραδικαστικού κυκλώματος, τόσο θα κλιμακώνεται η γαλάζια πίεση να βγει να μιλήσει» αναφέρει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμη κοινοβουλευτικη πηγή της Νέας Δημοκρατίας.

Γαλάζια στελέχη της Προανακριτικής τονίζουν ότι η επιτροπή διαβίβασε ως όφειλε τόσο τα πρακτικά της κατάθεσης Παππά, όσο και το υπόμνημα Μιωνή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Τα ίδια πρόσωπα, σημειώνουν πως υπάρχουν σημαντικές αντιφάσεις ανάμεσα στα λεγόμενα Παππά στα δύο αρχεία και προεξοφλούν ότι η υπόθεση πιθανώς να επιστρέψει στην Βουλή με το ερώτημα της άρσης της ασυλίας του πρώην Υπουργού. Έμπειρα γαλάζια στελέχη υποστηρίζουν πως το φερόμενο ως παραδικαστικό κύκλωμα συνδέεται ευθέως με την υπόθεση παράνομης παρακολούθησης από τον εταίρο του κ. Τσίπρα, Πάνο Καμμένο, ήτοι ότι υπήρχε ένα ενιαίο παράκεντρο παρακολούθησης και εκβίασης με στόχο είτε τον πλουτισμό, είτε την φίμωση και πολιτική εξουδετέρωση πολιτικών αντιπάλων. Πηγές της Προανακριτικής τονίζουν ότι έως την Παρασκευή θα έχει ολοκληρωθεί η κατάθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και σε αυτό θα συμβάλλει η απροθυμία, ως φαίνεται ΝΔ και Κινήματος Αλλαγής να απευθύνουν ερωτήσεις στον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης.

Εφόσον ευσταθούν τα προαναφερθέντα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Νέας Δημοκρατίας τονίζουν πως ανεξαρτήτως με τα όσα διατείνονται όλα τα προηγούμενα χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ, το κυνήγι της εξουσίας δεν αποσκοπούσε στην ικανοποίηση διαχρονικών αιτημάτων των κοινωνικά αδύναμων και των μη έχοντων, αλλά στον πλουτισμό και μάλιστα με τρόπο καθ όλα ανήθικο, καθώς και στη σπίλωση και κατασυκοφάντηση των πολιτικών τους αντιπάλων.

NovartisΝίκος ΠαππάςΣΥΡΙΖΑΝέα ΔημοκρατίαΣάμπυ Μιωνήςπαραδικαστικό κύκλωμα