Πολιτική|19.12.2018 07:18

Βουλή: Με την πόλωση παρούσα και τις κάλπες στο φόντο

Κατερίνα Τζαβάρα

Αν και ο πρωθυπουργός είχε μια μέρα νωρίτερα αρνηθεί ότι ετοιμάζεται για άγρια σύγκρουση με την αντιπολίτευση, στη συζήτηση παρεισέφρησαν πολλά θέματα πέραν των αμιγώς αναφερομένων στον προϋπολογισμό, η επικαιρότητα επέβαλε τον δικό της ρυθμό και οι προεκλογικές αιχμές προσδιόρισαν τον χαρακτήρα ολόκληρης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέρριψε ευθέως στην κυβέρνηση ευθύνες για τη στρατηγική πόλωσης, υπογραμμίζοντας ότι «η τρομοκρατία μπορεί να οργανώνεται σε κάποιες γιάφκες συνωμοτών κατά της δημοκρατίας, γεννιέται όμως στα λόγια ακραίου διχασμού και στα κηρύγματα μίσους», όπως και ότι θρέφεται σε κοινωνίες «με αίσθημα ανοχής στη βία». Η αναφορά του στο «μικρό μπόι του ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορεί να σηκώσει τις μεγάλες προσδοκίες για τη χώρα» συμπληρώθηκε από το σχόλιό του πως «όσα επιδόματα κι αν μοιράσει η κυβέρνηση, η πιο ασφαλής αναπτυξιακή πολιτική είναι η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης».

Ενταση

Ενταση δημιουργήθηκε ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, για τον επιεική, κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, τρόπο αντιμετώπισης από τον πρόεδρο του Σώματος αντιδράσεων από το ακροατήριο.

Ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «η μέρα ενδείκνυται για συγκρίσεις», υπογράμμισε πως η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε τη χώρα έπειτα από μια πενταετία καταστροφής και την οδήγησε στην ανάκαμψη. Θέλησε να αποδομήσει το αφήγημα των αντιπάλων του για «τη δήθεν ιδεοληψία της κυβέρνησης έναντι των επενδυτών» και πρότεινε σε όλους να ανατρέξουν στα πραγματικά δεδομένα.

Ταύτισε, δε, την προοπτική να ηττηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση με τη μόνη πιθανότητα «να μην καταστραφεί εκ νέου το κοινωνικό κράτος» και μίλησε, όπως και οι οικονομικοί υπουργοί, για τον πρώτο προϋπολογισμό μιας Ελλάδας πιο ελεύθερης, ανασυγκροτημένης, αισιόδοξης «και πάνω απ’ όλα δίκαιης».

Βουλήπροϋπολογισμός