Πολιτική|19.12.2018 07:02

Το στοίχημα των 151 για το «Μακεδονικό»

Βούλα Κεχαγιά

Το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο -πιθανότατα το τελευταίο της χρονιάς- βρίσκει την κυβέρνηση εμφανώς ικανοποιημένη για την υπερψήφιση του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού, και μάλιστα χωρίς περικοπές στις συντάξεις, αλλά συγχρόνως και προβληματισμένη για τα επόμενα βήματά της πρώτιστα στο «Μακεδονικό»

Η πολιτική μετακόμιση του μέχρι χθες ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη στη Νέα Δημοκρατία δεν αλλάζει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο, με βάση τη συμπόρευσή του με την Πειραιώς, θεωρείται απίθανο πλέον να την υπερψηφίσει. Η συνεργασία του κ. Θεοχάρη δεν έπεσε βεβαίως ως κεραυνός εν αιθρία στο Μαξίμου, καθώς με βάση πρόσφατες διαρροές οι συζητήσεις του ιδίου με την κυβέρνηση δεν τελεσφόρησαν εξαιτίας των απαιτήσεων που εκείνος προέβαλε για τη συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για το Μαξίμου φαίνεται πως διατηρείται ως αιτούμενο ο στόχος των 151 βουλευτών για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το διακύβευμα της συμφωνίας είναι ιστορικό και για προφανείς πολιτικούς λόγους η κυβέρνηση δεν θέλει να υποβαθμίσει το «κύρος» μίας συνθήκης με ιδιαίτερη βαρύτητα που κλείνει μια εκκρεμότητα δεκαετιών. Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται διατεθειμένος να διεκδικήσει τις 151 ψήφους και να μη ρίξει τον πήχη πιο χαμηλά, κάτι που θα μπορούσε να κάνει υπό άλλες συνθήκες.

Παρ' όλα αυτά, σε καμία περίπτωση δεν συνδέει την ψηφοφορία στη Βουλή για την κύρωση του «Μακεδονικού» και τους 151 με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Είναι ενδεικτικό πως κυβερνητικοί κύκλοι διέψευσαν χθεσινά δημοσιεύματα που εμφάνιζαν τον πρωθυπουργό σε συνομιλία με συνεργάτες του να λέει ότι θα στήσει κάλπες τον Μάρτιο εάν δεν υπάρξει ο επιθυμητός αριθμός για τη συμφωνία. «Δημοσιεύματα που φέρουν τον πρωθυπουργό να συνομιλεί με συνεργάτες του και να είναι έτοιμος για εκλογές τον Μάρτη ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα» αναφέρουν αρμόδιοι κυβερνητικοί κύκλοι.

Ο Αλέξης Τσίπρας έως τώρα δεν έχει πάρει καμία απόφαση για εκλογές που θα προκληθούν με αφορμή το «Μακεδονικό»

Η αλήθεια είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί μεν με τους συνεργάτες του, και μάλιστα πολύ συχνά, αλλά προσώρας τουλάχιστον δεν έχει πάρει καμία απόφαση για εκλογές που θα προκληθούν με αφορμή το «Μακεδονικό». Αυτό που προέχει για το Μέγαρο Μαξίμου είναι να ολοκληρωθούν οι συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ με βάση το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και ακολούθως να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την ψήφιση της ιστορικής συμφωνίας από την ελληνική Βουλή.

Καταμέτρηση δυνάμεων Στο μεταξύ, θεωρείται βέβαιο ότι το Μαξίμου θα μετρήσει τις δυνάμεις του σε σχέση με το «Μακεδονικό». Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμειγνύεται -όπως έχει πει- σε καμία εσωτερική συζήτηση άλλων κομμάτων, όπως οι ΑΝΕΛ, το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις σε αυτούς τους πολιτικούς οργανισμούς.

