Πολιτική|23.06.2020 15:32

Στις 17 Ιουλίου η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. με φυσική παρουσία των ηγετών

Newsroom

Εκτακτη ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Ιουλίου με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί του σχεδίου ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Θα είναι η πρώτη Σύνοδος Κορυφής που διεξάγεται από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, τον Μάρτιο, με την φυσική παρουσία των συμμετεχόντων. Μία ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης την περασμένη εβδομάδα έδωσε την ευκαιρία να εκτεθούν οι διαφορές των απόψεων των Ευρωπαίων ηγετών για το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης. Ο στόχος είναι η υιοθέτησή του μέχρι το τέλος του Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία Σύνοδος Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 19 Ιουνίου, χωρίς οι ηγέτες των κρατών μελών να καταλήξουν σε συμφωνία. Τότε, οι 27 ηγέτες συμφώνησαν ότι… διαφωνούν και έκλεισαν «ραντεβού» ξανά στα μέσα Ιουλίου,  για μια νέα Σύνοδο, με τη φυσική παρουσία και υπό την γερμανική προεδρία της ΕΕ.

«Ήταν μια θετική συζήτηση. Όλοι οι ηγέτες συμφωνούν για σοβαρότητα αυτής της κρίσης, που απαιτεί φιλόδοξη απάντηση, βασισμένη στην αλληλεγγύη, τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να καταλήξουμε σε συμφωνία πριν το καλοκαίρι», είχε δηλώσει η Πρόεδρος της Κομισιόν. «Φυσικά υπήρξαν διαφορές σε διάφορα θέματα όπως το συνολικό μέγεθος του Ταμείου, την αναλογία δανείων και επιχορηγήσεων, τον τρόπο κατανομής, αλλά και τους ίδιους πόρους και τις επιστροφές», είχε επισημάνει επίσης η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Σύνοδος ΚορυφήςΤαμείο ΑνάκαμψηςΕυρωπαϊκή ΈνωσηΣαρλ Μισέλ