Το σίγουρο είναι ότι μαζί με την Κατερίνα Παπακώστα και χωρίς τους ΑΝΕΛ η κυβερνητική πλειοψηφία αγγίζει τους 146. Από εκεί και πέρα αρχίζει το μέτρημα. Ο κ. Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ) έχει πει ότι θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και μετά θα παραδώσει την έδρα του. Η κυρία Κουντουρά (ΑΝΕΛ) είχε πει στο θυελλώδες Υπουργικό πως θα ψηφίσει κατά συνείδηση. Ο Θ. Θεοχαρόπουλος (ΔΗΣΥ) έχει πει ότι τάσσεται υπέρ της συμφωνίας, αλλά ζητά ημερομηνία εκλογών. Είναι άγνωστο τι θα πράξει εάν μπει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Ο κ. Δανέλλης έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσει (Ποτάμι).

Οι κ. Θεοδωράκης και Μαυρωτάς (Ποτάμι) είναι υπέρ της επίλυσης του «Μακεδονικού», αλλά εσχάτως έκαναν μερικώς πίσω και περιμένουν να δουν τα τελικά κείμενα της συμφωνίας. Η στάση του κ. Λυκούδη (Ποτάμι) παραμένει -με βάση τις δηλώσεις του- γρίφος. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση δεν δείχνει να ανησυχεί για την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Ας έρθει στη Βουλή και θα υπάρξουν και χρυσές εφεδρείες» αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

«Πετύχαμε εκεί που αποτύχατε»

Επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ διότι βλέπει μόνο έναν εχθρό μπροστά του, την Αριστερά, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2019.

Μάλιστα, στην αρχή της παρέμβασής του τον έψεξε διότι απευθύνθηκε με ιταμό τρόπο σε εκλεγμένους βουλευτές και στον ίδιο τον πρόεδρο της Βουλής, ζητώντας τους να περάσουν εκτός αιθούσης. «Συμπεριφέρεστε ως κακομαθημένο κολεγιόπαιδο, σαν να είναι η Βουλή τσιφλίκι που σας κληρονόμησε ο πατέρας σας» είπε ο κ. Τσίπρας, διερωτώμενος εάν τα «νεύρα» του προέδρου της ΝΔ είναι στοιχείο του χαρακτήρα του. «Μένω άναυδος, δεν έχω ξαναδεί στη Βουλή τέτοια συμπεριφορά πολιτικού αρχηγού» συμπλήρωσε, κατηγορώντας για ακόμη μια φορά τον πρόεδρο της ΝΔ ότι τα λόγια του είναι διχαστικά και κρύβουν μίσος.

Ακολούθως, αφού χαρακτήρισε απαράδεκτη και καταδικαστέα την επίθεση στον ΣΚΑΪ, σχολίασε πως ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπευθύνους, επαναλαμβάνοντας «την ακραία και άθλια ανοησία» ότι η κυβέρνηση είναι ο ηθικός αυτουργός της δράσης των τρομοκρατών. «Είχαμε να ακούσουμε τέτοια άθλια κατηγορία από τότε που κάποιοι ακραίοι στο κόμμα σας το 1980 κατηγορούσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου ως αρχηγό της 17Ν» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως «αυτήν την αθλιότητα ήρθατε να την επαναλάβετε εδώ».

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε τις συγκρίσεις με το παρελθόν, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μία χώρα βυθισμένη στη χρεοκοπία και στη χρηματοπιστωτική ασφυξία, που είχε υποστεί ένα πρόγραμμα-σοκ λιτότητας και κοινωνικής διάλυσης και σήμερα ψηφίζει τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό.

Είπε ότι η ΝΔ εφάρμοσε μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους 65 δισ. ευρώ, ότι έκοψε τις συντάξεις κατά 40 δισ. ευρώ, εκτόξευσε την ανεργία από το 11% στο 28% και μείωσε τον εθνικό πλούτο κατά το ένα τέταρτο.

Αλέξης ΤσίπραςΜέγαρο ΜαξίμουΜακεδονικόΣΥΡΙΖΑ